Ziua Internationala a Fetelor, sarbatorita in premiera, joi, in toata lumea

fetita

Ziua Internationala a Fetelor, sarbatorita anual la 11 octombrie, incepand din 2012, abordeaza la prima editie problema casatoriilor impuse minorelor in mai multe tari in curs de dezvoltare.

La sfarsitul anului 2011, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a adoptat rezolutia prin care a proclamat Ziua Internationala a Fetelor pe 11 octombrie.

Potrivit organizatiei internationale pentru drepturile copiilor Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezinta un grup supus unei duble discriminari, atat pe baza de varsta, cat si de sex, Ziua Internationala a Fetelor urmand sa promoveze drepturile acestora in urmatoarele decenii.

Tema aleasa pentru prima Zi Internationala a Fetelor este combaterea casatoriilor cu minore in tarile aflate in curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este maritata inainte de a implini 18 ani.

Totodata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 14% dintre fetele din tarile in curs de dezvoltare sunt maritate chiar inainte de a implini 15 ani.

Citește și
Sahar Gul
Simbolul luptei pentru drepturile femeii. Ororile prin care a trecut "pentru ca nu-si facea datoria"
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Aceste casatorii reprezinta un factor de risc pentru sanatatea acestor fete, care nasc prematur, si, mai mult, perpetueaza precaritatea educatiei si saracia.

Potrivit care.org, numarul minorelor maritate se ridica, in toata lumea, la 60 de milioane, dintre care 15 milioane au fost constranse sa se casatoreasca la varste cuprinse intre 10 si 14 ani.

Zilnic, aproximativ 25.000 de fete sunt, practic, obligate sa se marite, fiind astfel expuse unui risc de doua ori mai mare de a fi batute de soti si unuia sporit de a contacta HIV si alte boli, avand totodata sanse mai mici de a termina scoala.

Sarcina reprezinta cel mai mare risc in randul acestei categorii, cauzand 50.000 de decese anual in randul populatiei feminine de 15 - 19 ani din tarile in curs de dezvoltare.

Acestui risc sunt insa expuse si cele din grupa de varsta 10 - 14 ani.

Numarul fetelor casatorite inainte de a implini 15 ani este estimat sa ajunga la 50 de milioane pana in 2020 si la 100 de milioane pana in 2030, daca va continua ritmul actual, potrivit Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), citat de independent.co.uk.

"Este vorba despre aranjarea unor casatorii cu copii care nici macar nu inteleg ce inseamna sa fii casatorit sau sa fii adult. Fetelor li se fura copilaria. Fac copii inainte sa fie pregatite si avem de-a face cu saracie in randul mai multor generatii. Trebuie sa oprim acest cerc vicios", a declarat Babatunde Osotimehin, directorul executiv al UNFPA, citat de cotidianul britanic.

La randul ei, Marie Staunton, director executiv al filialei britanice Plan, a spus despre aceste fete ca sunt "cele mai uitate" dintre cele ale caror probleme nu sunt vizibile.

The Independent a reunit si o serie de marturii ale unor fete din tari ca Bangladesh, India sau Sierra Leone, casatorite la varste fragede.

Bangladesh are una dintre cele mai ridicate rate de casatorii infantile, o treime dintre fete fiind maritate inainte sa implineasca 15 ani.

In India, casatoriile infantile au o pondere de 47%, iar in Sierra Leone, de 48%. In Iran, in 2010, au fost maritate 700 de fete care aveau sub 10 ani, numarul acestora crescand cu mai mult de o treime pe an.

In Europa, tarile cu cele mai ridicate ponderi ale minorelor maritate sunt Georgia (17%) si Turcia (14%). Nargis din Bangladesh s-a casatorit la 12 ani si nu a mai putut merge la scoala, mutandu-se la familia sotului ei, in varsta de 15 ani, si ocupandu-se de treburile casnice.

Doi ani mai tarziu, a devenit mama, insa copilul a murit la doua saptamani de la nastere.

"Am fost anuntata dintr-o data de parinti ca ma marit. Am plans, dar tot am fost fortata sa ma marit. (...) Dupa nunta, ma simteam chinuita mental. Nu spuneam nimic, dar sanatatea mi s-a subrezit. Am dat nastere unui baiat cand aveam 14 ani, dar a murit. Acum, am un copil de un an si opt luni. Inainte sa ma marit, aveam cinci prietene apropiate. Doua dintre ele sunt inca la scoala, dar celelalte trei s-au maritat si nu ma mai vad cu ele. Cand eram la scoala cu prietenele mele, eram foarte fericita, imi doresc foarte mult sa ma intorc", a spus Nargis.

Heena, o fata de 16 ani dintr-o familie de fermieri din Nepal, a fost fortata sa se casatoreasca, anul trecut, cu un barbat cu 10 ani mai mare decat ea, iar acum urmeaza sa nasca.

Fata povesteste ca, atunci cand a aflat ca trebuia sa se marite, a plans timp de un an.

"Sunt foarte speriata pentru viitorul meu. Nu am cum sa-mi castig traiul si o sa cresc un copil in saracia asta. Nu este niciun spital in apropiere. Sunt ingrijorata privind siguranta nasterii, dar nu am de ales", spune ea, mentionand ca traieste intr-o casa de lut inconjurata de portiuni mici de pamant cultivabil si se trezeste dis-de- dimineata si se ocupa de curatenie, de pregatit mancarea si de adus apa.

Nitu, din India, avea 10 ani cand a fost dusa, alaturi de surorile ei, de 12 si respectiv 15 ani, la o ceremonie.

Toate au primit haine noi si bijuterii, ceea ce le-a bucurat, si au fost puse sa mearga in jurul unui foc, ceea ce li s-a parut un joc.

Abia la final si-au dat seama ce se intamplase, insa a trebuit sa isi urmeze sotii la casele acestora. Tatal lor era foarte bolnav si a dorit sa le vada maritate, temandu-se ca va muri si nu va avea cine sa aiba grija de ele.

In prezent Nitu, care are 17 ani, s-a intors la parintii ei, mama sa fiind cea suferinda. Este prea traumatizata pentru a povesti despre abuzurile suferite timp de sapte ani cu un sot betiv, dar spune ca nu va avea niciodata un copil cu acesta.

"Tatal meu este furios din cauza felului in care m-a tratat sotul. Spune ca nu mi se va permite sa ma intorc la el decat daca isi schimba comportamentul, dar se poarta negocieri. Exista multa presiune din partea comunitatii. Tatal meu vrea sa ma recasatoresc, dar refuz sa o fac. Sper sa imi pot intretine familia din brodat si croitorie. Daca as fi avut sansa sa merg la scoala, mi-ar fi placut sa fiu profesoara", spune Nitu.

Esme, din Sierra Leone, a trebuit sa se marite la 13 ani, cu un barbat de 25 de ani, fiind orfana. Sotul ei a batut-o si a folosit-o pentru sex, iar cand fata s-a inscris la o scoala de meserii, si-a parasit sotia si fetita lor de trei ani. Avand in prezent 17 ani, Esme spune ca nu se va recasatori niciodata.

"Sotul meu ma pedepsea punandu-ma sa ma uit cum facea sex cu alte femei. Eram ca o sclava - faceam curat, de mancare si nu mergeam la scoala. Dupa ce am ramas insarcinata, sotul meu nu m-a mai vrut si nu a vrut nici copilul. A trebuit sa asigur existenta amandurora. Am auzit de Forumul femeilor africane educatoare, care ajuta fete in situatia mea. Dar, o data ce m-am inscris, sotul meu m-a parasit. Am inceput sa ma infometez, voiam sa mor. Acum vand alune, ca sa castig bani. Tin la copilul meu si la femeia care m-a crescut", spune Esme.

Articol recomandat de sport.ro
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Citește și...
Modelul francez care ascunde un secret teribil. Cine era aceasta tanara frumoasa acum doi ani. FOTO
Modelul francez care ascunde un secret teribil. Cine era aceasta tanara frumoasa acum doi ani. FOTO

Acum doi ani, Zahia Dehar era o prostituata minora implicata intr-un megascandal alaturi de trei fotbalisti francezi care a platisera pentru a intretine relatii intime cu ea. Astazi, soarta i s-a intors la 180 de grade.

Simbolul luptei pentru drepturile femeii. Ororile prin care a trecut
Simbolul luptei pentru drepturile femeii. Ororile prin care a trecut "pentru ca nu-si facea datoria"

La cateva luni dupa ce a scapat ca prin minune dintr-un adevarat cosmar, o adolescenta a acceptat sa spuna intregii lumii drama prin care a trecut. Un reportaj cutremurator realizat de CNN.

Cel mai negru cosmar al fiecarui parinte. Ce s-a intamplat cu o fata frumoasa de 18 ani
Cel mai negru cosmar al fiecarui parinte. Ce s-a intamplat cu o fata frumoasa de 18 ani

O adolescenta de 18 ani, din Statele Unite, a luat o decizie care i-a adus pe parintii ei in pragul disperarii. Acum, ei duc o lupta incredibila pentru a remedia situatia.

Recomandări
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referinţă ajunge la 91 de lei
Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referinţă ajunge la 91 de lei

Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%.

Lovitură de teatru. FT: Olanda s-a răzgândit și nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte
Lovitură de teatru. FT: Olanda s-a răzgândit și nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte

România ar putea până la urmă să nu mai intre în Schengen, în ciuda asigurărilor date de premierul Marcel Ciolacu. Motivul nu mai este refuzul Austriei, care a fost în cele din urmă înduplecată să ne accepte, ci răzgândirea Olandei, prin noua putere.