Cum acordam primul ajutor in cazul unui accident de masina. Ce trebuie sa facem si ce trebuie evitat

Ultima actualizare: 15-10-2012 08:45

Vom invata ce trebuie sa facem atunci cand ajungem primii la locul producerii unui accident auto. Masurile pe care le putem lua sunt esentiale pentru protectia victimelor, dar si pentru evitarea producerii altor accidente.

De cele mai multe ori, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa dirijati traficul, pentru a impiedica alte accidente. Mai precis, asezati triunghiurile reflectorizante pe partea carosabila in fata si in spatele autoturismului.

Daca este noapte si in masina avem o vesta reflectorizanta, este bine sa o imbracam pentru protectie.

Dupa ce ne-am semnalizat foarte bine prezenta pe carosabil, mergem sa facem o observatie rapida asupra accidentului si sunam urgent la 112.

Este important sa specificaţi cu exactitate numarul de inmatriculare al masinii, locul unde s-a produs accidentul, numarul persoanelor implicate în accident.

De asemenea, semnalati daca sunt scurgeri de carburant pe carosabil, daca persoanele sunt blocate în autovehicul, daca sunt constiente sau inconstiente.

Furnizarea acestor informatii este obligatorie pentru ca operatorul de la celalalt capat al firului sa stie ce echipe de interventie trebuie sa trimita.

Degajarea pacientului dintr-un autoturism implicat intr-un accident trebuie evitata. Asta pentru ca victimele unui accident garv prezinta de multe ori fractura la craniu, la coloana vertebrala sau la bazin.

O miscare gresita ar putea produce leziuni suplimentare, ireversibile, paralizia definitiva. De aceea, degajarea se face doar de catre personal medical calificat.

Totusi sunt cateva situatii care pot impune scoaterea pacientului din masina. Puteti interveni direct cand autovehiculul este in instabilitate si se poate rasturna sau exista un pericol iminent de explozie.

Daca observati ca unul din autoturismele implicate in accident are tendintat de a lua foc (fumega), trebuie sa va grabiti sa decuplati bornele de curent de pe bateria de acumulator a acelui autovehicul si sa scoateti victimele din habitaclu.

Un autovehicul care ia foc este foarte greu de stins, iar cel mai groaznic lucru este sa asistati la incendiul unui autovehicul in care persoanele au ramas blocate, fara a mai avea posibilitatea sa fie ajutate sa coboare.

Inainte de a incepe degajarea victimei se verifica sa nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranta.

Salvatorul introduce o mana sub bratul victimei si va mentine capul în ax, iar cealalta mana se introduce prin spatele victimei, se agata de cureaua victimei si cu miscari usoare se încearca scoaterea ei din autoturism, avand permanent grija de mentinerea capului imobilizat de umarul nostru.

Odata scoasa din masina, asezarea victimei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictete si anume: capul va fi mentinut in permanenta in ax.

Acest lucru trebuie sa fie prioritatea pentru pacient: se urmareste mentinerea permanenta a coloanei vertebrale in linie dreapta (cap- gat-trunchi), pentru a evita lezarea maduvei spinarii in cazul unei fracturi de coloana.

Si dupa ce am asezat victima pe carosabil trebuie sa urmarim sa-i imobilizam coloana cervicala. Pana la sosirea echipajului medical dotat cu gulere cervicale putem sa-I imobilizam capul victimei intre doua pietre sau suluri de haine.

Dupa imobilizarea victimei putem sa trecem la evaluarea functiilor vitale, respiratie si puls. Apoi, putem acorda primul ajutor medical in cazul in care victima are nevoie.

Am explicat aceste manevre in episoadele anterioare si puteti oricand sa le revedeti pe site-ul nostru, lectiadeprimajutor.ro.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO