Dan Sova nu stie cat va genera acciza de 7 eurocenti: "As vrea sa finanteze doar autostrazi"

Ultima actualizare: 26-11-2013 06:52
Dan Sova

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, nu stie deocamdata cat va genera acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, dar spune ca si-ar dori ca din suma colectata sa fie finantate doar autostrazile.

"Nu stiu eu cel putin, nu am idee la acest moment, care va fi suma colectata din acesti 7 eurocenti. Sunt mai multe discutii (...). Dorinta este sa se finanteze fie autostrazi, altii sustin sa se finanteze autostrazi si drumuri nationale. Daca ma intrebati, ca opinie personala, eu as vrea sa finanteze numai autostrazi", a spus Sova, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

El a aratat ca taxa va intra in buget, iar intentia politica este ca din ea sa fie finantate integral autostrazi sau autostrazi si drumuri nationale, discutiile legate de acest aspect fiind tehnice.

"In Legea Finantelor Publice functioneaza doua principii foarte clare: primul este acela al neafectarii veniturilor bugetare, deci nu ai voie sa afectezi, sa spui «Venitul X va finanta cheltuiala Y» si principiul anualitatii, in sensul ca toate le raportezi la cheltuielile totale anuale. Daca respecti aceste doua principii este imposibil din punct de vedere tehnic sa spui «Acesti bani se duc acolo»", a spus Sova.

Sova a precizat, raspunzand unei intrebari din partea moderatorului, ca nu este in masura sa ofere garantii legate de utilizarea banilor. Acciza va fi introdusa la litrul de benzina sau motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO