Gest sfidător făcut de Ungaria la adresa Ucrainei. Cum au prezentat maghiarii Crimeea într-un videoclip de pace | VIDEO
Guvernul Ungariei a publicat un videoclip care face apel la o pace rapidă în Ucraina și care prezintă peninsula Crimeea ca făcând parte din teritoriul rusesc.
Ungaria a publicat marți, 2 mai, un videoclip prin intermediul căruia cere pacea în Urcaina, dar materialul video a stârnit rapid controverse în rândul ucrainenilor și nu numai. Astfel, într-una dintre secvențe, peninsula Crimeea este prezentată ca fiind teritoriu rusesc, deși, în 2014, Kremlinul a anexat ilegal acestă regiune care a aparținut Ucrainei.
"Zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de case au fost distruse, peste zece milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele, dar războiul continuă și ar putea deveni cu ușurință global. Ajunge cu războiul. Doar o încetare a focului poate pune capăt devastării, doar negocierile de pace pot salva vieți. Este timpul pentru pace", se aude în acel videoclip.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste cuvinte sunt însoțite de videoclipuri fără titlu care înfățișează copii și femei refugiați, tancuri și o hartă a Ucrainei care, din anumite motive, nu include teritoriul Crimeei, potrivit Ukrainska Pravda.
Kievul l-a criticat pe Viktor Orban
Oficial, Ungaria, ca și marea majoritate a țărilor din lume, nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014.
Într-un interviu acordat, vineri, postului de radio de stat ungar, premierul maghiar Viktor Orban a încercat să sperie Ucraina vorbind despre pierderile grele pe care le va suferi în timpul contraofensivei și a făcut apel la negocieri cu Moscova. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reacționat dur la comentariile sale.
"Așa că atunci când cineva începe să spună: 'Nu contraatacați, haideți să negociem' - ei bine, dacă ești atât de inteligent, poate că îl poți convinge pe Putin să își retragă trupele sale din Ucraina și atunci nu va mai fi nicio contraofensivă", a spus Kuleba.
Kuleba a respins încercările "de a aborda constant problemele prin prisma faptului că Ucraina trebuie să sacrifice ceva pentru a ajunge la o soluție".
"Aceasta este o logică perversă, o logică bolnavă care a eșuat complet între 2014 și 2022. Dacă vreți să ajutați, folosiți-vă conexiunile și contactele și convingeți-l pe Putin să părăsească Ucraina", a conchis el, conform sursei citate.