Crin Antonescu, despre pozitia PSD la votul pentru referendum: Nu e adevarat, am convenit contrariul

19-06-2013 09:19

Crin Antonescu, Victor Ponta

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca ceea ce au anuntat grupurile parlamentare PSD privind votul de marti asupra referendumului propus de Traian Basescu "nu este adevarat' si ca a fost convenit "contrariul".

Presedintele PNL a fost intrebat daca ceea ce au anuntat grupurile parlamentare PSD privind faptul ca s-ar fi convenit in USL pentru un vot "pentru" al parlamentarilor USL asupra punctului de vedere favorabil la referendumul propus de Traian Basescu este adevarat.

"Nu e adevarat. Am convenit contrariul", a raspuns Antonescu, pentru Mediafax.

Grupurile PSD si UNPR "isi exprima surprinderea" fata de decizia parlamentarilor PNL si PC de a vota impotriva proiectului de hotarare privind referendumul, mentionand ca decizia liberalilor si conservatorilor vine dupa ce in USL s-a convenit in favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotarari.

Grupurile parlamentare PSD din Camera Deputatilor si Senat au transmis, marti, sub semnatura celor doi lideri de grup, Marian Neacsu, respectiv Ilie Sarbu, un comunicat in care fac o serie de pecizari "in legatura cu votul exprimat in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului din 18 iunie 2013 referitor la scrisoarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum national".

"Grupurile PSD si UNPR din Camera Deputatilor si Senat isi exprima surprinderea fata de decizia colegilor din PNL si PC de a vota impotriva proiectului de hotarare privind avizul consultativ referitor la organizarea si desfasurarea unui referendum national la solicitarea presedintelui Traian Basescu. Decizia grupurilor PNL si PC vine dupa ce in cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit in favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotarari", se arata in comunicat.

Senatul si Camera Deputatilor au respins, marti, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "impotriva" si 69 de abtineri, hotararea care avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de alesi.

Vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea a precizat ca parlamentarii PSD si-au pastrat punctul de vedere din comisiile juridice si in plen la votul asupra initiativei presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum, votand favorabil si ca este dreptul PNL de a decide sa voteze impotriva.

"Din punctul de vedere al PSD, noi ne-am pastrat punctul de vedere si in comisii si in plen. Nu pot sa spun decat ca PSD si-a respectat intru totul decizia liderilor grupurilor parlamentare", a spus Zgonea, raspunzand unei intrebari.

Zgonea a mai spus ca nu a fost luat prin surprindere de numarul de voturi, deoarece a aflat de dimineata de decizia grupului PNL de a vota impotriva. "Este dreptul suveran al grupului, este dreptul la strategie, nu pot sa comentez. Din punctul meu de vedere, ne-am tinut de cuvant", a adaugat el.

Parlamentarii PSD au votat in majoritatea lor pentru un aviz favorabil la initiativa presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum, dar au fost si social-democrati care s-au abtinut la vot, a precizat, marti, senatorul Miron Mitrea.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a precizat, in plenul Parlamentului, ca PNL a votat impotriva initiativei presedintelui pentru un nou referendum, considerandu-l "o diversiune politica" si un referendum ilegal.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO