Andronescu, despre reexaminarea legii privind bacalaureatul profesional: Este mana lui Funeriu
Ecaterina Andronescu a declarat dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind bacalaureatul profesional, ca acest demers este "strict mana lui Funeriu".
"Este rea-credinta din partea domnului Funeriu (consilier prezidential pe probleme de educatie - n.r.). A dovedit, o data in plus, ca nu ii pasa de tineri. Atunci cand ai responsabilitati, trebuie sa inveti sa iti pese", a mai spus Andronescu.
Ministrul Educatiei a mai spus ca solicitarea sefului statului de reexaminare a legii a fost facuta "exact in ultima zi prevazuta de lege, si nu mai devreme", astfel ca, in opinia ei, s-au pierdut doua saptamani in demersul pentru introducerea bacalaureatului profesional din 2013. "Pacat ca s-a spus atat de tarziu", a afirmat ministrul Educatiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ecaterina Andronescu a mai spus, referitor la argumentele invocate in solicitarea de reexaminare, ca metodologia pentru bacalaureat este elaborata si, in plus, nu este nevoie de o pregatire speciala a elevilor, pentru ca, practic, nu li se adauga nimic la materiile pentru acest examen.
Ministrul Educatiei s-a declarat increzatoare ca actul normativ "va trece rapid prin Parlament", saptamana viitoare.
Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, sustinand ca insuficienta reglementarea a acestuia este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis marti agentiei MEDIAFAX.
Presedintele a precizat in cerere ca potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobandi diploma de bacalaureat profesional care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior. Totodata, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, in termeni generali, in cuprinsul acestei legi.
"Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementarea a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem ca elevii au nevoie de o intelegere amanuntita si aprofundata a optiunilor pe care le au, cel tarziu la inceputul anului scolar. Mai mult, chiar legea in discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul ca modul de organizare și de desfașurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicitatii inainte de inceperea anului scolar", s-a aratat in cererea de reexaminare.
Presedintele afirma ca pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational - calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii - si pe continuturi - programa scolara, practica.
"Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta", sustine presedintele.
Potrivit sefului statului, avand in vedere dispozitiile Legii educatiei nationale 1/2012 prin care se reglementeaza si invatamantul profesional, noua lege nu este oportuna intrucat introducerea intempestiva si fara fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie.
"De asemenea, legea aflata la promulgare nu este oportuna deoarece certificarea competentelor profesionale se realizeaza prin certificatul de calificare profesionala, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor si nu printr-o diploma de bacalaureat, chiar daca se adauga apelativul «profesional». Bacalaureatul sau echivalentul sau fiind, in toate tarile in care exista, o diploma de nivel 4, care da acces in universitati.
Asadar, actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor. Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta", s-a mai aratat in cererea presedintelui.
Traian Basescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza bacalaureatul profesional.
Senatul a adoptat, 17 septembrie, in calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si o abtinere.
Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.
Legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.
Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national.
Pentru bacalaureatul profesional, potrivit textului legislativ, elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.
In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.
Fostul ministru Daniel Funeriu a spus ca introducerea bacalaureatului diferentiat inca de anul viitor este o eroare majora, intrucat elevii nu sunt pregatiti pentru aceasta schimbare.
Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul lui Danie Funeriu, bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.
In 3 iunie, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut insa USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a bacalaureatului, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de la acest examen.