Gest sfidător făcut de Ungaria la adresa Ucrainei. Cum au prezentat maghiarii Crimeea într-un videoclip de pace | VIDEO
Guvernul Ungariei a publicat un videoclip care face apel la o pace rapidă în Ucraina și care prezintă peninsula Crimeea ca făcând parte din teritoriul rusesc.
Ungaria a publicat marți, 2 mai, un videoclip prin intermediul căruia cere pacea în Urcaina, dar materialul video a stârnit rapid controverse în rândul ucrainenilor și nu numai. Astfel, într-una dintre secvențe, peninsula Crimeea este prezentată ca fiind teritoriu rusesc, deși, în 2014, Kremlinul a anexat ilegal acestă regiune care a aparținut Ucrainei.
"Zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de case au fost distruse, peste zece milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele, dar războiul continuă și ar putea deveni cu ușurință global. Ajunge cu războiul. Doar o încetare a focului poate pune capăt devastării, doar negocierile de pace pot salva vieți. Este timpul pentru pace", se aude în acel videoclip.
Aceste cuvinte sunt însoțite de videoclipuri fără titlu care înfățișează copii și femei refugiați, tancuri și o hartă a Ucrainei care, din anumite motive, nu include teritoriul Crimeei, potrivit Ukrainska Pravda.
Kievul l-a criticat pe Viktor Orban
Oficial, Ungaria, ca și marea majoritate a țărilor din lume, nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014.
Într-un interviu acordat, vineri, postului de radio de stat ungar, premierul maghiar Viktor Orban a încercat să sperie Ucraina vorbind despre pierderile grele pe care le va suferi în timpul contraofensivei și a făcut apel la negocieri cu Moscova. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reacționat dur la comentariile sale.
"Așa că atunci când cineva începe să spună: 'Nu contraatacați, haideți să negociem' - ei bine, dacă ești atât de inteligent, poate că îl poți convinge pe Putin să își retragă trupele sale din Ucraina și atunci nu va mai fi nicio contraofensivă", a spus Kuleba.
Kuleba a respins încercările "de a aborda constant problemele prin prisma faptului că Ucraina trebuie să sacrifice ceva pentru a ajunge la o soluție".
"Aceasta este o logică perversă, o logică bolnavă care a eșuat complet între 2014 și 2022. Dacă vreți să ajutați, folosiți-vă conexiunile și contactele și convingeți-l pe Putin să părăsească Ucraina", a conchis el, conform sursei citate.