Cum aratau Bucurestii acum un secol si jumatate. Imaginile surprinse de primul fotoreporter de razboi din lume

Ultima actualizare: 20-12-2014 08:25

 Dan C. Mihailescu prezinta azi la “Omul care aduce cartea” un album dedicat primului fotograful care a imortalizat Capitala la mijlocul veacului al XIX-lea

Nascut acum mai bine de dou veacuri la Cluj, Carol Popp de Szathmari a trecut Carpatii datorita unei iubiri de tinerete cu o viitoare sotie de domnitor si s-a stabilit in cele din urma la Bucuresti. A fost primul fotoreporter de razboi, luand parte la Razboiul Crimeei care a adus si independenta Tarilor Romane, dar si primul fotograf care a suprins orasul, din vremea lui Voda Bibescu pana in cea a regelui Carol I.

Volumul "Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucurestilor", aduna pentru prima data toate fotografiile din Bucuresti realizate de artist. In plus, gasiti aici si portrete de negustori ambulanti de acum un veac si jumatate, imbracati in costume traditionale, pe care Szathmari i-a adus in studioul sau pentru a le surprinde imaginea pe sticla – materialul folosit in acele vremuri pentru cliseele fotografice.

Albumul a fost realizat de Emanuel Badescu, bibliotecar la Cabinetul de Stampe al Academiei, si de Radu Oltean, cunoscut pentru ilustratiile si reconstituirile sale istorice, printre care si cea a razboialor daco-romane; asa incat nu e de mirare ca Dan C. Mihailescu spune ca acest volum este “o baie vizuala de Bucuresti Vechi in care chiar si mizeriile de mahala par o feerie”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO