„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.
După cinci ore de dezbateri aprinse și prelungite, miercuri seară, legislatorii au aprobat propunerea legislativă, denumită „Sunt fete, nu soții”, care interzice căsătoria oricărei persoane sub vârsta de 18 ani, scrie The Guardian.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
„Nu vrem să asistăm în continuare la violența sistematică și la exploatarea sexuală a copiilor. Columbia face istorie pentru că, pentru prima dată, am reușit să interzicem căsătoria copiilor după ce am încercat de opt ori”, a declarat Jennifer Pedraza, congresmenă pentru Partidul Demnității și Angajamentului și coautoare a proiectului de lege, după vot. „Prin urmare, este un mesaj extraordinar, nu numai pentru Columbia în ceea ce privește respectarea drepturilor băieților și fetelor, ci și pentru întreaga lume. Copilăria columbiană este importantă, trebuie să o protejăm și să avem grijă de ea. Așa că suntem foarte fericiți că Columbia tocmai a părăsit lista rușinoasă a țărilor care permit căsătoriile în copilărie”.
Columbia este acum una dintre cele 12 țări din cele 33 din America Latină și Caraibe care au interzis în totalitate căsătoria sub vârsta de 18 ani, după Honduras, Puerto Rico, Mexic și Republica Dominicană.
Aceasta pune capăt unei lacune legislative vechi de 137 de ani din codul civil al țării, care permitea minorilor sub 18 ani să se căsătorească cu acordul părinților. De asemenea, se considera că minorii au intrat într-o uniune matrimonială informală atunci când coabitau timp de doi ani.
În Columbia există 4,5 milioane de fete și femei care s-au căsătorit înainte de 18 ani - aproximativ una din patru. Dintre acestea, un milion au fost căsătorite înainte de a împlini 15 ani, potrivit Unicef.
„Eliminarea acestor excepții aliniază legislația columbiană la standardele internaționale și garantează protecția deplină a drepturilor fetelor și adolescenților”, a declarat Sandra Ramirez, consilier în America Latină pentru grupul de advocacy Equality Now.
Ratele căsătoriilor în copilărie la fete sunt de aproximativ trei ori mai mari decât la băieți, copiii care trăiesc în sărăcie și în comunitățile rurale sau indigene fiind deosebit de afectați.
„Trăim într-o societate extrem de patriarhală în care există o diviziune profundă între ceea ce vrea un bărbat și ceea ce vrea o fată. În multe domenii, avem un rol în viață și acel rol este pur și simplu acela de a fi mame, nu contează la ce vârstă fragedă. Este complet normalizat să faci din fetele de 12, 13, 14 ani nu doar soții, ci și mame”, a mai spus o activistă.
Timp de 17 ani, grupurile de apărare a drepturilor femeilor au făcut campanie pentru a pune capăt acestei practici, însă proiectele de lege au fost respinse, opoziția invocând tradiția și drepturile părintești, iar mulți reprezentanți ai celor peste 100 de comunități indigene din țară s-au opus proiectului de lege.
Grupurile de advocacy au afirmat că țara este obligată din punct de vedere legal să elimine această practică, deoarece este semnatară a convențiilor internaționale privind violența împotriva femeilor. Acestea au subliniat, de asemenea, că căsătoriile au loc adesea între fete sărace și un partener mai în vârstă cu putere economică.