Împăratul Naruhito dă startul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, cea mai atipică ediție din istorie. ”Este atât de trist”
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 a avut loc pe Stadionul Naţional Olimpic din capitala niponă, momentul culminant fiind parada delegațiilor.
În tribune, au fost în jur de 950 de persoane, fie oficiali sportivi, fie demnitari sau jurnalişti. Cel care a da startul evenimentului a fost împăratul Japoniei, Naruhito.
Din cauza pandemiei, biletele nu au fost puse în vânzare pentru publicul larg. Delegaţia României include 101 sportivi, care vor concura în 17 probe. Amânată pentru un an din cauza pandemiei, va fi prima Olimpiadă din istorie fără spectatori.
Tokyo a intrat într-o nouă stare de urgenţă sanitară. Doar 20 la sută dintre japonezi sunt vaccinati anticovid. Olimpiada se va încheia pe 8 august.
Scandal cu o zi înainte de ceremonia de deschidere
Cu o zi înainte de acest mult așteptat eveniment, la Tokyo a izbucnit un nou scandal. Principalul responsabil de ceremonia de deschidere a fost demis.
Totul după ce au apărut înregistrări cu el, de acum 23 de ani, când fostul comediant făcea glume despre Holocaust într-un scheci.
Între timp, fără spectatori străini și cu foarte puțini niponi pe arenele sportive, de teama infectărilor cu SARS-COV2, Japonia se pregătește pentru pierderi economice uriașe.
Seiko Hashimoto, președinte Tokyo 2020: "Am aflat că în cadrul unui moment artistic, în trecut, Kentaro Kobayashi a folosit un limbaj dispreţuitor faţă de un fapt istoric tragic. Astfel, Comitetul de organizare a JO Tokyo 2020 l-a demis pe domnul Kobayashi".
Directorul ceremoniei de deschidere este al patrulea membru al echipei care este înlăturat de la începutul anului. Zilele trecute, un compozitor si-a dat demisia după ce s-a aflat că își hărțuia colegii cu dizabilității în timpul școlii.
În martie, directorul de creație a fost nevoit să se retragă după ce a jignit un actor mai plinuț. Iar în februarie, directorul comitetului de organizare a demisionat după ce a făcut remarci despre femei, considerate nepotrivite.
Pe de altă parte, nu puțini sunt niponii nemulțumiți de faptul că evenimentul sportiv are loc. Ei se tem că numărul infectarilor cu SARS-COV2, și așa în creștere în Japonia, ar putea exploda în următoarea perioadă.
Doar 20% dintre japonezi s-au imunizat
Totuși, câțiva fani ai Jocurilor Olimpice spun că și-ar fi dorit ca ediția din acest an să aibă grandoarea celei din '64, organizată tot la Tokyo.
Japonez: "Sunt atât de trist din cauza acestei situații. Speram să sărbătorim și să dansăm împreună cu oamenii din întreaga lume. Este atât de trist".
Joi, în Țara Soarelui Răsare a ajuns Prima Doamnă a Statelor Unite. Soția președintelui american face parte din grupul restrâns de demnitari și invitați străini care vor asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Jill Biden se întâlnește vineri cu împăratul Japoniei, care va da oficial startul evenimentului.
Naruhito, împăratul Japoniei: "Organizarea Jocurilor şi luarea în acelaşi timp a tuturor măsurilor posibile împotriva COVID-19 este departe de a fi o sarcină uşoară. Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au loc în ciuda confruntării cu această pandemie. De asemenea, sunt necesare măsuri speciale şi pentru valul de căldură din timpul acestei veri".
În Tokyo este stare de urgență sanitară. Doar 20 la sută dintre japonezi sunt complet imunizați, iar oamenii sunt îndemnați să stea acasă pe durata competiției, care se încheie pe 8 august.
Sursa: Pro TV
Etichete: jocurile olimpice, start, imparatul naruhito,
Dată publicare:
23-07-2021 08:45