Flori disparute demult in Europa sunt hrana pentru vaci la noi. Orhideea romanesca, preferata printului Charles
Macii, margaretele, orhideele dar si alte spendori de pe pajistile romanesti, atat de indragite de printul Charles, au fost in atentia tuturor zilele acestea. La Viscri a inceput Festivalul Florilor de Camp.
Turistii romani si straini au avut ocazia sa admire florile de camp si sa afle cat sunt de pretioase. Pe langa frumusetea lor orbitoare, aceste plante, pe care adesea le ignoram, sunt mai rare si mai valoroase in Europa decat orhideele.
De fiecare data cand vine in Transilvania, printul Charles petrece ore in sir admirand si studiind florile. Pasiunea lui pentru aceste comori ale naturii este atat de mare incat si-a luat si acasa seminte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Despre cat de valoroase sunt plantele care coloreaza campiile din intreaga tara, le-a vorbit turistilor cu pasiune chiar botanistul preferat al printului Charles, Jon Akeroyd. De mai bine de un deceniu, el se lupta pentru pastrarea pasunilor din tara noastra, unde a descoperit specii care au disparut in restul Europei de mai bine de jumatate de secol.
De pilda, "Untul Vacii", o mica orhidee mov care infloreste in aprilie - mai si creste pe pasunile unde pasc vaci si capre (foto sus). „Era foarte raspandita in Anglia. In cartile de botanica din anii '50 scrie ca este comuna peste tot”, spune Jon Akeroyd, botanistul printului Charles, „dar acum trebuie sa o cauti foarte atent".
Dietmar Gross, militant pentru padurile virgine, afirma ca "Romania are cam doua treimi, cam 60% din padurile virgine din toata Europa iar padurile virgine sunt ultilmele locuri unde natura mai are posibilitatea de a-si face circuitul natural".
Tot la festivalul florilor, turistii s-au ospatat cu bucate alese. De pilda, tocana dacica de ied cu mirodenii. Bucatarul sustine ca acest fel de mancare e din bucataria imperiului roman, dar facuta de dacii liberi.
Sursa: Pro TV
Etichete: natura, Printul Charles, orhidee, paduri virgine,
Dată publicare:
01-06-2014 19:20