Ziua Tratatului de la Trianon: Un oficial al premierului Viktor Orban a vorbit despre „reunificarea” Ungariei
Adjunctul premierului maghiar Viktor Orban a făcut, duminică, declarații cu caracter revisionist la adresa Tratatului de la Trianon în ziua în care, în urmă cu 103 ani, Ungaria pierdea teritorii după înfrângerea suferită în Primul Război Mondial.
Cu ocazia aniversării Tratatului de la Trianon, Péter Szilágyi, secretar de stat adjunct pentru politică naţională al premierului Viktor Orban (foto articol), a subliniat, la ceremonia de predare a Podului Apartenenţei, că după „decretul de pace Trianon”, maghiarii aveau speranţa că „limba noastră maternă, tradiţiile şi cultura nu vor face doar parte din memorie, ci şi din realitatea vieţii de zi cu zi".
„Din 2010, guvernul maghiar lucrează pentru a împlini această speranţă. Drept urmare, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a naţiunii maghiare de drept public. Scopul guvernului este de a face posibil ca ungurii care locuiesc în străinătate să prospere în patria lor, să consolideze identitatea maghiară a comunităţilor”, a adăugat el, citat de hirado.hu.
El a amintit: pe 4 iunie 1920, a avut loc o pauză de doliu în birouri şi şcoli, zeci de mii de oameni îmbrăcaţi în haine de doliu s-au adunat la Budapesta. Au sunat clopotele, au sunat alarmele fabricii, traficul a fost oprit. Potrivit deciziei marilor puteri, peste trei milioane de maghiari sunt blocaţi în afara graniţelor ţării.
„Ungurii au rezistat testului timpului”
Secretarul adjunct de stat a spus că decizia a fost luată în urmă cu 13 ani, „nu vom permite graniţelor naţionale să ne despartă de compatrioţii noştri”.
„Am decis să începem reunificarea naţiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai naţiunii. Datorită sprijinului reţelei instituţiilor de învăţământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii pe an pot beneficia de educaţie în limba maternă de calitate în Bazinul Carpatic şi în întreaga lume”, a subliniat el.
El a vorbit despre faptul că guvernul oferă sprijin şi elevilor care studiază în învăţământul public din ţara de origine, astfel încât aceştia să poată vizita cel puţin o dată zonele locuite de maghiari din ţările vecine.
„Scopul politicii naţionale este de a creşte gradul de conştientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniţă”, a precizat el.
„Ungurii au rezistat testului timpului şi, datorită politicii naţionale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată”, a declarat Péter Szilágyi, potrivit News.ro.