În ce stadiu se află procesul de reatribuire a medaliei de bronz către Ana Maria Bărbosu. Americanii vin cu noi contestații
Jocurile Olimpice s-au încheiat, însă disputa iscată în jurul bronzului de la sol este departe de final.
Ana Maria Bărbosu a obținut medalia în urma unui apel făcut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă Comitetul Olimpic American a trimis duminică seară un comunicat de presă prin care anunță că va contesta decizia TAS.
Mai mult, este luat în calcul și un apel la Curtea Supremă Federală de la Lausanne.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Comitetul Olimpic din Statele Unite a reacționat la scurt timp după decisia TAS. Americanii anunță printr-un comunicat de presă că nu au avut timp suficient să se pregătească pentru audieri, iar cazul Jordan Chiles nu ar fi fost reprezentat corespunzător.
După câteva ore, și Federația Americană de Gimnastică a transmis că va depune o scrisoare, dar şi dovezi video la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Americanii susțin că înregistrările stabilesc în mod concludent că solicitarea antrenoarei din Statele Unite de a face o contestaţie a venit la 47 de secunde după publicarea notei.
Șansele că acest caz să ajungă totuși pe masa tribunalului suprem elvețian sunt însă mici, sunt de părere experții. Și este prea devreme să ne gândim la un deznodământ, din moment ce poziția actuală a americanilor nu a fost înregistrată oficial.
Sabin Gherdan, avocatul gimnastei din România: ”Tribunalul suprem elvețian, calea de atac în fața acestuia e o cale extraordinară de atac. Adică nu se discută probațiunea, ci doar elemente procedurale, mai întâi. Pentru a fi deschisă calea spre a fi reanalizate probe, trebuie ca în primă fază să se admită acea cale extraordinară de atac, deci e o procedura în doi pași. În cazul recursului, statistic vorbind, mai puțin de 5% din cauzele care au fost înregistrate pe rolul tribunalului suprem elvețian între anii 1980 și 2022 au fost admise, șansele, statistic vobind, sunt infime. Sfatul meu ar fi un apel la calm, hotărârea TAS este executorie, iar sportiva noastră va primi medalia, asta e tot ce ne interesează în momentul de față”.
Ana Maria Bărbosu: ”Nu a fost corect nici pentru mine, nici pentru restul fetelor”
Ana Maria Bărbosu, gimnastă: ”Nu am avut prea mari așteptări, dar mă bucur că s-a ajuns la un deznodământ fericit. Da, mă bucur, dar în același timp sper să nu mai existe în viitor, pentru că nu a fost corect nici pentru mine, nici pentru restul fetelor. Nu e o perioadă ușoară și sigur o să dureze până o să ne revenim și eu, și ele. Eu nu știu ce face federația americană, nici nu am de unde să comentez despre deciziile lor”.
Pe de altă parte, reprezentanții Federației Române de Gimnastică transmit că au luat la cunoștiință comunicatul americanilor și că vor proceda în consecință în momentul în care vor primi ceva oficial.
Între timp, cele două gimnaste care s-au luptat pe medalia de bronz sunt blamate constant pe rețelele sociale. Nadia Comăneci a transmis un mesaj în care roagă publicul "să nu le mai atace, fiindcă este inacceptabil și crud".
Deja americanca Jordan Chiles a anunțat - pe o rețea de socializare - că va lua o pauză de la mediul online, pentru "sănătatea ei mintală".
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, medalie, statele unite ale americii, bronz, dispută, TAS,
Dată publicare:
12-08-2024 19:29