Lectia de prima ajutor: Ce facem cu o persoana care a suferit o fractura, pana la sosirea medicilor

Ultima actualizare: 05-11-2012 23:08

Suntem din nou impreuna la o lectie extrem de importanta: cea de prim ajutor. Vorbim astazi despre fracturi.

Acestea se pot produce oriunde: pe strada, la locul de munca, acasa, in vacanta. Insa aplicarea unor proceduri simple de prim ajutor la locul accidentului poate reduce consecintele acestuia si poate salva vieti.

Nu ezitati sa interveniti, insa atentie la manevrele pe care le faceti! Unele gresite pot agrava leziunile existente sau pot produce altele noi.

Sa vedem cat de multe cunosc oamenii despre imobilizarea unui deget fracturat de exemplu.

Pentru ca nu suntem specialisti si nu putem sa punem diagnosticul de “fractura”, vom trata orice durere si leziune la nivelul membrelor ca pe o fractura. In plus, vom incerca sa o imobilizam provizoriu.

Aceasta daca fractura nu este deschisa, adica osul daca nu a iesit deja prin piele. Fracturile deschise se imobilizeaza în pozitia gasita, dupa pansarea plagii de la acel nivel, fara sa miscam membrul lezat.

MEDIC: Fractura de clavicula, de umar. Cea mai simpla metoda de utilizare este prin fixarea acestuia de trunchi, de torace. Se poate folosi o esarfa cu care sa sustinem bratul.

Acum voi incerca eu sa fac o imobilizare a antebratului. Se aseaza osul rupt in pozitia lui normala si se fixeaza asa cu ajutorul unor atele. Se poate face cu orice tip de atela impovizata. Crengi, scanduri, schiuri, umbrele, jgheab de tabla, suluri de ziare sau reviste captusite cu carpe. Ca sa previi aparitia unor rani prin frecarea sau apasarea pielii, inainte de a aplica atelele.

Acum sa facem o imobilizare a gleznei. La fel ca la antebrat, este o fractura foarte frecventa. Pentru imobilizare putem folosi si o perna. Atelele nu se vor fixa strans si se va verifica in permanenta circulatia sanguina in zona.

MEDIC: Sa aratam si o fractura de femur. Pentru imobilizare se folosesc doua atele inegale. Atela mai lunga se aplica pe fata laterala externa a membrului inferior si se intinde de deasupra oaselor bazinului pana la calcai. Atela mai scurta se aplica pe partea interna si se intinde de la regiunea inghinala pana la calcai. Cand femurul este fracturat in apropierea genunchiului imobilizarea se poate realiza folosind o singura atela trecute prin partea din spate a membrului din regiunea fesiera pana la calcai.

Exista si cateva exceptii, de fracturi in care membrele nu se misca din pozitia in care au fost gasite. Care sunt acestea?

MEDIC: Cotul afectat nu se misca din pozitia in care a fost gasit. Trebuie imobilizat in pozitia gasita pentru a preveni posibile leziuni nervoase si vasculare. Se poate infasura intr-o perna si se trange in acea pozitie. De asemenea, un genunchi ranit se va imobiliza in pozitia in care a fost gasit. Daca il gasim in pozitie intinsa putem pune o atela rigida. Daca este gait indoit atunci putem pune perne sau suluri de paturi sub genunchi si il fixam cu bandaje. Suplimentar putem sa legam membrul afectat de cel sanatos.

La fel procedam si in cazul fracturilor de bazin. Odata ce pacientul se plange de fractura la acest nivel trebuie sa ramana nemiscat. Se tine pe o suprafata dura in pozitia de culcat pe spate, pana cand soseste ajutorul specializat.

Saptamana viitoare, vom afla care sunt masurile de pe care le pot lua cei care ajung primii la locul unui accident auto.

Si nu uita : Fa totul pentru viata. Acorda primul ajutor !
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO