A inceput campania electorala pentru alegerile europarlamentare 2014. Ce nu au voie sa faca partidele si candidatii

Alegeri

Cele 15 partide si aliante politice sau electorale si cei 8 candidati independenti care participa la alegerile europarlamentare au intrat, de vineri, 25 aprilie 2014, in campanie electorala, pentru 30 de zile.

La scrutinul din 25 mai urmeaza sa fie alesi cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. In actuala legislatura a PE, Romania are 33 de europarlamentari, insa numarul acestora scade cu unul dupa aceste alegeri, urmare a aplicarii Tratatului de la Lisabona.

Campania electorala a inceput vineri, la ora 00.00, si se va incheia cu o zi inainte de data alegerilor, respectiv sambata 24 mai, la ora 7.00.

La alegerile europarlamentare au inscris liste de candidati Alianta electorala PSD-UNPR-PC, Partidul National Liberal, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Partidul Democrat Liberal, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Partidul Miscarea Populara, Partidul National taranesc Crestin Democrat, Forta Civica, Partidul Alternativa Socialista, Alianta Nationala a Agricultorilor. BEC a constatat totodata ramanerea definitiva a candidaturilor inregistrate de Partidul Romania Mare (cu exceptia a 11 candidati), Partidul Verde (cu exceptia a 19 candidati), Partidul Noua Republica (cu exceptia unui candidat), Partidul Dreptatii Sociale (cu exceptia unui candidat), Partidul Ecologist Roman (cu exceptia a 4 candidati).

De asemenea, vor participa la alegeri opt candidati independenti: Mircea Diaconu, Corina Ungureanu, Danut Liga, Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Peter Costea, Constantin Filip Titian, Valentin Daeanu.

Citește și
vacanta
Marea vacanta a parlamentarilor, pe banii romanilor. Deputatii nu s-au lasat mai prejos si si-au luat si ei liber 2 saptamani
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Potrivit tragerii la sorti facute de BEC, PDL va ocupa prima pozitie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, pe pozitia a doua fiind PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC, PNL.

In campania electorala, candidatii si partidele au dreptul sa isi exprime opiniile prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media. In timpul campaniei electorale, primarii sunt obligati sa asigure candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

Legea electorala mai prevede ca in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice si in penitenciare actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.

Distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite sunt, de asemenea, interzise. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500.

Primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca locuri speciale pentru afisajul electoral, in care sa amplaseze panouri electorale. Acestea trebuie sa fie stabilite "in locuri publice frecventate de cetateni, astfel incat participantii la alegeri sa le poata folosi fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective".

Primarii, cu sprijinul organelor de ordine publica, sunt obligati sa asigure integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate.

Consiliile locale pot aproba instalarea pe domeniul public de catre candidati, partidele politice si aliantele a unor amenajari provizorii in scopul distribuirii de materiale de propaganda electorala daca prin amplasarea lor nu se instituie restrictii de circulatie rutiera sau pietonala. Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru competitorii electorali, fara a ingradi campania contracandidatilor, contravenientii urmand sa fie sanctionati cu amenda de la 1.000 lei la 2.500.

Afisajul electoral este permis in alte locuri numai cu acordul scris al proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor.

Prin lege sunt interzise afisele electorale care "combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat".

Potrivit legii, se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei. De asemenea, activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic. Folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.

De asemenea, legea prevede sanctiuni cu amenda intre 4.500 si 10.000 lei in cazul in care organizatorii nu iau masurile necesare pentru desfasurarea normala a adunarilor electorale sau daca se distribuie si se consuma bauturi alcoolice in timpul acestor adunari. Radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfasurarea unei campanii electorale "echitabile, echilibrate si corecte" pentru toti competitorii electorali. Accesul partidelor politice, aliantelor si candidatii independenti care participa la alegeri la serviciile publice de radio si televiziune este gratuit.

Posturile private de radio si televiziune vor practica acelasi tarif pe emisiune si pe unitate de timp pentru toate partidele, aliantele si candidatii independenti, iar timpii de antena oferiti acestora trebuie sa fie proportionali cu cei practicati de posturile publice. Nerespectarea acestor prevederi de catre posturile private de radio si televiziune atrage sanctionarea acestora prin decizii ale Consiliului National al Audiovizualului.

Legea electorala interzice introducerea spoturilor publicitare electorale in alte emisiuni decat cele electorale. Incalcarea tuturor acestor reglementari va fi sactionata, potrivit legii electorale, cu amenda de la 4.500 lei la 10.000 lei.

In perioada electorala, prezentarea de sondaje de opinie cu continut electoral trebuie insotita de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul, intervalul de timp in care a fost efectuat, metodologia utilizata, dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare, cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.

Televotul sau anchetele facute pe strada in randul electoratului nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social ori etnic. Cu 48 de ore inainte de ziua de referinta este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, respectiv dupa ora 7.00 a zilei de sambata 24 mai, va sanctionata, potrivit legii, cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Conform CNA, 70 de televiziuni centrale si locale si-au declarat intentia de reflectare prin emisiuni specifice a campaniei electorale ce se va desfasura in perioada 25 aprilie - 24 mai.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Premierul intra in vacanta electorala. Oprea va asigura permanenta la Guvern in timpul campaniei pentru europarlamentare
Premierul intra in vacanta electorala. Oprea va asigura permanenta la Guvern in timpul campaniei pentru europarlamentare

Premierul Victor Ponta le-a cerut prefectilor, Politiei si Jandarmeriei sa isi faca datoria si sa respecte legea in timpul campaniei electorale pentru alegerile europene.

Marea vacanta a parlamentarilor, pe banii romanilor. Deputatii nu s-au lasat mai prejos si si-au luat si ei liber 2 saptamani
Marea vacanta a parlamentarilor, pe banii romanilor. Deputatii nu s-au lasat mai prejos si si-au luat si ei liber 2 saptamani

Dupa modelul senatorilor, deputatii isi iau si ei vacanta platita. Nu o luna, ca la Senat, ci numai doua saptamani deocamdata. Motivul invocat este acelasi: vor face campanie pentru colegii de partid, care candideaza la europarlamentare.

Alegeri europarlamentare 2014. Gheorghe Funar a depus plangere la politie impotriva lui Vadim Tudor din cauza semnaturilor
Alegeri europarlamentare 2014. Gheorghe Funar a depus plangere la politie impotriva lui Vadim Tudor din cauza semnaturilor

Scandalurile intre Gheorghe Funar si Corneliu Vadim Tudor par ca nu au sfarsit. De data aceasta, Funar acuza ca semnaturile obtinute de el pentru europarlamentare au fost trecute intentionat in "contul" lui Vadim.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.