"Ziua Z", comemorată cu fast în Marea Britanie. Veteran: "Erau cadavre peste tot"
"Ziua Z" sau "Ziua cea mai lungă" - cum a fost numită debarcarea din Normandia - a fost sărbătorită cu o zi în avans.
Regina Marii Britanii a fost gazda ceremoniilor, la care au participat 15 șefi de stat și de guvern.
Într-o proclamaţie comună, ţările reprezentate la eveniment s-au angajat că vor face tot posibilul ca ororile de neimaginat ale celui de al Doilea Război Mondial să nu se mai repete niciodată. 20 de milioane de oameni au pierit în cei 6 ani de război.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce tunurile de pe o fregată a Royal Navy au lansat salve de salut, a urmat o spectaculoasă parada aeriană cu avioane moderne şi de epoca, inclusiv legendarele ''Spitfire''.
La ceremoniile de la Portsmouth, pe coasta sudică a Angliei, au stat - alături de regină Elisabeta a II-a - lideri ai 15 naţiuni implicate în cea mai importantă operaţiune militară din cel de al Doilea Război Mondial. Dar și veterani de război, cei mai mulţi trecuţi de 90 de ani.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, aflat în ultima zi a vizitei sale în Regatul Unit, a citit dintr-o rugăciune spusă către naţiune de Franklin Roosevelt, în 1944.
Donald Trump: "Ei luptă pentru apărarea republicii noastre, religiei și civilizației noastre, o luptă pentru eliberarea unei omeniri în suferință. De aceea au nevoie de binecuvântarea noastră, pentru că inamicul este puternic..."
Au rostit cuvinte de omagiere și recunoștină premierul canadian Justin Trudeau și preşedintele francez Emmanuel Macron.
Iar premierul britanic Theresa May a citit fragmente dintr-o scrisoare de război, înainte ca regina să se adreseze lumii.
Mesajul reginei Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a: "În mesajul său de atunci către națiune, tatăl meu, regele George al VI-lea spunea: "Nouă, tuturor, ni se cere ceva mai presus de curaj și rezistență. Avem nevoie de o renaștere a spiritului."
Pe 6 iunie 1945 - zeci de mii de solati americani, britanici, canadieni dar şi ai altor ţări aliate au lansat o invazie în Franţa ocupată de trupele Germaniei lui Hitler. Astfel, au deschis un al doilea front - frontul de vest - împotriva maşinii de război naziste.
Colin Brown, veteran canadian, 94 ani: "Erau cadavre peste tot, cai, vaci și oameni... O mulțime de soldați morți zăceau acolo... Iar mirosul era cumplit".
Richard Thomas Petzer, veterna britanic, 96 ani: "Desigur, am pierdut mulți prieteni care luptau alături de mine, dar există un motiv pentru care sunt bucuros. Eu mi-am sacrificat tinerețea pentru că tinerii de azi să se poată bucura de tinerețea lor în pace".
Debarcarea din Normandia a fost urmată de alte luni de lupte sângeroase până la înfrângerea lui Hitler şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!