Ancheta pe terenul Ioanei Basescu. Ponta anunta comisie parlamentara in "cazul Calarasi"
Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru infiintarea unei comisii de ancheta in "cazul Calarasi", deoarece comisia de la Senat are o alta misiune, respectiv analiza activitatii CEC Bank.
"Mi-au spus liderii de grup PSD, si de la PNL, si de la PC ca lucreaza la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor sa propuna o comisie a Camerei Deputatilor si Senatului care sa ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate in institutiile publice legata de afacerea de la Calarasi", a spus Ponta.
El a precizat ca acea comisie de la Senat se ocupa strict de activitatea CEC. "E alta prevedere regulamentara, este doar la Senat, este doar la Comisia de Buget -Finante si are ca obiect o singura problema: modul in care CEC, banca integral de stat, a respectat legile", a adaugat Ponta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El a evitat sa raspunda la intrebari legate de activitatea acestei comisii mixte. "Restul, ce va face comisia, cine e in ea, o sa va spuna liderii de grup, ca nu o face Guvernul si nu o fac eu. Nu ma intrebati pe mine ce ar trebui sa faca comisia", a spus Ponta.
"Ceea ce cred e ca intreaga afacere Calarasi in care presedintele tarii nu stiu daca a incalcat vreo lege, e posibil, dar in mod sigur si-a folosit functia pentru interese personale, va face - am intrebat inca o data acum liderii parlamentari si de la PSD si de la PNL si de la PC - va face obiectul unei comisii comune a Camerei Deputatilor si Senatului, o comisie de ancheta care sa reliefeze toate datele si sa le prezinte Parlamentului si eventual institutiilor statului", a spus Ponta.
El a aratat ca ancheta de la Senat se ocupa de o "chestie micuta". "Subcomisia se ocupa doar de o chestie micuta apropos de modul in care o banca de stat acorda sau a respectat sau nu respecta regulamentele bancare, pentru ca, stiti bine, peste 700.000 de Euro nu se pot acorda la persoane fizice decat in conditii cu totul si cu totul speciale, iar asta e treaba subcomisiei la buget-finante", a spus Ponta.
Premierul a aratat ca prefectul de Galati a fost arestat pentru ca a dat un telefon sa nu fie schimbat cineva din functie, iar seful statului nu pateste nimic pentru ca a procedat similar.
"Eu vorbesc de intreaga afacere in care sunt bagate persoane publice, in care este vorba despre bani de la o banca publica, in care este vorba despre telefoane date. Uitati, prefectul de Galati a fost arestat pentru ca a dat un telefon sa nu fie schimbat cineva din functie. Presedintele tarii a dat un telefon sa nu fie schimbat cineva din functie si nu pateste nimic. Justitia trebuie sa fie egala pentru toti, nu doar pentru unii muma si pentru altii ciuma", a mai spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi".
Plenul Senatului a aprobat, luni, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante. Hotararea privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare de catre aceasta comisie permanenta, adoptata in baza articolului 67 din Constitutie si ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede ca scopul si obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul si regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate". Potrivit hotararii, concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent pana la data de 18 decembrie.
Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.
Ioana Basescu a precizat ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.
"In data de 9 septembrie 2013, am achizitionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi,de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian. Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma de 278.337,45 euro", arata Ioana Basescu intr-o precizare remisa agentiei MEDIAFAX.
Ea mentiona ca pretul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietatii a fost achitat de vanzator, conform prevederilor Codului Fiscal si Normelor de punere in aplicare a acestuia. Conform Ioane Basescu, creditul a fost contractat in conditiile pietei si in limitele legislatiei in vigoare, pe 30 de ani, de la o institutie bancara, cu scopul achizitionarii unui teren agricol si va fi rambursat in rate lunare.
"Pana in prezent am achitat 2 rate", mai precizeaza fiica sefului statului. Presedintele Traian Basescu a declarat, ulterior, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.
Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara terenul de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat. Ioana Basescu a facut publice documentele aferente achizitionarii celor 290 de hectare de teren in comuna Nana, ea transmitand presei duplicate ale contractului de vanzare-cumparare, contractului de ipoteca si contractului de credit. Potrivit documentelor, terenul a fost cumparat de la firma SC Berfige SRL, reprezentata de Bertola Fioravante, cetatean italian cu domiciliul in Monaco.
Pretul de vanzare este de 5.844.864, 26 lei, echivalentul a 1.306.845 euro. Suma de 1.244.864, 26 lei a fost achitata din surse proprii de catre Ioana Basescu prin transfer bancar. Restul sumei, de 4.600.000 de lei provenind din creditul acordat de CEC Bank, unitatea pilot Victoria. Data inscrisa pe document este 9 septembrie.
Prin contractul de ipoteca, datat 9 septembrie, garantul Ioana Basescu consimte la constituirea si intabularea unei ipoteci imobiliare de grad I in favoarea bancii, pentru valoarea de 4.600.000 de lei si dobanzi, dobanzi penalizatoare, costuri si speze aferente. Terenul a fost evaluat la 7.215.390 de lei, cu 23% mai mult decat suma pentru care a fost cumparat. Valoarea totala evaluata a garantiilor reale imobiliare este de 7.215.390 lei din care banca accepta in garantie 5.050.773 lei.