Alexandru Rafila: România putea să accepte sau nu achizițiile de doze de vaccin Covid-19
Ministerul Sănătăţii a avut momente anul trecut când "putea sau nu să accepte achiziţia de vaccinuri" anti-COVID, a precizat ministrul Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă, întrebat despre acuzațiile lansate recent de Marcel Ciolacu.
"Este adevărat că Ministerul Sănătăţii... au fost în decursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023 în luna mai a anului 2021. (...) Cât o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări.
În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. (...) Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să îi găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei. Este vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval, dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători, pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană", a spus Rafila, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El a afirmat că este vorba despre sume "serioase de bani", pe care statul român trebuie să le plătească sau pe care le-a plătit deja.
"Încercăm să găsim o soluţie, pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare, vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare în mod evident a scăzut, scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona. (...) Trebuie să găsim o soluţie. (...) Vaccinul este un simbol al prevenţiei şi este păcat să distrugem acest simbol al prevenţiei. Este vorba despre sume serioase de bani, pe care statul român trebuie să le plătească, le-a şi plătit deja o parte. Mai trebuie să le plătească în continuare", a susţinut ministrul Alexandru Rafila.
Scandalul achizițiilor de vaccinuri anti Covid-19
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru doar 15 milioane de români.
El a acuzat fostul Guvern PNL-USR-UDMR că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.
Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.
În replică, președintele Senatului, fost președinte al PNL, Florin Cîțu, a spus că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.
Sursa: Pro TV, Agerpres
Etichete: vaccin, coronavirus, PSD, PNL, alexandru rafila, scandal, Florin Cîțu,
Dată publicare:
19-04-2022 15:59