„Sunt îngrijorat din mai multe puncte de vedere”. Turnul înclinat din Bologna a fost închis temporar
Primarul orașului italian Bologna a declarat că piața din jurul turnului din secolul al XII-lea va fi închisă pentru „câțiva ani” pentru reparații, pe pe fondul temerilor că structura se înclină prea mult.
Primarul orașului italian, Matteo Lepore, a precizat că închiderea pieței Porta Ravegnana a fost necesară pentru a salva turnul Garisenda, potrivit The Guardian.
„Nu intervenim pentru că ne gândim că s-ar putea prăbuși în orice moment, intervenim pentru că vrem să îl punem în siguranță și să îl restaurăm”, a spus el.
Soarta turnului Garisenda, înalt de 48 de metri, care se află alături de turnul Asinelli, de două ori mai înalt, a fost un subiect de discuție în orașul din Emilia-Romagna după ce oamenii de știință de la Universitatea din Bologna au detectat o creștere anormală a oscilației turnului.
Garisenda, care l-a lăsat fascinat pe Charles Dickens în timpul unei vizite la Bologna, are o înclinație de 4 grade, în comparație cu cele 3,9 grade ale mai faimosului Turn din Pisa.
Se crede că această înclinare se datorează tasării solului în secolul al XIV-lea.
Turnul este monitorizat pentru a detecta eventualele fisuri și au fost instalați senzori pentru a urmări orice deplasare. Fundațiile sale vor fi susținute cu materiale noi pentru a face structura mai sigură. Turnul Asinelli, pe care vizitatorii au voie să urce, a fost, de asemenea, închis.
Consiliul din Bologna înființează un comitet special pentru a supraveghea restaurarea Garisenda.
„Voi căuta cei mai buni porfesioniști la nivel național și internațional. Vom căuta pe oricine ne poate ajuta”, a declarat primarul.
Dar, în timp ce primarul afirmă că nu este o situație îngrijorătoare, locuitorii din Bologna se tem că turnul s-ar putea prăbuși.
„Mi-e teamă să mă gândesc că se va pierde ceva care face parte din sufletul orașului”, a declarat Carlo Lucarelli, autor și scenarist, pentru Corriere della Sera.
„Sunt îngrijorat din mai multe puncte de vedere, mai ales pentru că această veste a venit ca o surpriză. Dar cum ar putea fi o surpriză dacă turnul a fost monitorizat de ani de zile”, a declarat Giorgio Diritti, actor și regizor de film.
„Garisenda a trecut testul de-a lungul a sute de ani și va depăși și această nenorocire”, a declarat Pier Ferdinando Casini, senator.
Turnurile Garisenda și Asinelli poartă numele familiilor rivale care le-au construit, despre care se crede că au fost realizate pentru a se întrece în privința puterii și bogăției, și sunt situate unde era intrarea în oraș.
Garisenda avea inițial 60 de metri înălțime, dar a trebuit să fie coborât după ce a început să se încline.
Turnul a fost citat de mai multe ori în „Divina Comedie” și „Le Rime” ale lui Dante Alighieri, iar Dickens a scris despre el în cartea sa „Pictures from Italy”.
Garisenda a fost menționat și în Călătoria în Italia a lui Goethe.