„Valurile mării aduc tot timpul și alte cadavre la mal”. Ce a lăsat în urmă furtuna Daniel după retragerea apelor, în Libia
După retragerea apelor, dezastrul lăsat în urmă de viitura ce a lovit estul Libiei, în urmă cu câteva zile, este înfiorător.
Bilanţul victimelor rămâne incert, însă, potrivit oficialilor locali, numărul morților depășește 5.300.
„Valurile mării aduc tot timpul și alte cadavre la mal!”, povestesc îngroziți supraviețuitorii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Căutările disperate ale supraviețuitorilor din Derna nu se opresc o clipă. Numărul morților este atât de mare, încât cadavrele zac peste tot, până când oamenii reușesc să găsească un loc pentru o groapă comună.
Localnic: „Întregul oraș a fost distrus. Sunt încă victime sub dărâmături, iar alții zac în mare. Sunt cadavre îngropate în gropi comun,e pentru că cimitirele sunt pline. Chiar trebuie să-i rugăm neîncetat pe străini și pe europeni: 'Veniți, ajută-ne așa cum v-am ajutat și noi pe voi?'. Puteți vedea și voi în ce hal suntem”.
Întinderi mari din oraşul mediteranean au fost complet distruse de torentul uriaş, după ce ploile provocate de furtuna Daniel au rupt, duminică noaptea, două baraje.
Un oraș-port, cu o populație de peste 100.000 de locuitori, înainte de izbucnirea războiului civil din Libia, este traversat de două râuri care curg dinspre zonele montane înspre sud. Localitatea era protejată în mod normal de baraje, dar acestea au cedat.
Clădirile în care familii întregi dormeau liniștite, au fost luate pe sus de viitură. După retragerea apei, au rămas în urmă străzile acoperite de noroi, moloz și mașini azvârlite în toate părțile.
Imaginile din satelit arată cum aprope un sfert din orașul-port Derna, pur și simplu nu mai există.
Turcia, Franța, Italia, Egipt și alte state din regiune au trimis ajutoare și echipe de salvare. Însă eforturile sunt îngreunate și de faptul că au trimis deja alte echipe în Măroc, după cutremurul devastator de vineri.
Localnic: „În ceea ce privește securitatea în zonă, cu voia Domnului, este sub control. Armata și poliția își fac datoria”.
Localnic: „Resursele noastre sunt limitate. Mulți au venit să ajute cu ce pot, dar avem nevoie de ajutor de la organizații precum Națiunile Unite. Ei trebuie să ne ofere resurse, iar Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să trimită și ajutoare. Acest oraș este devastat”.
Situația din Libia este extrem de complicată. De la războiul civil din 2011, țara este divizată între est și vest, iar serviciile publice s-au prăbușit în cea mai mare parte. Două guverne rivale se luptă pentru putere în țara marcată de conflicte interne. Guvernul de la Tripoli, recunoscut la nivel internațional, a anunțat că a trimis provizii și medici în zona lovită de dezastru.