Remdesivir, autorizat de urgenţă în SUA ca tratament pentru COVID-19. Când va ajunge în România
Folosirea Remdesivir pentru tratarea coronavirusului a fost autorizată în regim de urgenţă în SUA.
Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acordat companiei de bio-farmaceutice Gilead Sciences autorizaţia de utilizare a medicamentului său antiviral experimental Remdesivir, remediu ce scurtează durata de refacere a pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP şi Reuters.
"Sunt bucuros să anunţ că Gilead a obţinut din partea FDA autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă pentru remdesivir", a declarat preşedintele american Donald Trump vineri la Casa Albă.
În cadrul unei întâlniri în Biroul Oval cu preşedintele SUA, directorul executiv al companiei, Daniel O'Day, a calificat decizia drept un prim pas important şi a anunţat că Gilead Sciences donează 1.5 milioane de fiole pentru a ajuta pacienţii. Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că cele 1.5 milioane de fiole vor începe să fie distribuite în spitale luni.
Ce efect are Remdesivir asupra celor infectaţi cu coronavirus
Gilead anunţase miercuri că medicamentul a ajutat la îmbunătăţirea rezultatelor pentru pacienţii cu COVID-19 şi a furnizat date care sugerează că remdesevirul a acţionat mai bine atunci când a fost administrat cât mai devreme după infectare.
Acest medicament experimental a fost iniţial creat pentru vindecarea bolnavilor care suferă de febra hemoragică Ebola.
Conform unui studiu realizat de Institutele de sănătate americane (NIH), remdesevirul scurtează cu câteva zile perioada de refacere a pacienţilor care suferă de COVID-19.
Când va ajunge Remdesivir în România
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că medicamentul Remdesivir, ar putea ajunge, după omologare, în aproximativ o lună în România.
El a fost întrebat despre testarea acestui medicament în SUA, la Spitalul Universitar din Chicago, asupra unui eşantion de 125 de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.
”Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a afirmat Nelu Tătaru.
Întrebat despre o estimare în timp, ministrul a răspuns: ”Să sperăm cam într-o lună”.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, coronavirus, medicamente, efecte, tratamente, remdesivir, leac,
Dată publicare:
02-05-2020 08:20