Povestea celor mai ravnite flori din lume. Un singur fir costa mai mult decat cel mai vestit tablou al lui Rembrandt

Ultima actualizare: 07-06-2014 07:10

Dan C. Mihailescu prezinta azi, la “Omul care aduce cartea”, o poveste fascinanta: cea a nebuniei lalelelor, care era cat pe ce sa ruineze Olanda acum cateva secole.

Azi putem cumpara lalele la orice colt de strada cu cativa lei, insa acum patru veacuri aceste flori valorau mai mult decat greutatea lor in aur. Provenind tocmai din muntii Himalaya, ele au fost mult timp floarea preferata a turcilor, in imperiul carora simbolizau cumintenia si smerenia. Pe la 1550 au fost insa aduse in Europa de un ambasador al imparatului german – iar astfel s-a nascut o adevarata nebunie a lalelelor.

Splendidele flori au devenit subiect de speculatii, generand o “bula financiara” asemanatoare cu cea imobiliara din zilele noastre. Ca sa aveti un termen de comparatie, un singur bulb se putea vinde si cu 5.000 de guldeni, in vreme ce “Rondul de noapte”, cel mai celebru tablou al lui Rembrandt, a fost cumparat in aceeasi perioada doar cu 1.600 de guldeni.

Iar atunci cand aceasta bula a explodat , centrul ei, Olanda, a ajuns aproape in faliment, Daca vreti sa aflati intreaga poveste, dar si cum se cheama cartea din care am luat toate aceste informatii, uitati-va in materialul video.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO