Un agent prezintă starea jalnică a echipamentului primit. Până și cătușele sunt un pericol
"Pistoalele din dotare sunt atât de vechi încât se pot descărca accidental", "la vizita Papei nu am avut suficiente staţii prin care să comunicăm", iar "cătuşele sunt atât de uzate încât uneori le tăiem cu flexul".
Sunt doar câteva din mărturiile mai multor poliţişti din Capitală şi din ţară care cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. Spun că deşi ucigaşul colegului lor din Timiş a fost prins, nu mai pot munci în aceste condiţii. Cer dotări decente, demne de o ţară europeană, care să le permită să îşi facă datoria.
După ani mulţi în care au tăcut, au răbdat şi chiar au suferit, mai mulţi poliţişti au decis să rupă tăcerea şi să spună adevărul despre intervenţiile la care sunt trimişi ori sediile în care lucrează. Nu mai vor să se ajungă la tragedii ca cea din Timiş, unde un coleg trimis fără vestă antiglonț la o intervenţie a fost împuşcat mortal de infractorul pe care trebuia să îl prindă. Un agent de teren din Bucureşti spune că din cauza lipsei de investiţii şi a armamentului vechi, oricând se poate produce o nenorocire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Poliţist din cadrul Poliţiei Capitalei: "Acest pistol are 47 de ani. Este nesigur. Care sunt riscurile? Se poate descărca involuntar. Să zicem că sunt într-o misiune şi vreau să somez, dar nu vreau neapărat să trag cu pistolul. Eu nu ştiu în ce plan să ţin pistolul fiindcă el se poate descărca involuntar."
Şi cătuşele multor poliţişti sunt nesigure.
Reporter: Aţi avut probleme vreodată să nu se închidă, să nu se deschidă?
Poliţist din cadrul Poliţiei Capitalei: Da, de multe ori. Sunt atât de vechi încât se închid automat şi pot opri circulaţia persoanei pe care o încătuşezi. Şi apoi, dacă nu se deschid, trebuie să le tăi cu flexul, un polizor.
Poliţiştii mai spun că uneori nu pot pleca în misiune din cauza maşinilor care nu mai pornesc sau nu au frâne. La fel păţesc şi mulţi agenţi de la posturile din mediul rural.
Dan Saltelechi, poliţist Europol Giurgiu: "Autospecialele sunt apte de casat. În ţara unele au luat foc din cauza sistemului electric foarte vechi. Nu putem urmări maşini care nu opresc la semnal cu o asemenea maşină."
Dacă sediul Poliţiei Capitalei din Bucureşti are multe încăperi insalubre, gândaci şi şobolani, în mediul rural se poate chiar mai rău. Pozele trimise de poliţişti din mai multe judeţe surprind pereţi afectaţi de igrasie, acoperişuri găurite şi toalete mizere din lemn.
Poliţistă din Iaşi: "La vizita Papei din Iaşi, nu am avut suficiente staţii de recepţie emisie. ne-am descurcat cu telefoanele personale."
Polițist Neamț: ”Am folosit pistolul, chiar am rănit pe cineva în picior, dar fără efect pentru că aşa e armamentul nostru, la mai puţin de 20 de metri, glonţul se îndreaptă în jos."
Sindicaliştii din poliţie îi cer demisia ministrului Carmen Dan.
Gabi Gârniţa, sindicat Europol: "Avem nevoie de dotare la nivel european, avem nevoie de autospeciale şi avem nevoie de o conducere competenţă care să ştie să aprecieze aceste lucruri. În ultimii ani Carmen Dan nu s-a intersectat cu ceea ce au nevoie poliţiştii."
Conform Poliţiei Române, anul trecut s-au cumpărat 6.000 de veste antiglonţ şi antiinjunghiere. Recent ar fi fost semnat un plan cadru pentru achiziţionarea a încă 35.000 de astfel de echipamente.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!