„Sunt trupuri fără viață peste tot”. Armata israliană se pregătește pentru noua etapă a războiului în Fâșia Gaza
Armata israliană a făcut cea mai amplă incursiune de până acum, dincolo de graniță, în Fâșia Gaza. O pregătire pentru noua etapă a războiului - după cum spun comandanții militari.
Pe de altă parte, teroristii Hamas susțin că 50 dintre ostaticii pe care îi țin în Gaza ar fi fost uciși în bombardamentele israeliene. La rândul lor, liderii Uniunii Europene care s-au întâlnit la Bruxelles încearcă să se pună de acord în privința unui apel comun, pentru o "pauză umanitară" în Gaza.
Cea mai adâncă incursiune în Fâșia Gaza de la începutul războiului
Forțele terestre israeliene au avut peste noapte cea mai amplă operațiune militară, dar și cea mai adâncă incursiune în interiorul Fâșiei Gaza de la începutul războiului. Armata a difuzat imagini cu tancuri și trupe de infanterie care au trecut granița, lovind poziții Hamas înainte de a reveni, după câteva ore, pe teritoriul israelian. Fără pierderi, potrivit purtătorului de cuvânt.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: „Au efectuat o incursiune limitată și țintită în nordul Fâșiei Gaza. Forțele israeliene au ucis teroriști și au distrus infrastructura Hamas în zonă. Această incursiune face parte din pregătirile pentru etapele următoare ale războiului.”
Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Toți membrii Hamas poartă pecetea morții. La suprafața pământului, sub pământ, în interiorul Fâșiei Gaza, sau în altă parte. Am eliminat deja mii de teroriști. Acesta este doar începutul. În același timp, ne pregătim pentru o operațiune terestră. Nu voi specifica când, cum (va avea loc) și cât (va dura).”
Benjamin Netanyahu s-a adresat națiunii și a promis că autoritățile vor investiga cum au fost posibile sângeroasele atacuri Hamas din 7 octombrie.
Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Toată lumea va trebui să răspundă, inclusiv eu."
Potrivit presei americane, Washingtonul a cerut amânarea invaziei, până la desfășurarea unor noi sisteme de apărare anti-rachetă, care să protejeze forțele americane mobilizate în regiune.
Reporter: „Ați avertizat Iranului, "Fiți atenți!", în timp ce administrația dumneavoastră încearcă să prevină extinderea războiului dintre Israel și Hamas într-un conflict extins în Orientul Mijlociu. Ar trebui ca americanii să fie îngrijorați că războiul deja escaladează?”
Joe Bide, președintele SUA: „Am avut trupe în regiune după (atentatele) din 11 septembrie, pentru a lupta împotriva ISIS și a preveni reapariția sa.”
Reporter: „America este cu siguranță un complice al criminalilor...”
Joe Biden, președintele SUA: „Avertismentul meu pentru Ayatollah (Ali Khamenei, liderul spiritual al Iranului) a fost că dacă ei continuă să acționeze împotriva trupelor noastre, vom răspunde, iar el ar trebui să fie pregătit. Asta nu are nimic de a face cu Israelul.”
Sute de ostatici sunt ținuți captivi în Fâșia Gaza de teroriștii Hamas
Pe de altă parte, amânarea unei ofensive terestre israeliene în Fâșia Gaza dă un răgaz negocierilor desfășurate cu intermedierea Qatarului, pentru eliberarea a cât mai mulți ostatici dintre cei răpiți de Hamas.
Reporter: „V-a dat asigurări (Beniamin Netanyahu) că va amâna o invazie terestră până când eliberarea în siguranță a ostaticilor poate fi garantată?”
Joe Bide, președintele SUA: „Nu, i-am spus că, dacă este posibil să-i scoată pe acești oameni în siguranță, asta ar trebui să facă. Dar este decizia lor. Noi nu le-am cerut asta.”
Reporter: „Dar nu sunt acești ostatici în pericol dacă are loc o invazie terestră?”
Joe Biden, președintele SUA: „Desigur, sunt în pericol. Întrebarea este dacă există vreun mod de a-i scoate în siguranță.”
Potrivit armatei israeliene, 224 de ostatici sunt ținuți captivi în Gaza de teroriștii Hamas. Până acum doar patru au fost eliberați - o mamă si fiica ei, de naționalitate americană, precum și două octogenare din Israel.
După incursiunea de miercuri-noapte în Fâșia Gaza, ar putea urma și altele - nu doar pentru a lovi ținte Hamas și pentru a testa reacția inamicului. Dar și pentru a strânge informații valoroase din teren. Inclusiv date despre rețeaua imensă de tuneluri, pe care militanții Hamas le-au săpat extins și consolidat în ultimul deceniu. Totul, înaintea unei invazii terestre.
Macron avertizează în privința unei invazii masive a forțelor israeliene în Gaza
Pe de altă parte, președintele Macron, care a încheiat un turneu în Orientul Mijlociu, a avertizat în privința unei invazii masive a forțelor israeliene în Gaza.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Franța recunoaște dreptul Israelului de a se apăra, precum și dreptul la o intervenție terestră dacă îi vizează doar pe teroriști. Dar dacă este o intervenție masivă, care pune în pericol viețile populației civile, atunci cred că este o greșeală. Este o greșeală și pentru Israel, deoarece nu va fi un mod prin care țara este protejată pe termen lung. Iar o intervenție terestră masivă nu este compatibilă cu respectul pentru populația civilă, cu dreptul internațional umanitar și chiar cu regulile războiului.”
Imagini din satelit redau amploarea dezastrului din Fâșia Gaza. În nordul enclavei, cartiere întregi au fost rase de pe fața pământului în bombardamentele israeliene zilnice, care s-au întețit de la începutul săptămânii. Dar bombardamente continuă și în sud, la Khan Younis, unde li s-a cerut palestinienilor să se refugieze, pentru a nu fi considerați complicii Hamas.
Oamenii caută cu disperare supraviețuitori. Doar o copilă a rămas din familia unui bărbat, care își strigă neputința și regretele că el era plecat atunci când i-a fost distrusă casa.
Răniții sunt duși la spital în remorcile camionetelor, cu mașini și cu scutere. Puținul combustibil rămas este utilizat în folosul celor vii. Trupurile fără viață sunt strânse în căruțe trase de măgari sau în camioane.
„Sunt trupuri fără viață peste tot”
Localnic: „Sunt trupuri fără viață peste tot. A trebuit să folosim căruțele, fiindcă nu am găsit mașini disponibile. E copleșitor ce se întâmplă. Nu mai putem face față acestei situații.”
Între timp, liderii Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru un summit dominat de războiul dintre Israel și Hamas. Caută și o poziție comună, inclusiv în privința cererii unei pauze umanitare în conflict, care să faciliteze accesul la hrană, apă, îngrijire medicală și combustibil.
Președintele Turciei n-a rata ocazia să acuze, de data aceasta, Uniunea Europeană pentru drama palestinineilor din Gaza.
Recep Erdogan, președintele Turciei: „Cât de mulți copii ar trebui să mai moară - să ne ofere ei un număr - înainte ca Comisia UE să ceară un armistițiu? Ce s-a întâmplat cu Declarația Universală a Drepturilor Omului? Se pare că o respectă doar atunci când le convine. Dacă nu le convine, nu o respectă. De ce? Pentru că sângele care se varsă este sânge musulman, de aceea.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi, israel, hamas, Fâșia Gaza, benjamin netanyahu,
Dată publicare:
26-10-2023 19:25