Potopul apocaliptic din Libia a șters de pe hartă cartiere întregi. Sunt mii de morți și zeci de mii de dispăruți
Libia se confruntă cu o tragedie umanitară. Cel puțin 5.300 de oameni și-au pierdut viața în inundațiile care au lovit orașele de pe coasta mediteraneană.
Alți zece mii sunt dați dispăruti. Așadar, bilanțul negru este așteptat să crească. Cele mai multe victime sunt în orașul Derna, unde două baraje au cedat, iar potopul a șters de pe hartă cartiere întregi. Autoritățile au anunţat trei zile de doliu național şi au cerut ajutor internațional.
Furtuna Daniel a provocat dezastru în Libia
Furtuna mediteraneană Daniel a provocat un dezastru de proporții în Libia. În mai multe orașe din estul țării, puhoaiele apărute de nicăieri au măturat cu totul cartierele. Mii de oameni au fost surprinși pe străzi, iar mulți nu au avut nicio șansă.
În orașul Derna, până de curând ocupat de fundamentaliștii islamici, sunt mii morți, dar și mii de dispăruți.
Localnic: „Poate chiar 90% dintre oamenii noștri s-au înecat. Întreaga casă a mătușii mele s-a pierdut, casele altor rude au fost luate de ape, întreaga casă a vărului meu a fost distrusă. Este un genocid”.
Potrivit autorităților, de vină pentru numărul mare de victime din Derna sunt două diguri din apropiere, care s-au prăbușit.
Ahmed al-Mosmari, purtător de cuvânt al forțelor armate ale țării, cu sediul în est: „Digurile s-au prăbușit la sud de Derna. Primul și al doilea dig de pe Wadi Derna, iar asta a provocat o revărsare de ape în oraș. Trei poduri s-au prăbușit complet, iar apa s-a răspândit în cartiere. Sunt cartiere întregi care au fost aruncate în mare, cu tot cu locuitori”.
Localnic: „Barajul era plin, așa că a fost supus presiunii și a explodat pur și simplu, iar apa a venit peste noi, acesta a fost motivul pentru care viitura ne-a luat cu atâta forță”.
Bilanțul va crește în orele următoare, când apele se vor retrage, iar salvatorii vor putea intra în zonă.
Tamer Ramadan, șeful delegației Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) în Libia: „Am confirmat, din surse independente, că numărul celor dispăruți a depășit 10.000 de oameni, până acum. În legătură cu morții și cu refugiații, încă așteptăm să se termine analiza din teren”.
Mai multe țări, între care Turcia, au anunțat deja că trimit ajutoare.
Localnic: „După ce s-a întâmplat acum în Libia, nu mai este loc de ajutor internațional pentru repararea infrastructurii sau pentru orice altceva. Ceea ce am pierdut nu mai poate fi vreodată înlocuit”.
Libia este unul dintre cele mai sărace state din nordul Africii. Are două capitale și două guverne și se confruntă de mai bine de zece ani cu un război civil între două facțiuni militare rivale.