Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Motiunea de cenzura impotriva propriului Guvern va fi dezbatuta si votata miercuri

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu.

De 24 de ore, Romania a intrat intr-o criza politica fara precedent in istoria sa recenta. A fost noaptea cutitelor lungi in PSD iar premierul Sorin Grindeanu a ajuns pe esafod si lasat fara guvern.

Practic, rand pe rand, ministrii sai si-au scris demisiile la cererea celor doi lideri ai coalitiei de la putere: Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Spre surprinderea generala insa, desi pare sa fi ramas singur, seful guvernului isi propune sa reziste, ca o aluzie amara, la miscarile de strada care au marcat inceputul sau de mandat.

Mai mult decat atat, in timp ce PSD si ALDE, anunta ca depun motiune de cenzura, Grindeanu este tentat sa isi faca o noua echipa. Iar presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu vrea sa intervina in conflict.

Uluit de curajul lui Sorin Grindeanu de a-l infrunta si de a refuza categoric sa demisioneze, Liviu Dragnea si-a chemat colegii la o noua sedinta extraordinara, de data aceasta la sediul central al partidului.

Citește și
Augustin Jianu
Ministrul Comunicatiilor sustine ca nu a demisionat. "O voi face daca imi cere premierul"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Liviu Dragnea: "Nu mai e el. El nu mai e el. Multi colegi... foarte multi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu. A fost aprobata in unanimintate. Am sperat ca va intelege regulile democratice. "

Sorin Grindeanu ramane deocamdata premier independent, cel putin pana saptamana viitoare. Pentru ca Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au decis sa fac mai faca un pas fara precedent: demiterea pe cale parlamentara a propriului Guvern.

Liviu Dragnea: "PSD a decis sa depuna luni o motiune de cenzura, miercuri va fi dezbatuta si votata. Principalul vinovat sunt eu, Eu le-am cerut colegilor sa aiba incredere in Grindeanu"

Asa ca deja se lucreaza la componenta noului Guvern pe care Liviu Dragnea vrea sa il analizeze mai bine decat pe primul, care iata, l-a dezamagit.

PSD si ALDE se pregatesc asadar sa scape de vechiul cabient. Motiunea de cenzura, cel putin pe hartie, are sanse sa fie adoptata si astfel Grindeanu sa fie demis.

PSD are 221 de senatori si deputati, iar partenerii lor de la ALDE - 23 de voturi. In total: 244 de parlamentari. Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata este nevoie de 233 de voturi din totalul celor 464 de alesi.

Asta inseamna ca Sorin Grindeanu ar avea nevoie de cel putin 12 parlamentari PSD si ALDE care sa nu voteze demiterea premierului. Surse politice sustin ca Victor Ponta, Daniel Constantin si Vasile Dincu fac eforturi in acest sens.

Tot acest scenariu pe muchie de cutit poate deveni realitatea doar daca PNL, USR, UDMR si PMP voteaza impotriva motiunii sau se abtin.

Surse politice sustin ca Sorin Grindeanu incearca deja sa croiasca un nou Cabinet, cu ajutorul lui Victor Ponta, Daniel Constantin si Vasile Dincu.

Liviu Dragnea: "Discutam de un grup ilegitim, in opinia noastra, care a ocupat Palatul Victoria. Inca o data, PSD-ul este sub asediu. Sorin Grindeanu este o unealta. Nu imi dau seama cine sunt in spatele acestei operatiuni, dar este o coordonare profesionista".

Victor Ponta ar urma sa fie propus pentru functia de secretar general al Guvernului. Cat despre noii ministri care ar putea fi propusi de Sorin Grindeanu, acestia sunt membri PSD si ALDE, aflati in conflict cu conducerile celor doua formatiuni.

Astfel, ar fi evitata schimbarea componentei politice a Guvernului, care obliga la un nou vot de incredere in Parlament.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Euro se apropie de 4,59 lei, cel mai mare nivel din august 2012 pe fondul tensiunilor politice
Euro se apropie de 4,59 lei, cel mai mare nivel din august 2012 pe fondul tensiunilor politice

Banca Nationala a Romaniei  a anuntat joi un curs de referinta de 4,5872 lei/euro, in crestere cu 0,45% fata de nivelul precedent, cel mai mare nivel din 3 august 2012, pe fondul tensiunilor politice.

Ministrul Comunicatiilor sustine ca nu a demisionat.
Ministrul Comunicatiilor sustine ca nu a demisionat. "O voi face daca imi cere premierul"

Este o criza politica fara precedent in istoria recenta a Romaniei! Avem premier, dar nu avem Guvern.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.