„Pașaportul de imunitate”, bazat pe anticorpi, este criticat de OMS. Ce ţări îl folosesc deja

Ultima actualizare: 06-12-2020 19:56

Unele guverne sugerează că detectarea anticorpilor în organism după vindecarea de Covid-19 poate constitui un "pașaport de imunitate".

Şi astfel, să permită sosirea vizitatorilor din străinătate fără teste obligatorii de coronavirus și fără carantină. De pildă, de câteva luni, în Ungaria sunt bineveniți cei care au avut virusul și s-au făcut bine. Însă, unii specialiști avertizează asupra consecințelor.

Cu kilometri întregi de garduri metalice și sârmă ghimpată la granițe, și cu ostilitatea deschisă a guvernului față de migranți, Ungaria nu e chiar prima țară de la care te-ai aştepta să relaxeze condiţiile de călătorie pentru străini.

De la izbucnirea pandemiei, aeroportul internaţional din Budapesta a fost mai mult gol.

Şi totuşi, oficialii spun acum că cei care pot oferi "dovezi credibile""s-au vindecat de Covid-19 în ultimele 6 luni" sunt primiţi în ţară. Cu alte cuvinte, dacă au ceea ce ar putea fi numit "pașaport de imunitate".

Scott McLean, CNN: Dacă ai fost infectat cu coronavirus anterior, adică ai trecut prin boală, înseamnă că ești imun?

Ania Wajnberg, profesor de Sănătate publică: „Din ce rezultă din studiile de până acum, este încurajator dacă ai anticorpi, mai ales la un nivel ridicat. Cei mai mulți în această situație par protejați de o nouă infectare.”

Un amplu studiu, desfăşurat la New York, arată că peste 90% dintre persoanele care au avut simptome uşoare sau moderate de Covid au în organism suficienţi anticorpi care să elimine virusul, pentru cel puţin 5 luni.

Însă, până la o campanie de vaccinare pe scară largă, poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este clară:

Dr. Catherine Smallwood, programul OMS pentru urgenţe medicale: „Nu recomandăm pașapoartele de imunitate.”

Dar sunt deja câteva luni de când Ungaria le solicită pentru cei care vin din alte ţări.

Scott McLean, CNN: Este o idee bună?

Carmel Shachar, Școala superioară de drept, Harvard: „Cred că autoritățile maghiare sunt bine intenționate, dar o astfel de măsură provoacă îngrijorări. Nu am vrea să-i facem pe oameni să ajungă să creadă: "Trebuie să iau un virus potențial mortal ca să pot călători!"

Mai ales dacă mai multe țări adoptă această schemă. Şi Islanda le permite, de asemenea, vizitatorilor din străinătate, care au avut Covid, să evite testarea obligatorie şi carantina, la sosire. Iar islandezii care au anticorpi chiar sunt exceptaţi de obligativitatea purtării măştii.

Cei care critică ideea "paşaportului imunitar" avertizează că astfel se poate ajunge la o invadare a vieţii personale şi la exacerbarea inegalităţilor sociale. Însă susţinătorii spun că este o cale pentru relansarea economiei şi redarea libertăţii de mişcare pentru milioane de oameni.

Cu perspectiva vaccinării anti Covid, în masă, poate peste câteva luni, industria transporturilor aeriene lucrează la dezvoltarea unei baze de date, digitale şi sigure, pentru pasagerii care fac dovada că s-au vaccinat. Aşadar, tot un "paşaport de imunitate", dobândită însă după vaccinare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO