CCR a amânat din nou decizia pe tema completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte

×
Codul embed a fost copiat

20 mai a devenit cea mai importantă zi pentru liderul PSD Liviu Dragnea. Curtea Constituțională a anunțat că va decide abia atunci dacă instanțele formate din trei judecători de la Curtea Supremă au funcționat până acum legal sau nu. 

Un astfel de complet de judecată l-a condamnat pe Dragnea în dosarul Referendumul.

Tot pe 20 mai va fi și ultimul termen în dosarul Bombonica, cel în care Dragnea este acuzat pentru fapte de corupție.

Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile. Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a scris atunci în sesizare că toate completurile de la Înalta Curte de Casație și Justitție trebuie să fie specializate în corupție pentru dosarele de corupție. Acesta este și argumentul invocat de avocații lui Liviu Dragnea în fața instanței, atunci când au cerut anularea celor 3 ani de închisoare pe cre Liviu Dragnea i-a primit în dosarul Bombonica.

Citește și
Florin Iordache, gest obscen
CCR a amânat decizia pe completurile de corupție. Argumentele aduse de Tarcea și Iordache
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

În fața judecătorilor CCR a fost atât Florin Iordache, cât și președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, care a explicat faptul că toate dosarele de corupție au fost analizate în instanță de judecători specializați. Tarcea a mai explicat faptul că legea care reglementează acest domeniu nu prevede obligativitate, ci spune doar despre faptul că instanța ”poate” folosi judecători specializați și că, în orice caz, acești judecători specializați în fapte de corupție au analizat dosare de corupție și că PSD își dorește, de fapt, să pună judecători ”cu mâna”.

Până la 20 mai, când Liviu Dragnea ar putea afla decizia finală, judecătorii CCR mai au de analizat o sesizare pe 7 mai, formulată de PNL. Liberalii au cerut ca sesizarea lui Iordache să fie scoasă de pe ordinea de zi, pentru că Florin Iordache nu ar avea atribuții să scrie astfel de documente.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Dumbrăveni, că o decizie a Curţii Constituţionale a României în privinţa completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea avea ca efect reluarea procesului în care este parte.

El a fost întrebat de un jurnalist ce efecte ar putea avea în privinţa dosarului său (privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman n.red.) o decizie care ar putea fi pronunţată vineri în acest sens de către CCR.

''Bineînţeles că discuţia nu se poartă dacă ÎCCJ a acţionat legal sau nu, ci ce efecte ar putea avea...Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum.” - a spus Dragnea.

Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. Pronunţarea a fost amânată prima dată în 10 aprilie, pentru a doua zi. Şi în data de 11 aprilie pronunţarea a fost amânată, informează News.ro.

Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile.

Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Florin Iordache reclamă ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

Şefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris, joi, preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie.

Tarcea îi transmite lui Dorneanu că a adresat următoarea întrebare Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE: "Dispuneţi la nivelul Curţii Supreme sau la nivelul altor instaanţe naţionale de complete specializate în cauze de corupţie?".

Ea spune că până la termenul de 17 aprilie a primit 19 răspunsuri. Din aceste răspunsuri, a rezultat că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupţie.

Alte cinci state nu au complete specializate în cauze de corupţie la nivelul Curţii Supreme, dar la nivelul altor instanţe au complete sau judecători specializaţi în cauze de corupţie.

Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Declarațiile avocatului lui Dragnea la sosirea la ÎCCJ. Un protestatar l-a apostrofat
Declarațiile avocatului lui Dragnea la sosirea la ÎCCJ. Un protestatar l-a apostrofat

Unul dintre apărătorii lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, Toni Neacşu, a declarat, luni, la ÎCCJ, că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completurile de trei judecători.

CCR a amânat decizia pe completurile de corupție. Argumentele aduse de Tarcea și Iordache
CCR a amânat decizia pe completurile de corupție. Argumentele aduse de Tarcea și Iordache

Curtea Constituţională a amânat pentru joi dezbaterile privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.