Ponta: Presedintele va respinge bugetul si va sesiza CC. Basescu: Premierul nu a inteles discutia

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a informat, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, ca cei doi nu au ajuns la o intelegere si ca seful statului va respinge proiectul de buget, urmand sa sesizeze si Curtea Constitutionala.

UPDATE 18:45 Traian Basescu a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca a spera ca intalnirea sa fie un prilej de discutie pe tema accizei la benzina.

"Am fost de acord cu aceasta intalnire in speranta ca putem discuta pe tema cresterii accizei la combustibil, pe care o consider extrem de daunatoare.

Vor fi cresteri la preturile alimentelor, la preturile de transport. Parerea mea este ca, urmarind declaratia premierului, premierul nu a inteles ce am discutat, a crezut ca am discutat despre buget, eu am discutat despre acciza", a spus Basescu.

Presedintele a precizat ca insista pentru taierea de fonduri de la Ministerul Dezvoltarii pentru ca acesta dispune de fonduri in scop electoral.

Citește și
Traian Basescu si Victor Ponta
Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de "santaj" la adresa Guvernului si a Parlamentului
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Insist sa se faca taieri de la domnul Dragnea pentru ca sunt bani electorali, destinati mobilizarii primarilor pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale.

As vrea sa precizez ca refuzul meu de a semna memorandumul prin care sa aprob negocierile cu FMI nu are nicio semnificatie din punctul de vedere al mentinerii acordului cu FMI si UE.

Acordul este pentru perioada 2013-2015 si el nu se intrerupe decat daca programul deraiaza. Eu propun Guvernului reducere si de taxa la combustibil si corespunzator de cheltuieli in bugetul de stat. Astfel, bugetul consolidat ramane in deficitele convenite cu FMI", a explicat Basescu.

Presedintele a sustinut ca atat premierul cat si el si-au sustinut propriul punct de vedere si fiecare va actiona conform acestuia.

"Punctul de vedere al premierului a ramas inflexibil, a sustinut ca introduce aceasta taxa aditionala, iar eu l-am informat ca-mi voi sustine punctul de vedere, voi intoarce bugetul la Parlament.

Eu imi fac datoria morala ca presedinte, vazand ca pe spinarea romanilor se acumuleaza in bugetul de stat bani pentru clientela politica, dar nu voi putea sa am decat actiuni legale.

Cer este insa ca de la 1 ianuarie se vor plati si salariile si pensiile, Romania nu ramane fara buget, ci executa bugetul anului trecut. Daca bugetul n-ar fi gata si Guvernul are nevoie de asistenta, pot sa-i invat cum sa faca sa plateasca indexarile, banii pentru dascali, cresterea venitului minim garantat.

Totul este sa intrebe, daca nu stiu. Ii pot ajuta", a explicat Basescu.

"Daca vor sa intelega bine, daca nu, n-am ce sa fac. Ei au spus, noua ne-a dat poporul 70% si noi vom introduce taxa ca sa-i serveasca Dragnea pe baroni si baronasi", a incheiat Traian Basescu.

UPDATE 18:11 Presedintele Traian Basescu a comunicat Guvernului ca va respinge Legea proiectului de buget si va sesiza Curtea Constitutionala, iar rugamintea Guvernului a fost ca procedura sa fie derulata intr-un termen rezonabil, dar presedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.

Presedintele Traian Basescu nu si-a schimbat pozitia fata de proiectul de buget, care a fost extrem de inflexibila, iar singura rugaminte a Guvernului a fost, in aceste conditii, sa nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

Premierul a aratat totodata ca Basescu a reconfirmat ca nu va semna memorandumul FMI, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta i-a propus presedintelui Traian Basescu o intrevedere pe tema memorandumului cu FMI si a proiectului de buget pe 2014, intalnire care a inceput la ora 17:00.

Premierul a propus ca la aceasta intalnire sa participe atat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cat si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Stimate Domnule Presedinte, Avand in vedere efectele negative ale suspendarii de facto a acordului Romaniei cu institutiile financiare internationale si repercusiunile posibile ale neadoptarii Bugetului de stat si a Bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2014, va rog sa fiti de acord sa avem o intalnire pe aceasta tema in vederea identificarii solutiilor de deblocare a acestei situatii.

Va propun ca la aceasta intalnire sa participe si domnii Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru si ministru al finantelor si Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget. Va rog sa binevoiti a stabili o data pentru realizarea acestei intalniri. Cu deosebita consideratie, Victor Ponta, Prim Ministru", se arata in solicitarea transmisa de premierul Ponta catre presedintele Basescu.

Premierul Victor Ponta a confirmat ca intalnirea cu presedintele Traian Basescu va avea loc marti, la ora 17.00. "Voi merge de la 17.00, cu domnul Chitoiu si Voinea. Guvernatorul nu stiu daca vine, am sa-l sun", a declarat Ponta.

Premierul a facut anuntul inainte de a intra in cabinetul presedintelui Senatului, Crin Antonescu.


 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Razboiul dintre palatele Victoria si Cotroceni este oficial. Ponta: Acordul de coabitare e suspendat
Razboiul dintre palatele Victoria si Cotroceni este oficial. Ponta: Acordul de coabitare e suspendat

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca acordul de coabitare cu seful statului este suspendat, avand in vedere ca presedintele Traian Basescu, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI, a comis "un abuz".

Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de
Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de "santaj" la adresa Guvernului si a Parlamentului

Premierul Victor Ponta a sustinut, marti, ca presedintele Traian Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul din cauza Comisiei de ancheta in cazul achizitiei terenului din Calarasi.

Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta
Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta

PROTV NEWS a transmis LIVE din plenul Parlamentului. Bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 a fost adoptat, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrilor.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.