Consultări la Cotroceni. Dăncilă i-a propus lui Iohannis un ”grup de lucru” care să aplice rezultatul referendumului
Preşedintele Klaus Iohannis a continuat, miercuri, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai.
CITIȚI în acest articol:
-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► Dăncilă: Am propus formarea unui grup la nivelul Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei
- ► Pambuccian estimează că jumătate dintre membrii grupului minorităţilor naţionale ar vota în favoarea moţiunii
- ► Daniel Constantin, PRO Europa: ”Vom susţine moţiunea de cenzură”
- ► Tăriceanu: ”Suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie”
- ►Tomac: PMP cere ca diaspora să poată vota pe parcursul a două zile
-► Discuțiile PSD cu Iohannis se anunță tensionate
Astfel, au ajuns la Cotroceni delegaţiile PMP, ALDE, Pro România și Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, ultimii find cei de la PSD. Delegaţia social-democraţilor a fost formată din Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.
De asemenea, delegaţia ALDE a fost condusă de preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. În schimb, Victor Ponta nu a făcut parte din delegația grupului Pro Europa.
Dăncilă a declarat că social-democraţii au propus la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis formarea unui grup de lucru la nivelul Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei, punctând că nu susţine organizarea referendumului pentru revizuirea Legii fundamentale concomitent cu un alt scrutin.
"Am propus domnului preşedinte Iohannis formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care să discute cu toate partidele politice, pentru că este nevoie de consens, avem nevoie de două treimi pentru a putea pune în practică aceste obiective şi să facem operaţional cât mai repede acest grup, să facem primii paşi, astfel încât această revizuire a Constituţiei să fie pusă în practică cât mai repede. Ne dorim în acelaşi timp ca referendumul să nu se suprapună peste alegeri, având în vedere că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia", a spus Dăncilă după consultările delegaţiei PSD cu preşedintele Klaus Iohannis.
Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
- Ne dorim ca acest referendum să nu se suprapună cu alegerile preizdențiale, deoarece încalcă recomandările comisiei de la Veneția.
- Avem nevoie de chilibru, de consens, pentru a putea răspunde provocărior pe care le are România.
- Urmează ca acest grup să fie format cât mai repede.
- Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare.
- Remintesc că prima dată am spus că votez la referendum, dar după declarațiile domnului președinte de atac la adresa guvernului am spus că nu vreau să politizez.
"Aşa cum ştiţi, grupul nostru este format din organizaţii diferite. Fiecare dintre noi reprezintă o altă organizaţie. Există încă în opinia publică ideea fixă că e ca un grup de partid. Nu e deloc. Eu, de exemplu, degeaba îi spun lui Dragoş ( Gabriel Zisopol, n.r.) ce să voteze, pentru că el tot cum vrea el va vota. Eu nu am să îl pun niciodată pe Dragoş pe lista de la Uniunea Elenă. Nici nu am să îl votez niciodată pe Dragoş, că mă votez pe mine. Şi atunci, între noi nu există aceleaşi reguli care există în interiorul unui partid. Din punctul acesta de vedere, previziunea mea - nu am discutat chestiunea acesta încă în şedinţa de grup - dar probabil că va fi grupul împărţit cam în două jumătăţi egale. Cam aşa cred eu acum. Aşa, la, să spunem, 'an educated guess' (estimare informată, n.r.)".
"Noi am reamintit că încă din 2003 (...) am cerut eliminarea completă a ordonanţelor de urgenţă ca instrument. Acum considerăm că ele trebuie să rămână doar pentru cazurile de calamităţi, stare de război, lucruri extreme şi că în rest sunt inutile. Dacă există voinţa politică ca o lege să treacă foarte repede prin Parlament, lucrul acesta se poate întâmpla, nu este nevoie neapărat de o ordonanţă de urgenţă, adică domeniile de legiferare noi am vrea să le restrângem mai mult decât a fost solicitat în cadrul referendumului la subiecte de genul acesta. La a doua chestiune, toată lumea este de acord cu ce s-a votat şi cu întrebarea, rămâne de văzut cum arată textul efectiv şi bănuim că se va găsi o formulă juridică pentru textul constituţional. Din punctul acesta de vedere, susţinem demersul preşedintelui României".
"Noi am dori în acest proces de modificare a Constituţiei să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare. Nu lucruri care necesită consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României, pentru că asta ar necesita timp. (...) Un prim aspect este legat de faptul că în Constituţia actuală nu este prezentat niciunde faptul că România e stat membru UE şi NATO. (...) Al doilea lucru: garantarea dreptului la nivel constituţional de vot pentru românii din ţară şi din străinătate. Cred că e un lucru care trebuie precizat, e o clarificare cu care cred că toate partidele trebuie să fie de acord, mai ales după problemele pe care le-am avut în alegerile din 26 mai, în special cu votul din străinătate. O altă clarificare: avem în Constituţie acea prevedere ' încălcări grave' ale Constituţiei. Ele nu sunt definite şi atunci sunt interpretabile".
"Mai mult decât atât, astăzi de dimineaţă am avut un prim contact cu colegi de la PNL. Am agreat câţiva paşi. Se lucrează la moţiunea de cenzură şi, cu siguranţă, nu numai că o susţinem, lucrăm, ne spunem punctele de vedere acolo, ce credem noi că nu a fost bine în managementul acestui Guvern şi vom susţine moţiunea de cenzură".
ora 12.30 Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după consultări:
"I-am spus (preşedintelui - n.r.) că suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, element care a constituit prima întrebare la referendum. În privinţa celei de a doua întrebări, privind interzicerea adoptării prin ordonanţă de modificări în ceea ce priveşte pedepsele şi infracţiunile, precum şi reforma justiţiei, i-am spus că şi aici suntem de acord. I-am explicat că avem rezerve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern. Dintr-un motiv simplu. (...)
Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcţia de legislativ delegat de către Parlament şi, evident, şi mai grav, transformăm şi mai mult Curtea Constituţională într-un arbitru politic. I-am explicat preşedintelui că la referendum noi nu am fost împotriva întrebărilor, ci a modalităţii în care s-a organizat referendumul, simultan cu ţinerea alegerilor pentru Parlamentul European. Deci, nu împotriva temelor",
ora 11.30 Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat că, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, PMP a susţinut organizarea votului în diaspora pe parcursul a două zile.
"La discuţiile cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, am informat Administraţia Prezidenţială că Partidul Mişcarea Populară cere vot în două zile pentru diaspora. Partidul nostru a şi depus în Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens. Considerăm că alegerile prezidenţiale trebuie bine pregătite şi, în acest sens, propunerea noastră este să se organizeze vot anticipat. Românii din afară să aibă dreptul să voteze timp de două zile, de sâmbătă dimineaţa, până duminică seara", a spus Tomac, potrivit Agerpres.
"Punctul nostru de vedere este foarte clar: PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în lege şi vom susţine acest demers în Parlament. Considerăm că, atunci când se vor produce modificările Constituţiei, să se ţină cont şi de referendumul din 2009.
Credem că această instituţie - referendumul - nu trebuie neglijată şi trebuie respectată voinţa cetăţenilor. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri", a mai spus Tomac.
Discuțiile PSD cu Iohannis se anunță tensionate
Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu social-democraţii se anunţă tensionate, în contextul în care Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene, determinând reacţia imediată a şefului statului.
”PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a transmis Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.
Aceasta a adăugat că OUG este "o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul".
Tensiunile dintre şeful statului şi social-democraţi sunt determinate şi de ultimele declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, referitoare la punerea în aplicare a referendumului.
Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.
"Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a criticat declaraţia lui Marcel Ciolacu.
”În legătură cu intenţiile manifestate în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor conform cărora PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să îşi spele imaginea, nu mai pot păcălii pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?”, a spus Mădălina Dobrovolschi.
Marți, prima zi de consultări cu PNL, USR și UDMR
Marţi au fost la consultări PNL, USR şi UDMR.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.
În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.
La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, USR, presedinte, PSD, PNL, UDMR, consultari partide,
Dată publicare:
05-06-2019 07:10