Liviu Dragnea, despre Grindeanu: "Ruptura dintre noi nu a pornit de la OUG 13. E o unealta, nu mai e el. PSD e sub asediu"


Ultimul update: Duminica 18 Iunie 2017 07:21
Data publicarii: Joi 15 Iunie 2017 16:28
Categorie: Stiri actuale

Dupa ce premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, Liviu Dragnea a sustinut o conferinta de presa la sediul PSD.

Romania a intrat intr-o criza politica fara precedent in istoria sa recenta. A fost noaptea cutitelor lungi in PSD, iar premierul Sorin Grindeanu a ajuns pe esafod si lasat fara guvern. Practic, rand pe rand, ministrii sai si-au scris demisiile, la cererea celor doi lideri ai coalitiei de la putere: Liviu Dragnea, si Calin Popescu Tariceanu.

Spre surprinderea generala insa, desi pare sa fi ramas singur, seful guvernului isi propune sa reziste, ca o aluzie amara, la miscarile de strada care au marcat inceputul sau de mandat. Mai mult decat atat, in timp ce PSD si ALDE anunta ca depun motiune de cenzura, Grindeanu este tentat sa isi faca o noua echipa. Iar presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu vrea sa intervina in conflict.

Uluit de curajul lui Sorin Grindeanu de a-l infrunta si de a refuza categoric sa demisioneze, Liviu Dragnea si-a chemat colegii la o noua sedinta extraordinara, de data aceasta la sediul central al partidului.

Liviu Dragnea: "Nu mai e el. El nu mai e el. Multi colegi foarte multi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu. A fost aprobata in unanimintate. Am sperat ca va intelege regulile democratice."

Sinteza declaratiilor lui Liviu Dragnea:

-Mai multi colegi, multi au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru. o decizie luata in unanimitate.

-Am luat act de declaratiile facute de la Cotroceni cu privire la adresa pe care am trimis-o lui Klaus Iohannis.

- Am sperat ca dupa sedinta de ieri, la care Grindeanu nu a vrut sa mai participe, va intelege ca trebuie sa-si prezinte demisia. Regret decizia la care am ajuns.

-Am discutat si despre demisiile ministrilor prezentate ieri, le-am zis un singur lucru coleglilor mei: nu am vru sa influentez decizia. Din pacate, in ultimele luni, majoritatea ministrilor veneau sa imi spuna ca nu reusesc sa aiba o comunicare corecta, normala cu Sorin Grindeanu.

-Daca ar fi dorit sa nu se lungeasca aceasta criza politica generata prin refuzul de a parasi Palatul Victoria poate am fi ajuns la o solutie amiabila si azi eram la Cotroceni la consultari.

-Am avut mai multe discutii cu premierul si m-a asigurat ca se vor regla aceste lucruri, se pare ca nu s-a intamplat.

-Multi ministri intentionau sa ia acea decizie pentru ca spuneau ca nu vor sa fie aratati cu degetul ca partea lor din programul de guvernare nu s-a aplicat, in mare parte nefiind vina lor.

-Ministrul Sanatatii nu a reusit sa gaseasca intelegere sau macar deschidere pentru a discuta despre acest subiect.

- Alt exemplu: Ne plangem de mult timp ca vin strainii si ne iau resursele tarii si nu facem nimic. In program e o masura de supraimpozitare a veniturilor obtinute din resursele extrase din pamantul nostru dar neprocesate aici.

-Fondul suveran de dezvoltare si investitii, cu toate ca s-a transmis la cancelarie proiectul avizat, nici pana azi nu a primit girul final. El trebuia infiintat pana la 1 iulie 2017

- Legea preventiei: "Am spus toti in campanie ca relatia dintre stat si mediul de afaceri va fi schimbata, ca va disparea agresivitatea institutiilor statului care controleaza firmele. Nici pana azi legea nu e gata".

-Luni seara am avut o intalnire cu mai multi colegi cu acest raport pe masa, cu domnul Grindeanu. Nu a prea fost interesat de el.

-Mi se pare profund incorect modul in care s-a raportat la Darius Valcov.

-PSD e inca o data sub asediu, si nu e sub asediu politic.

-Discutam de un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria fara sa mai aiba sustinerea politica. Mi-am dat seama de ieri, am discutat din nou azi si toti au avut acelasi punct de vedere ca decizia noastra e corecta

-Am avut incredere in Sorin Grindeanu. Este un om pe care l-am ajutat foarte mult. Nu am crezut ca va ajunge la o asemenea transformare. Este clar ca nu mai e el. Am investit foarte multa incredere el. Grindeanu este o unealta.

-Intrebat daca viitorul prim-ministru va fi de la PSD, Liviu Dragnea a confirmat acest lucru: "Da, e normal".

-Am auzit mai multe variante despre componenta unui Guvern fantoma. Am vorbit cu domnul Dancu. Nu a fost la Palatul Victoria. Nu are de gand sa intre in niciun Guvern.

 -Despre o posibila excludere a lui Victor Ponta. Intrebat daca este pasibil de excludere, Dragnea a declarat: "Avem o decizie a CEX foarte clara. Pana acum nu avem ceva oficial. Nu putem lua o decizie pe informatii care vin pe surse"

-Reporter: "E posibil ca Ponta sa fie in spatele lui Sorin Grideanu?". Liviu Dragnea: "Orice e posibil".

-Reporter: "I-ati oferit alte functii lui Sorin Grindeanu?". Dragnea: "Eu nu i-am cerut demisia si nu i-am propus alte functii. I-am cerut sa iasa putin din starea in care nu a mai fost pana acum si sa continuam analiza in CEX."

-Ruptura dintre mine si Sorin Grideanu nu a pornit de la OUG 13.

-Reporter: "E posibil ca premierul Grindeanu sa-si faca un nou cabinet?"

-Dragnea: Dupa evolutia din ultima zi e posibil orice, dar noi vorbim de un cabinet fantoma, haiducesc, despre o aventura prin care vrea sa creeze un puci. Cabinetele se voteaza in Parlament, nu pe genunchi, fara sustinerea nimanui.

-Reporter: "E in pericol Legea salarizarii?E in pericol legea salarizarii?".

-Dragnea: "Multe masuri sunt puse in pericol, tot programul e gandit ca in fiecare an sa genereze crestere de venituri. Odata cu Legea salarizarii trebuiau adoptata si legea impozitului global. Avem solutii, intarzierile pot fi recuperate. Daca lucrurile ramaneau asa, la toamna era prea tarziu."

 

 

 

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO