Ambasador SUA: "Suspendarea presedintelui va avea efecte serioase daca nu e facuta constitutional"

04-07-2012 18:15
Sursa: Mediafax

Este sau nu constitutionala, ordonanta de urgenta, care modifica legea de functionare, a Curtii Constitutionale? La aceasta intrebare asteapta un raspuns printre altii si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Marc Gitenstein.

"Trebuie pastrata integritatea si independenta institutiilor statului", ne transmite diplomatul.

De ziua Statelor Unite, excelenta sa a vorbit despre "furtuna politica din Romania", si despre faptul ca viitorul poporului nostru depinde de "trainicia" institutiilor statului. In aceste zile complicate, presedintele Traian Basescu a refuzat invitatia de a participa la dineul organizat de Ziua Americii.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu in sine nu va afecta imaginea Romaniei, insa vor fi consecinte serioase daca va fi facuta intr-un mod neconstitutional.

"Nu sunt un expert in privinta asta si nu tin partea niciuneia dintre parti, dar pot sa va spun in mod absolut ca, daca suspendarea este facuta intr-un mod care pare manipulator sau prin incalcarea Constitutiei, prin ocolisuri pentru ca oamenii devin frustrati de procesul constitutional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este vazuta in intreaga lume aplicarea legii in Romania", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

USL a depus miercuri cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Gitenstein: E important de stiut daca OUG de modificare a Legii CC este constitutionala

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat ca este important de stiut in acest moment daca este constitutionala Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri de Guvern privind modificarea Legii de functionare a Curtii Constitutionale a Romaniei.

"Cred ca ar fi bine de stiut daca aceasta ordonanta este sau nu constitutionala. Este foarte important sa stim acest raspuns. Eu nu il cunosc pentru ca nu sunt expert in Constitutia Romaniei", a spus Gitenstein.

El a aratat ca a inteles importanta faptului daca aceasta Ordonanta este constitutionala din discutiile pe care le-a avut miercuri, deoarece sunt "multi oameni care se ocupa de acest subiect", inclusiv "foarte multi avocati romani inteligenti si ingeniosi" care vor analiza fiecare argument posibil.

Ambasadorul SUA a subliniat din nou ca este foarte importanta "stabilitatea, integritatea si independenta institutiilor romanesti", iar in orice democratie este esential ca vointa majoritatii sa fie exercitata in conformitate cu legea fundamentala.

"Cred ca in orice democratie ceea ce este esential este daca vointa majoritatii este exercitata sau nu intr-un mod care sa fie conform cu legea fundamentala. Constitutia este, prin natura sa, in unele momente, impotriva majoritatii si de aceea Curtea Constitutionala trebuie sa spuna ca s-a depasit o linie rosie,ca s-a violat un principiu fundamental", a aratat ambasadorul Gitenstein.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern stabileste ca judecatorii Curtii Constitutionale vor avea dreptul sa se pronunte doar asupra constitutionalitatii Regulamentelor Parlamentului, nu si asupra hotararilor plenului Camerei Deputatilor, plenului Senatului sau plenului celor doua camere.

Ordonanta de urgenta are un singur articol.

Acesta modifica articolul 27, alineatul 1 din legea Curtii Constitutionale, astfel incat sunt mentinute intre hotararile Parlamentului asupra carora se poate pronunta Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.

"Curtea Constituitionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori", se arata in forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanta.

In vechea formaa, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori".

Ordonanta de urgenta a fost publicata, miercuri, in Monitorul Oficial.

In 25 iunie, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat o lege cu acelasi text ca al OUG aprobata miercuri de Guvern. Aceasta lege a fost contestata de PDL la CC, care urmeaza sa o ia in discutie luni, 9 iulie.


VIDEO PROTVPLUS.RO