„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet

Terorism online
iStock

Manualele teroriștilor, prin care jihadiștii sunt învățați să construiască bombe similare celei folosite de Akayed Ullah, rămân pe Internet, la o săptămnă de la explozia dintr-o stație de autobuz din New York.

Astfel, polițiștii și experții fac apel ca materialele diseminate de al-Qaeda și ISIS să se ia măsuri, încât să nu mai poată fi găsite cu ușurință de internauți.

Săptămâna trecută, Akayed Ullah, un susținător în vârstă de 27 de ani din Bangladesh, a detonat un dispozitiv improvizat într-un pasaj care făcea legătura între o stație de autobuz și una de metrou din centrul orașului New York, la primele ore ale dimineții.

Într-un document din dosar, anchetatorii au precizat că bărbatul ar fi confecționat bomba improvizată pe baza unor instrucțiuni găsite pe Internet. Dispozitivul construit de Ullah cu o săptămână înainte de explozie avea la bază materiale ce pot fi găsite în gospodărie, dar care pot produce foarte multe pagube, informează publicația britanică The Independent.

„Manualul” poate fi găsit în totalitate pe un site, în urma unei simple căutari pe Google și a fost publicat în 2010, în limba engleză, într-o revistă de propagandă. Acesta este doar unul dintre documentele care îi învață pe teroriști să își facă propriile dispozitive explozive, putând fi găsit cu ușurință pe Google.

Citește și
isis
Statul Islamic îşi crează un "Califat digital". Avertismentul experţilor în securitate
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pe un alt site internațional de știri, jurnaliștii The Independent au descoperit un „manual” al grupării al-Qaeda, în care jihadiștii sunt învățați să producă substanțe otrăvitoare și agenți chimici. Și acesta este ușor de găsit pe Google, atunci când este căutat. Într-o broșură ISIS, atacatorii sunt învățați cum să comită atacuri folosind vehicule și cuțite, întrucât sunt mai greu de prevăzut de autorități.

„Google elimină rapid conținutul care este raportat, în conformitate cu legea din Marea Britanie, în timp ce suntem atenți și la paginile web ale mass-mediei, instituțiilor academice sau militanți împotriva terorismului”, a precizat un purtător de cuvânt al Google.

Publicația britanică a alertat compania Google, precizând că extremiștii ar putea găsi, pe motoarele de căutare, „manuale” care să îi învețe cum să comită atrocități, însă 48 de ore mai târziu, acestea apăreau în continuare pe Internet.

Totodată, și compania Amazon a fost criticată recent, după ce s-a descoperit că ar „sugera” cumpărătorilor să cumpere componente pentru bombe.

„Este absolut revoltător că putem găsi pe Google broșuri care ne învață să facem bombe sau substanțe chimice și fotografii cu decapitări. Sunt numeroase manuale de acest fel. Ele nu sunt scoase de pe Internet, pentru că nu există o legislație clară care să tragă pe cineva la răspundere”, a precizat Nikita Malik, cercetătoare la think thank-ul Henry Jaclson Society, subliniind că și pe YouTube există „un număr remarcabil de filmulețe” care învață teroriștii să facă bombe.

În Marea Britanie, până în prezent au fost trase la răspundere pentru terorism doar persoane individuale, nu și companii de Internet sau trusturi de presă. În acest context, cercetătoarea a afirmat că Google ar trebui să elimine paginile periculoase din motoarele de căutare, ca „manualele” să nu mai poată fi găsite ușor.

„Algoritmii eșuează, din cauză că ei ajută oamenii să găsească materiale periculoase. Avem un cod etic strict în lumea reală, dar situația este complet diferită în mediul virtual”, a mai punctat ea.

Mii de filmulețe, imagini și postări cu caracter terorist au fost eliminate pe de Internet de Divizia antitero a Marii Britanii, însă este nevoie de cooperarea furnizorilor de internet ca acestea să dispară din mediul virtual.

În urmă cu o lună, autoritățile britanice avertizau că „una dintre cele mai grave provocări cu care ne confruntăm” este radicalizarea online și planificarea atentatelor cu ajutorul „manualelor” de pe Internet.

„Jumătate dintre materialele care ne îngrijorează apar pe site-urile publicațiilor sau ale instituțiilor academice. Nu cred că își dau seama cu adevărat ce fac”, a spus Mark Rowley, șeful diviziei antitero.

Și Forumul Global împotriva Terorismului pe Internet și-a sporit eforturile privind detectarea și eliminarea materialelor promovate pe extremiști prin intermediul Facebook, Twitter și YouTube, dar este dificil de procedat la fel când vine vorba despre documentele postate pe alte site-uri. O altă metodă prin care teroriștii încearcă să își facă auzite mesajele fără să stârnească interesul Serviciilor de Informații este folosirea serviciului de mesagerie Telegram, care criptează mesajele.

Serviciile de securitate britanice avertizează că a crescut riscul de atacuri teroriste, din cauză că mulți extremiști s-au radicalizat online. Doar în 2017, au fost dejucate nouă atentate teroriste. 36 de persoane au murit, iar sute de persoane au fost rănite, în urma atentatelor de la Manchester, Westminster, Podul Londra, Finsbury Park și Parsons Green.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
O femeie și-a otrăvit fiul, ca să-l împiedice să călătorească în Siria, cu tatăl jihadist
O femeie și-a otrăvit fiul, ca să-l împiedice să călătorească în Siria, cu tatăl jihadist

O femeie din Londra a fost condamnată la patru ani și jumătate de închisoare, vineri, după ce și-a otrăvit fiul, ca să se asigure că tatăl acestuia nu-l va lua cu el în Siria, să se alăture jihadiștilor.

Statul Islamic îşi crează un
Statul Islamic îşi crează un "Califat digital". Avertismentul experţilor în securitate

Înfrângerea jihadiştilor în Siria şi Irak ar putea să ducă la mutarea Statului Islamic în mediul online.

Guvernul britanic vrea să-şi ucidă cetăţenii care luptă pentru Statul Islamic
Guvernul britanic vrea să-şi ucidă cetăţenii care luptă pentru Statul Islamic

Anunţ uluitor făcut de ministrul Apărării de la Londra, Gavin Williamson.

Rusia susține că are dovezi că SUA au ajutat „în mod direct” militanții ISIS din Siria
Rusia susține că are dovezi că SUA au ajutat „în mod direct” militanții ISIS din Siria

Ministerul rus al Apărării acuză armata Statelor Unite că ar fi oferit ajutor militanților grupării Stat Islamic din Siria, astfel încât să scape de atacurile forțelor guvernamentale, susținute de Rusia.

BBC: Înțelegere secretă: jihadiștii ISIS, ajutați să evadeze din Raqqa
BBC: Înțelegere secretă: jihadiștii ISIS, ajutați să evadeze din Raqqa

Jurnaliștii de la BBC scriu despre o înțelegere secretă prin intermediul căreia sute de luptători ai grupării ISIS, inclusiv militari străini, și familiile lor au evadat din Raqqa, Siria.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.