Analişti, despre amânările din Justiţie. "CCR şi ICCJ nu îşi asumă responsabilităţile"
Pe loc repaus, în scandalul momentului. Magistrații Curții Constituționale au amânat din nou să ia o decizie în privința completurilor specializate de la instanța supremă.
Hotărârea îl vizează direct și pe liderul PSD, Liviu Dragnea, însă magistrații constituționali au stabilit că se vor pronunța abia pe 20 mai, adică exact în ziua în care judecătorii de la Înalta Curte au reprogramat dosarul ''Bombonica''.
Șeful PSD nu a vrut să comenteze situația, dar unii analiștii consideră că CCR evită să își asume anumite responsabilități.
Magistrații Curții Constituționale au constatat că nu au documentația necesară și au cerut studii care să arate dacă în alte țări există sau nu completuri specializate. Practic, singură decizie luată de judecătorii constituționali în această a treia întâlnire a fost amânarea pentru 20 mai, zi în care este programat un nou termen în dosarul ''Bombonica'', ce îl vizează pe Liviu Dragnea.
Acest subiect fierbinte a intrat în atenția Curții Constituționale luna trecută, în perioada în care Liviu Dragnea și-a delegat atribuțiile de președinte către Florin Iordache și l-a lăsat pe acesta să conducă Camera Deputaților. Iordache a reclamat că instanța supremă nu a judecat cazurile de corupție cu magistrați specializați în domeniu. Argumentele sale coincid cu cele ale avocaților lui Dragnea, care au cerut anularea sentinței de condamnare în dosarul Bombonica. Luni, când șeful PSD s-a prezentat la ICCJ așteptând o decizie definitivă, a primit tot o amânare.
Cristian Pîrvulescu, politolog: "Curtea Constituțională încearcă să amâne sau chiar să blocheze orice decizie. E clar, nu există o majoritate clară, dacă ar fi existat o majoritate clară, lucrurile ar fi evoluat deja. Aparent, nici CCR, nici ICCJ nu vor să-și asume responsabilități, ICCJ a lăsat totul în seama CCR, dar CCR amână pentru aceeași zi"
Pe 7 mai însă, magistrații constituționali mai au de judecat o contestație importantă în acest caz. Liberalii au cerut ca subiectul să fie scos de pe ordinea de zi a Curții argumentând că Liviu Dragnea nu își poate delega atribuțiile constituționale către o altă persoană. Așadar, Iordache nu ar fi avut dreptul să le scrie magistraților CCR.
Decizia Curțîii Constituționale este foarte importantă pentru 170 de dosare de corupție, printre care și cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat într-o prima instanță la trei de ani închisoare cu executare. În situația în care Curtea constată un conflict între instituții și ii dă dreptate lui Iordache, toate sentințele pot fi desființate, iar procesele s-ar relua de la zero.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, PSD, curtea constitutionala, Liviu Dragnea, judecatori, dosarul bombonica,
Dată publicare:
19-04-2019 17:45