Hamas cheamă palestinienii la proteste vineri şi duminică pentru a cere deschiderea punctului de la Rafah
Gruparea islamistă Hamas le-a cerut, joi, palestinienilor să organizeze proteste în masă în teritoriile palestiniene şi în întreaga lume musulmană vineri şi duminică.
Aceștia cer deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă Egiptul de Fâşia Gaza şi care a fost practic închis - cu mici excepţii - de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, transmite EFE, citată de Agerpres.
„Facem apel la poporul nostru din întreaga patrie şi din străinătate, şi la toţi membrii naţiunii arabe şi islamice şi la popoarele libere din lume să intensifice mobilizarea populară în zilele următoare şi să manifeste activ vineri şi duminică”, a cerut Hamas într-un comunicat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit grupării islamiste, protestele vor avea loc sub sloganul „Deschideţi punctul de la Rafah” şi „Opriţi războiul genocid din Gaza” în urma „masacrelor îngrozitoare ale ocupaţiei israeliene” împotriva „civililor, copiilor şi femeilor fără apărare”.
Israelul a declarat război Hamas, care controlează Fâşia Gaza, după un atac al grupării islamiste din 7 octombrie care a inclus lansarea de rachete şi incursiunea a peste o mie de miliţieni, care au torturat, ucis şi răpit locuitori ai unor kibbutzuri israeliene situate în apropierea enclavei palestiniene, făcând peste 1.400 de morţi, 5.000 de răniţi şi luând peste 220 de ostatici.
De atunci, Israelul a răspuns cu bombardamente constante şi scurte incursiuni terestre în Fâşia Gaza, care au făcut peste 6.500 de morţi şi 17.000 de răniţi, 70% dintre ei copii, femei şi bătrâni.
La aceasta se adaugă o criză umanitară fără precedent în enclava palestiniană, scrie EFE, unde 1,4 milioane de persoane - mai mult de jumătate din populaţie - au fost strămutate în sud, la ordinul Israelului.