Cum intervenim in caz de arsuri sau electrocutare, ca sa nu agravam starea celui ranit

Ultima actualizare: 21-08-2012 17:47

Cum trebuie sa recationam in caz de arsuri termice, chimice sau prin electrocutare. Care sunt diferentele dintre acestea si ce tratament trebuie acordat pentru fiecare,

Arsurile termice sunt cele mai frecvente: pot fi provocate de foc, caldura excesiva sau lichide la temperaturi inalte.

Cele chimice sunt produse de substante care ajung in contact cu pielea, precum cele alcaline puternice sau acizii.

Indiferent de convingerile populare, exista un sfat vital de care trebuie sa tineti cont daca acordati primul ajutor in cazul unei arsuri.

Nu folositi niciodata creme, unguente, substante uleioase. Daca o faceti, puteti agrava situatia. Din pacate, multe persoane nu tin cont de aceasta recomandare.

Primul ajutor in cazul pacientilor care au suferit o arsura: respecta ceea ce deja am invatat. Siguranta noastra, a celui care se ocupa sa acorde primul ajutor este primordiala. Nu ajuta pe nimeni daca in loc de o singura victima avem doua.

Dupa ce ne-am asigurat ca suntem in siguranta, putem sa controlam nivelul de constienta al victimei si sa evaluam functiile vitale, asa cum am invatat in lectiile anterioare. Apoi masurile de prim-ajutor difera in functie de felul arsurii.

In cazul arsurilor provocate de flacara este vitala oprirea rapida a arderii cu jet de apa. Oricum plasarea zonei arse in apa va mai ameliora si durerea.

Se îndeparteaza hainele pacientului, cu conditia ca acestea sa nu fie lipite de piele, pe cele lipite le lasam acolo, pentru ca manevra de dezbracare poate sa produca distrugeri tisulare. Apoi putem sa acoperim zona arsa cu comprese sterile, sau cat mai curate cu putinta.

Putem sa punem gheata, dar numai daca nu este in contact direct cu tegumentul afectat, adica intr-o fasa, de exemplu. Daca sunt prezente si vezicule, adica basici, fiti atenti sa nu le spargeti. Pielea, chiar si cu vezicule, este o bariera impotriva infectiilor.

Sa vedem cum procedam in cazul arsurilor provocate de substante chimice. Spalarea suprafetei arse cu jet de apa trebuie sa fie de o durata mai mare, pentru a fi siguri ca se îndeparteaza orice urma de substanta cauzatoare. Folositi dusul de la baie sau furtunul de gradina pe cat posibil si spalati zona afectata cel putin 10 minute.

Substantele chimice pot provoca arsuri si la nivelul ochilor. In aceasta situatie, trebuie tot asa, sa spalati ochiul cu apa cel putin 20 minute.

Arsurile provocate de electrocutare sunt mai speciale, pentru ca provoaca leziuni interne mai mari decat cele externe.

Aceste arsuri sunt cauzate de un curent electric, care intra in organism printr-un punct, spre exemplu o mana care atinge un cablu electric neizolat, si iese din corp prin punctul de contact cu solul.

In acest fel curentul electric poate distruge nervi, muschi sau organe interne. Si persoanele fulgerate sufera tot de arsuri electrice.

Inainte de orice manevra de prim-ajutor, trebuie sa ne asiguram ca persoana respectiva nu mai este in contact cu sursa de electricitate care a determinat electrocutarea. Daca nu ne luam toate precautiile, putem fi la randul nostru electrocutati.

Daca gasim victima chiar in momentul electrocutarii, incercam sa inchidem cat mai repede sursa de curent. Daca acest lucru nu este posibil, incercam sa indepartam victima de sursa. Atentie! Nu atingeti victima decat cu un obiect care nu este conductor electric. Folosim manusi, talpa pantofului sau un obiect din jur.

Abia dupa ce v-ati asigurat ca nu mai este un pericol, puteti sa interveniti. Evaluati functiile vitale ale pacientului si acoperiti arsurile cu o compresa sterile sau orice alta bucata de carpa curata.

Daca o linie electrica, cablu, cade pest un autovehicul (se poate intampla in caz de furtuni), persoanele din masina trebuie sa ramana inauntru si sa sune la 112 pentru ajutor. Pana cand linia electrica nu va fi orpita sau mutata, persoanele nu trebuie sa se dea jos din masina.

Daca pacientul mai prezinta si traumatisme pe langa arsuri, trebuie sa ne ocupam intai de fracturi, adica imoblizam mai intai fracturile si apoi vom trata zona arsa.

Data viitoare vorbim despre fracturi si imobilizarea temporara a acestora.

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO