„Mi-e teamă că vom trăi mereu în acest dezastru”. Lacrimi și durere în kibbutzul Be'eri, la un an de la cumplitul atac Hamas
În întreaga lume au fost organizate, luni, ceremonii în memoria victimelor celui mai sângeros atentat terorist din istoria Israelului. Pe 7 octombrie 2023, militanții Hamas au omorât 1.200 de oameni și au luat 251 de ostatici.
Aproape o sută dintre aceștia sunt și acum în mâinile teroriștilor.
Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Timpul parcă a stat în loc în kibbutz Be'eri, la un an de la cumplitul atac al teroriștilor Hamas. Cel puțin o sută de oameni care trăiau acolo au fost uciși.
Matthew Chance, jurnalist: "În timp ce conduci pe șoselele din Be'eri te trece într-adevăr un sentiment puternic că cicatricile atacurilor din 7 octombrie sunt încă vizibile aici. Aproape fiecare dintre casele de pe aceste drumuri a fost invadată și distrusă. Familiile din interior sfâșiate, oameni uciși, răpiți, duși în Fâșia Gaza și traumatizați”.
La intrarea în una dintre casele ciuruite de gloanțe au fost puse fotografii cu zece locuitori răpiți din acest kibbutz. Toți au fost duși în Fâșia Gaza, unde se presupune că sunt și acum.
Luni, peste tot în Israel, oamenii s-au adunat pentru a aduce omagii celor uciși sau pentru a oferi sprijin moral familiilor celor răpiți.
„Viața noastră continuă, dar inimile noastre au stat în loc și sunt încă acolo, pe 7 octombrie”/„"Mi-e teamă că vom trăi mereu în acest dezastru. Nu contează de ce parte vom fi, stânga, dreapta, arabă sau israeliană... Iar acesta este un lucru trist”, au fost câteva reacții din partea localnicilor.
Din 251 de ostatici luați de Hamas acum un an, 97 sunt în continuare în Fâsia Gaza - dintre care, estimează israelienii, 63 ar fi în viață. Rudele celor tinuti captivi au protestat în fața reședinței premierului Netanyahu din Ierusalim.
În timp ce oamenii se adunau să-i plângă pe cei uciși, în Tel Aviv s-au auzit din nou sirenele care anunțau atacuri.
A trecut un an și de când Israelul a pornit războiul cu Hamas în Fâșia Gaza, cu bombardamente necruțătoare și o invazie terestră care a lăsat în urmă aproape 42.000 de morți, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.
Fâșia Gaza este o uriașă ruină, iar enclava a devenit de multă vreme locul unei înfiorătoare tragedii umanitare.