„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet
Manualele teroriștilor, prin care jihadiștii sunt învățați să construiască bombe similare celei folosite de Akayed Ullah, rămân pe Internet, la o săptămnă de la explozia dintr-o stație de autobuz din New York.
Astfel, polițiștii și experții fac apel ca materialele diseminate de al-Qaeda și ISIS să se ia măsuri, încât să nu mai poată fi găsite cu ușurință de internauți.
Săptămâna trecută, Akayed Ullah, un susținător în vârstă de 27 de ani din Bangladesh, a detonat un dispozitiv improvizat într-un pasaj care făcea legătura între o stație de autobuz și una de metrou din centrul orașului New York, la primele ore ale dimineții.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Într-un document din dosar, anchetatorii au precizat că bărbatul ar fi confecționat bomba improvizată pe baza unor instrucțiuni găsite pe Internet. Dispozitivul construit de Ullah cu o săptămână înainte de explozie avea la bază materiale ce pot fi găsite în gospodărie, dar care pot produce foarte multe pagube, informează publicația britanică The Independent.
„Manualul” poate fi găsit în totalitate pe un site, în urma unei simple căutari pe Google și a fost publicat în 2010, în limba engleză, într-o revistă de propagandă. Acesta este doar unul dintre documentele care îi învață pe teroriști să își facă propriile dispozitive explozive, putând fi găsit cu ușurință pe Google.
Pe un alt site internațional de știri, jurnaliștii The Independent au descoperit un „manual” al grupării al-Qaeda, în care jihadiștii sunt învățați să producă substanțe otrăvitoare și agenți chimici. Și acesta este ușor de găsit pe Google, atunci când este căutat. Într-o broșură ISIS, atacatorii sunt învățați cum să comită atacuri folosind vehicule și cuțite, întrucât sunt mai greu de prevăzut de autorități.
„Google elimină rapid conținutul care este raportat, în conformitate cu legea din Marea Britanie, în timp ce suntem atenți și la paginile web ale mass-mediei, instituțiilor academice sau militanți împotriva terorismului”, a precizat un purtător de cuvânt al Google.
Publicația britanică a alertat compania Google, precizând că extremiștii ar putea găsi, pe motoarele de căutare, „manuale” care să îi învețe cum să comită atrocități, însă 48 de ore mai târziu, acestea apăreau în continuare pe Internet.
Totodată, și compania Amazon a fost criticată recent, după ce s-a descoperit că ar „sugera” cumpărătorilor să cumpere componente pentru bombe.
„Este absolut revoltător că putem găsi pe Google broșuri care ne învață să facem bombe sau substanțe chimice și fotografii cu decapitări. Sunt numeroase manuale de acest fel. Ele nu sunt scoase de pe Internet, pentru că nu există o legislație clară care să tragă pe cineva la răspundere”, a precizat Nikita Malik, cercetătoare la think thank-ul Henry Jaclson Society, subliniind că și pe YouTube există „un număr remarcabil de filmulețe” care învață teroriștii să facă bombe.
În Marea Britanie, până în prezent au fost trase la răspundere pentru terorism doar persoane individuale, nu și companii de Internet sau trusturi de presă. În acest context, cercetătoarea a afirmat că Google ar trebui să elimine paginile periculoase din motoarele de căutare, ca „manualele” să nu mai poată fi găsite ușor.
„Algoritmii eșuează, din cauză că ei ajută oamenii să găsească materiale periculoase. Avem un cod etic strict în lumea reală, dar situația este complet diferită în mediul virtual”, a mai punctat ea.
Mii de filmulețe, imagini și postări cu caracter terorist au fost eliminate pe de Internet de Divizia antitero a Marii Britanii, însă este nevoie de cooperarea furnizorilor de internet ca acestea să dispară din mediul virtual.
În urmă cu o lună, autoritățile britanice avertizau că „una dintre cele mai grave provocări cu care ne confruntăm” este radicalizarea online și planificarea atentatelor cu ajutorul „manualelor” de pe Internet.
„Jumătate dintre materialele care ne îngrijorează apar pe site-urile publicațiilor sau ale instituțiilor academice. Nu cred că își dau seama cu adevărat ce fac”, a spus Mark Rowley, șeful diviziei antitero.
Și Forumul Global împotriva Terorismului pe Internet și-a sporit eforturile privind detectarea și eliminarea materialelor promovate pe extremiști prin intermediul Facebook, Twitter și YouTube, dar este dificil de procedat la fel când vine vorba despre documentele postate pe alte site-uri. O altă metodă prin care teroriștii încearcă să își facă auzite mesajele fără să stârnească interesul Serviciilor de Informații este folosirea serviciului de mesagerie Telegram, care criptează mesajele.
Serviciile de securitate britanice avertizează că a crescut riscul de atacuri teroriste, din cauză că mulți extremiști s-au radicalizat online. Doar în 2017, au fost dejucate nouă atentate teroriste. 36 de persoane au murit, iar sute de persoane au fost rănite, în urma atentatelor de la Manchester, Westminster, Podul Londra, Finsbury Park și Parsons Green.