„Lovitură de stat” în Bolivia. Reacții după demisia președintelui Evo Morales

×
Codul embed a fost copiat

Venezuela, Mexicul, Argentina şi Cuba au condamnat "lovitura de stat" împotriva președintelui Evo Morales din Bolivia.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, preşedintele argentinian Alberto Fernandez şi președintele cubanez Miguel Diaz-Canel au condamnat duminică "lovitura de stat" din Bolivia, după demisia preşedintelui Evo Morales, determinat să renunţe la funcţie după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale şi de apelurile la demisie ale poliţiei şi armatei.

"Condamnăm categoric lovitura de stat produsă împotriva fratelui preşedinte Evo Morales", a scris Nicolas Maduro pe Twitter, făcând apel la "mobilizare pentru a solicita protejarea vieţii populaţiilor indigene boliviene, victime ale rasismului".

Poziţii similare au fost exprimate şi de Mexic şi Argentina, unde noii lideri aleşi sunt de stânga.

Ministrul de externe mexican a afirmat duminică că ţara sa respinge ceea ce a numit o operaţiune militară în Bolivia, adăugând că "nu trebuie să existe o lovitură de stat".

Citește și
Bolivia
Primăriță bătută, târâtă pe străzi și tunsă de protestatarii nervoși din Bolivia
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Respingem acest lucru, este ceva similar cu acele tragedii care au însângerat America latină în secolul trecut. Mexicul îşi va menţine poziţia de a respecta democraţia şi instituţiile. Nu trebuie să existe o lovitură de stat", a postat pe Twitter şeful diplomaţiei mexicane Marcelo Ebrard.

Preşedintele ales argentinian, Alberto Fernandez, a calificat duminică drept o "lovitură de stat" situaţia care a condus la demisia preşedintelui bolivian Evo Morales.

"În Bolivia a avut loc o lovitură de stat produsă de acţiunea comună a unor civili violenţi, a personalului de poliţie care s-a demobilizat şi a pasivităţii armatei. Este o lovitură împotriva preşedintelui @evoespueblo, care anunţase un nou proces electoral", a scris pe Twitter Fernandez, un peronist de centru-stânga care îşi va prelua mandatul pe 10 decembrie.

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel şi-a exprimat "condamnarea energică a loviturii de stat" într-o postare pe Twitter, estimând că "lumea trebuie să se mobilizeze pentru viaţa şi libertatea lui Evo", sub hashtag-ul #EvoNoEstasSolo (Evo, nu eşti singur).

Morales anunţă că a fost emis un mandat de arestare pe numele lui/ Poliţia infirmă informaţia

"Denunţ în faţa lumii şi a poporului bolivian faptul că un ofiţer de poliţie a anunţat public că a primit instrucţiuni de a executa un mandat de arestare ilegal emis împotriva persoanei mele", a postat fostul lider socialist pe Twitter.

"De asemenea, grupuri violente au atacat domiciliul meu. Puciştii distrug statul de drept", a adăugat Evo Morales, de 60 de ani, despre care nu se ştie unde se află duminică seară.

Totuşi, potrivit Reuters, un şef al poliţiei boliviene a infirmat duminică, pe un post local de televiziune, că ar exista un mandat de arestare pe numele lui Morales.

Mexicul îi oferă azil lui Evo Morales după demisia din funcţia de preşedinte al Boliviei

Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard a declarat, duminică, că 20 de membri ai guvernului şi ai parlamentului boliviene au fost primiţi în ambasada sa din La Paz şi i-a oferit azil şi preşedintelui demisionar Evo Morales, relatează DPA şi AFP.

"Mexicul, în conformitate cu tradiţia sa de a oferi azil şi de neintervenţie, a primit 20 de oameni din executivul şi legislativul boliviene în reşedinţa sa oficială din La Paz şi a decis, de asemenea, dacă o va solicita, să-i ofere azil lui Evo Morales", a postat şeful diplomaţiei mexicane pe Twitter.

"Există o operaţiune militară în desfăşurare în Bolivia, pe care o respingem, similară cu evenimentele tragice care au însângerat America noastră latină în ultimul secol", a mai scris Ebrard.

"Mexicul îşi va menţine poziţia de a respecta democraţia şi instituţiile. Nu trebuie să existe o lovitură de stat", a subliniat el.

Explozie de bucurie în Bolivia după demisia lui Evo Morales

Sute de bolivieni au umplut duminică piaţa Murillo din La Paz, din faţa palatului prezidenţial, pentru a sărbători demisia lui Evo Morales, care a condus ţara timp de aproape 14 ani.

"Acesta este singurul meu drapel", striga un tânăr manifestant care agita steagul roşu, galben şi verde al Boliviei.

În acest timp, poliţia înlătura din clădirile oficiale, printre care Parlamentul, Tribunalul electoral şi comandamentul poliţiei, aşa-numitul Whiphala, drapelul andin indigen multicolor pe care Evo Morales l-a introdus ca simbol naţional în 2009.

În celălalt capăt al ţării, la Santa Cruz, la 900 km est de La Paz, o femeie agita un drapel bolivian. "Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a eliberat de dictator", a spus ea, folosind apelativul dat lui Evo Morales de adversarii săi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a demisionat după o lovitură de stat
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a demisionat după o lovitură de stat

Preşedintele bolivian Evo Morales şi-a anunţat duminică demisia, după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale pentru un patrulea mandat şi după ce armata şi poliţia s-au raliat apelurilor opoziţiei de a-şi prezenta demisia, relatează AFP.

Primăriță bătută, târâtă pe străzi și tunsă de protestatarii nervoși din Bolivia
Primăriță bătută, târâtă pe străzi și tunsă de protestatarii nervoși din Bolivia

Primărița unui oraș din Bolivia a fost bătută și târâtă pe străzi de către un grup de protestatari mascați, care o acuză că a ordonat un atac asupra manifestanților în urma căruia cel puțin o persoană a murit.

Statul în care au loc proteste violente în urma acuzațiilor de fraudă la prezidențiale
Statul în care au loc proteste violente în urma acuzațiilor de fraudă la prezidențiale

În mai multe oraşe din Bolivia au izbucnit confruntări între forţele de ordine şi oponenţii preşedintelui Evo Morales, la scurt timp după încheierea alegerilor prezidenţiale de duminică.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.