Zona euro aproape sigur în recesiune, potrivit analiștilor. Fabricile şi-au redus semnificativ producţia
Fabricile din zona euro şi-au redus semnificativ producţia în decembrie, activitatea economică contractându-se pentru a 18-a lună consecutiv, arată rezultatele unui sondaj publicat marţi, care indică faptul că economia este aproape sigur în recesiune.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, s-a situat în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,2 puncte luna precedentă, dar mult sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei, transmite Reuters.
Indicele privind producţia a scăzut în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,6 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicau pentru decembrie un nivel de 44,1 puncte.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Tendinţele pesimiste indică un declin al economiei zonei euro în trimestrul patru din 2024, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank. În trimestrul trei din 2023, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,1%, potrivit Agerpres.
"Pe fondul scăderii din industrie, datele indică un tablou sumbru pentru zona euro, care probabil a intrat în recesiune", a adăugat acesta.
Analiştii intervievaţi recent de Reuters se aşteaptă la o scurtă recesiune în timpul iernii.
Indicele privind comenzile noi în industrie s-a atenuat moderat în decembrie, dar rămâne sub pragul de 50 de puncte pe ansamblul anului trecut.
Activitatea în decembrie a fost stimulată de finalizarea comenzilor vechi şi sugerează că fabricile nu se aşteaptă la o redresare rapidă, reducând numărul de angajaţi pentru a şaptea lună consecutiv.