ANALIZA: PSD si ALDE detin suficiente voturi impreuna pentru a demite Guvernul prin motiune de cenzura
Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi in plenul reunit al Parlamentului, iar PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de sustinere din partea altor grupuri.
O motiune de cenzura care ar fi depusa la inceputul saptamanii viitoare ar putea fi votata in cel mult 8 zile de la introducerea in Parlament, potrivit regulamentelor.
Potrivit Constitutiei, retragerea increderii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei motiuni de cenzura in plenul reunit al Parlamentului, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. In acest caz, va fi nevoie de 116 semnatori, din totalul celor 464 de parlamentari.
Pentru adoptarea motiunii de cenzura, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, insa, posibil ca numarul exact sa scada la 232, avand in vedere ca liberalul Eugen Nicolaescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea juramantului de catre urmatorul candidat PNL de pe listele parlamentare.
In acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritatile au 17, iar alti 3 parlamentari sunt neafiliati. PSD si ALDE au astfel impreuna 247 de parlamentari, peste numarul necesar pentru a darama Guvernul.
Nu este clar cum se va pozitiona opozitia, PNL, USR si PMP, dar nici UDMR si minoritatile nationale. In privinta opozitiei, nu au existat declaratii oficiale pe aceasta tema, in timp ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a vrut sa comenteze posibilitatea unei motiuni de cenzura. Intrebat daca UDMR va vota o motiune de cenzura, in baza protocolului de colaborare parlamentara semnat cu PSD, el a afirmat ca astfel de lucruri vor fi decise in cazul in care se va ajunge la o asemenea situatie.
USR a transmis ca solutia trebuie sa fie declansarea alegerilor anticipate. PNL a refuzat sa precizeze pozitia, spunand ca asteapta rezolvarea crizei mai intai.
Dupa depunerea motiunii de cenzura, ea trebuie citita in plenul comun al Parlamentului in cel mult 5 zile, iar dezbaterea si votul trebuie sa aiba loc cel tarziu la trei zile dupa aceea.
Astfel, daca motiunea de cenzura va fi depusa luni, ea va fi votata cel mai probabil lunea sau martea viitoare.
Liderii PSD reuniti in sedinta Comitetului Executiv National au inceput sa dezbata, joi, posibilitatea initierii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, care ar putea fi depusa la inceputul saptamanii viitoare, in conditiile in care simpla excludere a lui Grindeanu din partid nu ar rezolva criza si nu ar duce la pierderea functiei, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate.