Lectia de prim ajutor. Cum procedam pentru salvarea unui motociclist care a fost accidentat

Ultima actualizare: 07-11-2012 22:38

Motociclismul este un hobby din ce in ce mai popular printre romani. Salveaza mult timp din cel alocat deplasarilor prin locurile aglomerate. Insa viteza excesiva si neatentia soferilor fac victime in randul celor pasionati de motoare.

In aceste conditii, sfaturile de prim ajutor pentru salvarea motociclistilor care au suferit un accident sunt mai mult decat utile. Primul pas in momentul interventiei la locul accidentului este sa dirijati traficul pentru a impiedica alte accidente.

Daca sunteti cu masina si aveti la dumneavoastra triunghiuri reflectorizante, plasati-le pe sosea in fata si in spatele motocicletei. Daca este noapte si in masina avem o vesta reflectorizanta, este bine sa o imbracati pentru a va proteja. Apoi, faceti o evaluare rapida a accidentului si sunati urgent la 112.

Este important sa comunicati cu exactitate numarul motocicletei, locul unde s-a produs accidentul, numarul persoanelor implicate in accident. De asemenea, trebuie anuntate scurgerile de carburant. Nu uitati sa relatati starea victimelor: dacă sunt constiente sau inconstiente. Aceste informatii sunt extrem de importante pentru operatorul de la celalalt capat al firului. Astfel, acesta va trimite echipele de interventie cele mai potrivite pentru situatia in cauza.

De cele mai multe ori, accidentele cu motociclisti sunt deosebit de grave. Aceasta pentru ca pasionatii de motoare nu au nici o alta protectie in afara castilor si echipamentului. In astfel de situatii, victimelor trebuie sa le acordam o atentie deosebita. Aceasta pentru ca in urma accidentului pot avea membre fracturate, fracturi de coloana si sufera lovituri puternice la cap.

Atentie maxima la cateva aspecte importante! Motociclistul trebuie intors pe spate. Capul, gatul si coloana trebuie rotite in acelasi timp. Viziera castii de protectie trebuie deschisa pentru a usura respiratia motociclistului. Incercati sa vorbiti cu persoana accidentata pentru a vedea daca acesta este constienta. Daca motociclistul este inconstient, trebuie sa-i scoatem casca de protectie. Este un lucru deosebit de periculos, daca nu se cunoaste manevra corecta de indepartare a acesteia. Orice miscare gresita asupra capului in cazul unei fracturi de coloana poate duce la paralizie totala sau la moarte.

Pentru a scoate casca de protectie, trebuie sa ne uitam daca motociclistul poarta ochelari. In acest caz scoatem prima data ochelarii. Nu uitati sa desprindeti cureaua de fixare a castii de sub barbia motociclistului. Este bine ca acest lucru sa fie efectuat de doua persoane, una care scoate casca si una care sprijina capul. In cazul in care sunteti singuri trebuie sa prindeti casca de protectie cu ambele maini. Incercati pe cat posibil sa o largiti in timp ce o rotiti catre spate.

In momentul in care simtiti ca mai este putin si casca iese, plasati una dintre mainile sub ceafa persoanei accidentate pentru a sprijinii capul sa nu cada pe carosabil la iesirea din casca. Dupa aceasta manevra se trece la acordarea primului ajutor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO