„Manualele” care îi învață pe teroriști să facă bombe acasă ușor de găsit pe Internet

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 09:55
Categorie: Internaţional
Terorism online

Manualele teroriștilor, prin care jihadiștii sunt învățați să construiască bombe similare celei folosite de Akayed Ullah, rămân pe Internet, la o săptămnă de la explozia dintr-o stație de autobuz din New York.

Astfel, polițiștii și experții fac apel ca materialele diseminate de al-Qaeda și ISIS să se ia măsuri, încât să nu mai poată fi găsite cu ușurință de internauți.

Săptămâna trecută, Akayed Ullah, un susținător în vârstă de 27 de ani din Bangladesh, a detonat un dispozitiv improvizat într-un pasaj care făcea legătura între o stație de autobuz și una de metrou din centrul orașului New York, la primele ore ale dimineții.

Într-un document din dosar, anchetatorii au precizat că bărbatul ar fi confecționat bomba improvizată pe baza unor instrucțiuni găsite pe Internet. Dispozitivul construit de Ullah cu o săptămână înainte de explozie avea la bază materiale ce pot fi găsite în gospodărie, dar care pot produce foarte multe pagube, informează publicația britanică The Independent.

„Manualul” poate fi găsit în totalitate pe un site, în urma unei simple căutari pe Google și a fost publicat în 2010, în limba engleză, într-o revistă de propagandă. Acesta este doar unul dintre documentele care îi învață pe teroriști să își facă propriile dispozitive explozive, putând fi găsit cu ușurință pe Google.

Pe un alt site internațional de știri, jurnaliștii The Independent au descoperit un „manual” al grupării al-Qaeda, în care jihadiștii sunt învățați să producă substanțe otrăvitoare și agenți chimici. Și acesta este ușor de găsit pe Google, atunci când este căutat. Într-o broșură ISIS, atacatorii sunt învățați cum să comită atacuri folosind vehicule și cuțite, întrucât sunt mai greu de prevăzut de autorități.

„Google elimină rapid conținutul care este raportat, în conformitate cu legea din Marea Britanie, în timp ce suntem atenți și la paginile web ale mass-mediei, instituțiilor academice sau militanți împotriva terorismului”, a precizat un purtător de cuvânt al Google.

Publicația britanică a alertat compania Google, precizând că extremiștii ar putea găsi, pe motoarele de căutare, „manuale” care să îi învețe cum să comită atrocități, însă 48 de ore mai târziu, acestea apăreau în continuare pe Internet.

Totodată, și compania Amazon a fost criticată recent, după ce s-a descoperit că ar „sugera” cumpărătorilor să cumpere componente pentru bombe.

„Este absolut revoltător că putem găsi pe Google broșuri care ne învață să facem bombe sau substanțe chimice și fotografii cu decapitări. Sunt numeroase manuale de acest fel. Ele nu sunt scoase de pe Internet, pentru că nu există o legislație clară care să tragă pe cineva la răspundere”, a precizat Nikita Malik, cercetătoare la think thank-ul Henry Jaclson Society, subliniind că și pe YouTube există „un număr remarcabil de filmulețe” care învață teroriștii să facă bombe.

În Marea Britanie, până în prezent au fost trase la răspundere pentru terorism doar persoane individuale, nu și companii de Internet sau trusturi de presă. În acest context, cercetătoarea a afirmat că Google ar trebui să elimine paginile periculoase din motoarele de căutare, ca „manualele” să nu mai poată fi găsite ușor.

„Algoritmii eșuează, din cauză că ei ajută oamenii să găsească materiale periculoase. Avem un cod etic strict în lumea reală, dar situația este complet diferită în mediul virtual”, a mai punctat ea.

Mii de filmulețe, imagini și postări cu caracter terorist au fost eliminate pe de Internet de Divizia antitero a Marii Britanii, însă este nevoie de cooperarea furnizorilor de internet ca acestea să dispară din mediul virtual.

În urmă cu o lună, autoritățile britanice avertizau că „una dintre cele mai grave provocări cu care ne confruntăm” este radicalizarea online și planificarea atentatelor cu ajutorul „manualelor” de pe Internet.

„Jumătate dintre materialele care ne îngrijorează apar pe site-urile publicațiilor sau ale instituțiilor academice. Nu cred că își dau seama cu adevărat ce fac”, a spus Mark Rowley, șeful diviziei antitero.

Și Forumul Global împotriva Terorismului pe Internet și-a sporit eforturile privind detectarea și eliminarea materialelor promovate pe extremiști prin intermediul Facebook, Twitter și YouTube, dar este dificil de procedat la fel când vine vorba despre documentele postate pe alte site-uri. O altă metodă prin care teroriștii încearcă să își facă auzite mesajele fără să stârnească interesul Serviciilor de Informații este folosirea serviciului de mesagerie Telegram, care criptează mesajele.

Serviciile de securitate britanice avertizează că a crescut riscul de atacuri teroriste, din cauză că mulți extremiști s-au radicalizat online. Doar în 2017, au fost dejucate nouă atentate teroriste. 36 de persoane au murit, iar sute de persoane au fost rănite, în urma atentatelor de la Manchester, Westminster, Podul Londra, Finsbury Park și Parsons Green.

 

Terorism online Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: The Independent

O femeie și-a otrăvit fiul, ca să-l împiedice să călătorească în Siria, cu tatăl jihadist
O femeie și-a otrăvit fiul, ca să-l împiedice să călătorească în Siria, cu tatăl jihadist
Statul Islamic îşi crează un
Statul Islamic îşi crează un "Califat digital". Avertismentul experţilor în securitate
Guvernul britanic vrea să-şi ucidă cetăţenii care luptă pentru Statul Islamic
Guvernul britanic vrea să-şi ucidă cetăţenii care luptă pentru Statul Islamic
Rusia susține că are dovezi că SUA au ajutat „în mod direct” militanții ISIS din Siria
Rusia susține că are dovezi că SUA au ajutat „în mod direct” militanții ISIS din Siria
VIDEO PROTVPLUS.RO
vladimir putin
Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, dejucată înainte de sosirea sa în Serbia
UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept
The Times: UE este pregătită să amâne data Brexitului până în 2020
Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania
Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV
O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat indignare online
statul islamic
Patru soldați americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul
Cum arată cortul pliabil din carton care a devenit viral. A fost creat de o organizație din Italia
Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră
Locul de pe glob unde s-au înregistrat 50 de grade Celsius
15 oameni au murit, după atentatul de la un complex din Kenya. FOTO