Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de "santaj" la adresa Guvernului si a Parlamentului

Traian Basescu si Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a sustinut, marti, ca presedintele Traian Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul din cauza Comisiei de ancheta in cazul achizitiei terenului din Calarasi.

In opinia premierului, acesta este motivul pentru care presedintele Romaniei a refuzat sa semneze Memorandumul cu FMI.

"Pentru mine lucrurile sunt foarte clare: presedintele practic vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul ca sa nu mai facem Comisia privind terenurile de la Calarasi. E un mod extrem de individualist si egoist de a face politica si de a-ti folosi functia", a spus Ponta.

El a subliniat ca, personal, nu este de acord cu renuntarea la infiintarea acestei comisii.

"Daca conducerea Parlamentului va considera ca e util sa cedeze la acest santaj, eu unul nu sunt de parere ca putem accepta ideea sa nu mai facem Comisia cu terenurile domnului Basescu ca sa promulge bugetul. Cred ca sunt lucruri total diferite", a spus Ponta.

Citește și
Traian Basescu, Victor Ponta
Basescu refuza semnarea memorandumului cu FMI. Ponta: "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Premierul a mentionat ca, in opinia sa, acest mod de a-ti folosi functia pentru un interes personal este "probabil cel mai urat lucru facut de domnul Basescu in functia de presedinte".

Intrebat cum explica faptul ca presedintele Traian Basescu refuza sa semneze Memorandumul cu FMI, insa a semnat scrisoarea de intentie cu FMI, Ponta a precizat ca Basescu a semnat nu doar scrisoarea, dar a semnat toate celelalte documente pana acum.

De asemenea, premierul l-a acuzat, marti, pe presedintele Traian Basescu de lipsa de discernamant, ca urmare a refuzului sefului statului de a semna Memorandumul cu FMI. Intrebat daca poate fi acuzat Traian Basescu de subminarea economiei nationale in aceste momente, Ponta a raspuns: "Nu. Cred ca acuzatia cea mai sigura este aceea de lipsa de discernamant".

"Totusi, sa arunci tara asa intr-un blocaj doar pentru ca sa nu facem noi Comisia de ancheta, sa nu faca Parlamentul Comisie de ancheta, mi se pare o lipsa de discernamant", a spus Ponta.

Intrebat daca lipsa de discernamant pe care a invocat-o poate sa reprezinte in momentul de fata un motiv pentru o noua suspendare din functie a sefului statului, Ponta a raspuns: "De ce mergeti asa? Astea-s speculatiile dumneavoastra de presa".

Cititi si:

-► Ponta: Bugetul se voteaza in conditiile negociate cu FMI. Sa fim rationali si sa nu intram in panica

-► Cursul a urcat peste 4,46 lei/euro, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca nu aproba memorandul cu FMI

Ponta s-a declarat totodata convins ca Guvernul va aplica proiectul de buget pe care Parlamentul il va vota.

"Noi nu vrem sa fortam mana nimanui. Noi aplicam legile si Constitutia. Parlamentul dezbate Legea bugetului, sunt convins ca pana la urma vom reusi sa o aplicam", a spus Ponta.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, luni seara, ca presedintele Traian Basescu "este iresponsabil, se apropie de dementa", dar ca trebuie sa inteleaga faptul ca, "indiferent ce-ar face, popular n-o sa mai fie niciodata decat daca ramane in Partidul Popular".

"E iresponsabil, se apropie de dementa si lucru asta nu e bun. Nu avem nevoie de asta. Avem nevoie de liniste, suntem in perioada sarbatorilor, acum ne confruntam pe buget, ca nu vrea Basescu buget, acordul cu FMI, ca nu vrea Basecu acord cu FMI. Maine ce nu mai vrea? Nu mai vrea sa traim, si atunci noi suntem de acord?", a declarat Ilie Sarbu.

El a spus ca presedintele a iesit "iarasi la ora cucului" la televizor.

Intrebat despre faptul ca presedintele Basescu invoca problema accizei la carburanti, Ilie Sarbu a spus ca "problema mare a presedintelui e alta".

"Problema mare a presedintelui e alta. Asta trebuie sa vedem noi, ce se intampla cu presedintele in ultima perioada. Cred ca are o alta problema", a adaugat Sarbu fara a face alte precizari.

El a mai spus ca acciza este doar "un motiv".

"E un motiv asta. stim cu totii de la inceput, e doar un motiv. A cautat un motiv. De ce nu se uita pe buget poate la alte capitole unde ar trebui sa intervina presedintele tarii? Sa planga de mila copiilor, de mila handicapatilor, de mila pensionarilor, de mila agriculturilor. A gasit el asa o chestie care crede ca-l face popular. El trebuie sa inteleaga un lucru, ca indiferent ce ar mai face, popular n-ar mai fi niciodata, decat daca ramane in Partidul Popular!", a sustinut Ilie Sarbu.

Sarbu a fost intrebat daca pot exista consecinte pentru Traian Basescu din partea USL, in urma respingerii memorandumului cu FMI.

"Astea sunt mult mai grave decat o suspendare... Sunt in Constitutie si alte prevederi, dar cand vrei sa nenorocesti o tara, sunt punere sub acuzare, sunt lucruri care pot fi discutate. Cum? Pe ce motiv? Daca ar fi vorba si ar vrea sa fie credibil pentru aceasta acciza, pentru noi cei care mergem cu masinile, stim ca pretul barilului de petrol scade si nu are influenta", a declarat liderul senatorilor PSD.

El a mai afirmat ca, daca seful statului se "comporta ca acum", este foarte sceptic in privinta finalizarii ultimului an de coabitare cu acesta.

Sarbu a mentionat ca va trebui sa existe o decizie nu numai a USL in privinta "comportamentului" lui Traian Basescu, ci si a celorlalte grupuri parlamentare.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

Ponta: E prima data cand Basescu isi foloseste functia pentru a bloca un proiect care nu tine de el

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca este pentru prima data cand presedintele Traian Basescu isi foloseste functia pentru a bloca in mod clar un proiect care nu tine de el, in conditiile in care proiectul de buget apartine Parlamentului si este propus de Guvern.

"E prima data cand, de fapt, presedintele isi foloseste functia pentru a bloca in mod clar un proiect care nu tine de presedinte. Bugetul apartine Parlamentului si e propus de Guvern", a spus Ponta.

El a precizat, raspunzand unei intrebari adresate de jurnalisti, ca e dispus sa mearga la presedinte cu bugetul si sa il roage sa semneze, dar a sustinut ca situatia este blocata de faptul ca Traian Basescu nu vrea infiintarea Comisiei de ancheta pentru cazul Calarasi.

"Problema este ca presedintele nu vrea sa facem comisie de ancheta. Ori, eu nu pot sa negociez asa ceva", a subliniat Ponta.

El a spus ca pana acum niciodata nu a fost negociat vreun acord intre Guvernul Romaniei si institutiile internationale de catre presedinte, cu execeptia situatiei de la inceptul anului 2010, cand presedintele personal a negociat taierea salariilor si a pensiilor si cresterea TVA.

"Dar, in rest, pana acum, niciodata nu s-a negociat de presedinte vreun acord international, intotdeauna s-a negociat de Guvern. Nu exista mandat dat de presedinte pentru negocieri. Nici macar umilul Boc nu-si lua mandat inainte. Probabil ca se ducea si el asa acolo, dar nu exista aceasta procedura", a mai spus Ponta.

Anterior, premierul Victor Ponta a sustinut ca presedintele Traian Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul pentru a nu se mai face Comisia de ancheta in cazul achizitiei terenului din Calarasi, acesta fiind motivul pentru care a refuzat sa semneze Memorandumul cu FMI.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta
Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta

PROTV NEWS a transmis LIVE din plenul Parlamentului. Bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 a fost adoptat, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrilor.

Basescu refuza semnarea memorandumului cu FMI. Ponta:
Basescu refuza semnarea memorandumului cu FMI. Ponta: "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE"

ProTV News a transmis, LIVE, declaratia de presa pe care presedintele Traian Basescu a sustinut-o de la Palatul Cotroceni.

Reactia lui Ponta dupa ce purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca presedintele s-a
Reactia lui Ponta dupa ce purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca presedintele s-a "matrafoxat"

Premierul Victor Ponta respinge declaratiile facute de purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, care a afirmat despre seful statului, in argou, ca este beat.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.