Concluzia primei zile de consultări. Vom avea un nou referendum, la alegerile prezidențiale


Ultimul update: Marti 04 Iunie 2019 19:49
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2019 07:19
Categorie: Stiri Politice

Vom avea un nou referendum, în același timp cu alegerile prezidențiale. Este concluzia primei zile de consultări la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, la care au participat liderii PNL, USR și UDMR.

Șeful statului le-a cerut politicienilor să schimbe cât mai repede textul Constituției, conform voinței celor peste 6 milioane de oameni, care au răspuns la referendumul de acum 9 zile.

Înainte de discuția cu politicienii, șeful statului a transmis clar ce își dorește de la Parlament: modificarea rapidă a legii fundamentale și adoptarea noului text, odată cu alegerile prezidențiale din această toamnă.

Klaus Iohannis, președintele României: "Eu cred că politicienii au înțeles importanța votului de la referendum. Sunt optimist. Iar dacă nu se întâmplă imediat, cetățenii mai au la îndemână trei lecții pentru PSD: alegerile locale, parlamentare, prezidențiale."

Liberalii au fost primii care s-au întâlnit cu președintele și au anunțat că susțin necondiționat modificarea Constituției.

Ludovic Orban, președintele PNL: "Din punctul meu de vedere, ar fi o soluţie foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidenţiale este şi mai bine şi mai potrivit şi mai ieftin ca să organizăm şi referendumul de revizuire a Constituţiei cu ocazia acestor alegeri."

Din discuții a rezultat clar că liberalii au susținerea USR, dar și a Uniunii Maghiarilor pentru moțiunea de cenzură pe care vor să o depună săptămâna viitoare. USR nu vrea să-și asume, însă, guvernarea.

Dan Barna, președinte USR: "În situația în care moțiunea va trece, vom discuta despre un Guvern interimar sau un nou Guvern. Alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate și asta i-am transmis și președintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorități parlamentare care nu mai funcționează în România. Am transmis că vom susține orice variantă a unui Guvern, non PSD"

Kelemen Hunor, președinte UDMR: "Nu neg că noi am avut discuţii cu PNL şi USR în aceste zile. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi, dar acest lucru nu trebuie să conteze"

Și UDMR, dar și USR, și-ar dori o revizuire mai amplă a Constituției. În timp ce Uniunea Maghiară ar vrea ca să elimine posibilitatea executivului de a legifera prin ordonanțe de urgență, USR ar vrea ca în textul legii fundamentale să fie inclusă și inițiativa lor: "fără penali în funcții publice".

Pentru revizuirea Constituției, comisia specială trebuie să modifice textul astfel încât Guvernul să nu poată emite inițiative privind amnistia și grațierea, dar nici ordonanțe de urgență în domeniul justiției. După ce este rescrisă Constituția, textul trebuie adoptat cu o majoritate de două treimi din parlamentari, apoi supus din nou unui referendum popular.

Social-democrații și partenerii lor de la ALDE sunt așteptați miercuri la Cotroceni.

 Cronologia evenimentelor, marți, 4 iunie:

-► Președintele UDMR: ”Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, caz de război, calamităţi naturale
-► Liderul USR: ”Iniţiativa 'Fără penali în funcţii publice' va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei”
- Președintele PNL, după consultări: ”Este și mai ieftin să organizăm și referendumul de revizuirea Constituției cu ocazia alegerilor prezidențiale” 
-► Președintele Iohannis, înaintea consultărilor: ”Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept

Conform programului consultărilor, marți au avut loc consultări cu liderii următoarelor partide politice: PNL, USR și DMR.

Celelalte partide vor merge miercuri la consultări, iar delegația PSD va fi condusă de Viorica Dăncilă.

ora 15.50 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor:

"Noi am avut o poziţie extrem de simplă şi foarte logică. Noi am spus că, după acest referendum, trebuie să se facă revizuirea Constituţiei şi pentru acest lucru este nevoie de un proiect de revizuire a Constituţiei care trebuie făcut de specialişti ca să fie făcut ca lumea. Noi am spus că la prima întrebare răspunsul se cunoaşte, lucrurile sunt simple, la a doua întrebare cu ordonanţele de urgenţă noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât şi nu credem că cetăţenii se vor supăra că vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, caz de război, calamităţi naturale. Trebuie să redăm funcţia de legiferare Parlamentului, nu Guvernul trebuie să intervină. Se poate legifera rapid, dacă este cazul, dacă există majoritate, voinţă politică, în procedură de urgenţă în Parlament şi dacă redă această funcţie în totalitate Parlamentului sunt convins că într-o perioadă destul de scurtă se poate reda Parlamentului acea credibilitate care lipseşte în acest moment. Noi credem că acest pas curajos, hotărât trebuie făcut dacă revizuim Constituţia în acest an".

ora 14.45 Preşedintele USR, Dan Barna, a apreciat, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" va trebui să facă parte din revizuirea Constituţiei, menţionând că preşedintele a fost de acord cu acest lucru.

"Noi considerăm că reforma constituţională, despre care am vorbit, ar trebui să fie, cumva, un pic mai largă, dar oricum ea va fi axată pe reducerea rolului ordonanţelor şi clarificarea termenului de urgenţă. În egală măsură am precizat foarte clar - şi preşedintele a fost de acord - că iniţiativa 'Fără penali în funcţii publice' va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături şi a trecut de Curtea Constituţională, deci este o iniţiativă legitimă şi legală, şi morală, evident", a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni. 

ora 14.00 Delegația USR a intrat la consultări. Din delegaţia USR fac parte preşedintele Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

 

  

ora 13.15 Președintele PNL Ludovic Orban, după consultările cu președintele Klaus Iohannis:

- "Poziţia exprimată de noi este foarte simplă. Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul Justiţiei, susţinem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul Justiţiei, care să fie conformă cu recomandările din MCV, care să ţină cont de recomandările date de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor Anticorupţie. PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni şi pentru a asigura că voinţa cetăţenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum şi anume că România trebuie condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, această voinţă să fie transpusă în realitate". 

- Vom sesiza Avocatul Poporului, cerând să atace la CCR această ordonanță.

- ”Nu cred că poate vreun partid politic din România, care este reprezentat în Parlament și care vrea să mai supraviețuiască următoarelor alegeri, să nu susțină voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului.”

- ”Există o procedură referitoare la revizuirea Constituției, o procedură care stabilește mai mulți pași. Din punctul meu de vedere ar fi o soluție foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidențiale, pentru că dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidențiale este și mai bine și mai potrivit și mai ieftin ca să organizăm și referendumul de revizuirea Constituției cu ocazia organizării acestor alegeri, cu atât mai mult că nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinței exprimate de cetățeni și care să nu susțină revizuirea Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățeni. Ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă.”

- ”Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale cât mai repede posibil, pentru că știm că tactica tergiversării poate să creeze pentru anumite forțe politice pretext pentru a amâna aceste modificări. Eu cred că acest referendum și procedura de modificare a Constituției trebuie să se deruleze într-un mod cât mai rapid posibil.”

- ”Textul moțiunii de cenzură va fi gata cât mai curând. Acest text va fi făcut public.”

ora 12.30 Delegația PNL, condusă de Ludovic Orban, începe discuțiile cu președintele Klaus Iohannis. 

ora 12.10 Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă înaintea începerii consultărilor:

"Este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislaţie, însemnând în Constituţie şi în lege. Avem cu siguranţă cele două chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârşitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicţiei de a acorda amnistie şi graţiere corupţilor, iar a doua chestiune - interdicţia dată Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor Justiţiei, a politicii penale şi sigur trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea ordonanţelor de urgenţă şi altor instituţii decât Avocatului Poporului. (...) La consultări, pe lângă aceste două teme, care sunt evidente, voi aborda şi chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum şi pe europarlamentare.”

”Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România. Este evident că trebuie să reluăm discuția pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil. Este clar, pe de altă parte, că acest vot la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul antieuropean a PSD-ului înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în Uniunea Europeană. Această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor.”

„Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară care să fi înţeles aceste chestiuni şi e dornică să le pună în practică. Eu cred că se poate constitui o majoritate pentru că partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Eu sunt optimist, iar dacă nu se întâmplă imediat cetăţenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD - alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare”.

Consultări la Cotroceni cu partidele

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.

„6.500.000 de români au răspuns cu Da la cele două întrebări de la referendum, mai exact la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns 6 milioane jumătate de români cu Da. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluţii am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident că ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituţie. Asta se face în Parlament în prima fază", a spus preşedintele.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Iohannis a anunţat consultări cu partidele privind aplicarea referendumului pe justiţie
Iohannis a anunţat consultări cu partidele privind aplicarea referendumului pe justiţie
FULLSCREEN
Concluzia primei zile de consultări. Vom avea un nou referendum, la alegerile prezidențiale
  • /

Sursa: Agerpres News.ro Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Margherita de la Clejani este de nerecunoscut. Cum arată acum

09:12
LAS FIERBINTI
Dorel este împușcat de Giani
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:17
LAS FIERBINTI
Gianina este șefă de asociație
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:25
LA MARUTA
Geanina Ilieș are un băiat superb
Cum arată și cât de mare este Patrick

08:40
LAS FIERBINTI
Dorel nu reușește să prindă șobolanul din cârciumă
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:00
LA MARUTA
Iulia Albu comentează ținutele vedetelor de pe Instagram

17:30
LAS FIERBINTI
Muncitorii angajați de Vasile s-au accidentat
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:16
LA MARUTA
Daniela Condurache, povestiri din vacanță

15:02
LA MARUTA
Adela Popescu, dezvăluri despre viața de mămică: "Nu mi-am imaginat niciodată că să fiu mamă de băieți"

16:13
VORBESTE LUMEA
Lora și Tostogan au lansat piesa "Hopa Hopa"
Piesa are un mesaj simplu și frumos:"Trăiește clipa"

04:37
scandal parlamentari
Circ în Parlamentat la o lege propusă de Carmen Dan. PNL și PSD s-au acuzat că fură voturi
Scandal în PNL din cauza noii şefe de la Capitală. Avertizări cu ”crocodili” și ”șobolani”
Iohannis, mesaj dur după adoptarea Codului administrativ. ”Este extrem de grav”
USR, despre noul Cod Administrativ: ”Va contribui la baronizarea administrației locale”
Guvernul a adoptat actul normativ privind transportul cu aplicațiile de ride sharing
Codul Administrativ, adoptat prin OUG. Noi obligații pentru președinte
Serban Nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae vrea 10 ani de închisoare pentru cei care fură la vot
Teodorovici anunţă amnistia fiscală: "Este o şansă pentru companiile de stat"
Ce prevede proiectul PNL de modificare a Constituției: fără penali în funcții publice
Adversarul lui Viorica Dăncilă. Liviu Pleșoianu vrea să fie președinte al PSD
Codrin Ştefănescu candidează pentru funcţia de secretar general: Tot sufletul pentru PSD
Ponta vrea un candidat comun PSD - Pro România la alegerile prezidențiale 2019