„Războiul e complicat”. Zelenski, prins ca într-o menghină. Cele două variante pe care le mai are în fața Rusiei
Prins ca într-o menghină între impasul contraofensivei și posibila sistare a ajutorului american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să ia o decizie.
Fie se luptă în continuare pentru a elibera teritoriile ocupate de ruși, fie ia seama de evaluarea pesimistă a comandanților militari și taie din ambiții.
A doua variantă l-ar sili pe Zelenski să ia în calcul începerea negocierilor cu Putin și să accepte compromisuri dureroase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe frontul de est, contraofensiva ucraineană a ajuns într-un punct mort. Rușii au pus ochii pe localitatea Avdiivka, puternic fortificată de ucraineni, și atacă în valuri de câteva săptămâni bune, în ciuda pierderilor uriașe. Ucrainenii rezistă și datorită blindatelor donate de Occident, care se dovedesc superioare celor rusești.
Zelenski: „Iarna aduce o altă realitate, mult mai dificilă”
Situația înghețată de pe front are efecte și la vârf. În ultimele săptămâni, au ieșit la suprafață tensiunile dintre președintele ucrainean și șeful forțelor armate, Valeri Zalujni.
James Jordan, jurnalist AP: Sunteți un lider de război, o misiune aproape imposibilă. Mai puteți?
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Atât timp cât pot motiva societatea ucraineană și armata.
Într-un editorial publicat în revista The Economist, generalul Zalujni a scris negru pe alb că situația de pe front a ajuns în impas, sugerând totodată că ofensiva declanșată în iunie pentru eliberarea sudului țării a eșuat.
Câteva zile mai târziu, președintele a respins ideea unui impas în război, în timp ce unul dintre consilierii săi a deplâns faptul că declarațiile lui Zalujni fac jocul Rusiei.
James Jordan, jurnalist AP: Sunteți mulțumit de cum a decurs contraofensiva până acum?
Volodimir Zelenski: Suntem într-o nouă fază a războiului, asta e limpede. Războiul e complicat, iar iarna aduce o altă realitate, mult mai dificilă.
Ajutoarele din SUA, tot mai puține
Nu ajută nici faptul că americanii au redus treptat valoarea ajutoarelor militare destinate Ucrainei. Miercuri, Washingtonul a anunțat că va oferi Kievului echipamente în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari.
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională: „Fără fonduri suplimentare, aceste arme vor fi printre ultimele pe care le vom mai putea trimite înainte să tăiem finanțarea, ceea ce i-a oferi lui Vladimir Putin exact ce și-a dorit”.
Președintele Biden susține că finanțarea Ucrainei pentru a face față războiului cu Rusia este în interesul Statelor Unite.
Joe Biden, președintele SUA: „Dacă Putin cucerește Ucraina, nu se va opri acolo. Dacă va continua și va ataca un aliat din NATO, atunci vom fi într-o situație pe care nu o dorim și pe care nu o avem astăzi: trupe americane luptând împotriva armatei ruse”.
Republicanii, care controleaza Camera Reprezentanților, au condiționat votarea unui buget suplimentar pentru Kiev de reformarea sistemului de imigrație, altfel zis, consolidarea frontierei de sud a Statelor Unite.
Senatorul Lindsay Graham, republican din Carolina de Sud: Nu ajut Ucraina până când nu ne ajutăm singuri.
Senatorul Chuck Schumer/D-Liderul majorității senator democrat senator: Suntem dispuși să facem concesii, dar nu facem decât să ne învârtim în cerc dacă republicanii nu sunt interesați să ne întâlnim la jumătatea drumului.
Votul decisiv în Congres ar urma să aibă loc până la sfârșitul săptămânii.