„În loc să prind pește, prind cadavre. Prima dată mi-a fost frică”. Un pescar a prins în plasa sa cadavrul unui bebeluș
Pe măsură ce numărul migranților care încearcă să ajungă în Europa crește, crește și numărul deceselor în Marea Mediterană.
În timp ce oficialii Uniunii Europene se străduiesc să stăpânească exodul, situația dificilă a celor care fug de sărăcie și persecuție își lasă amprenta tragică pe țărmurile Tunisiei, scrie BBC.
În timp ce soarele se strecoară deasupra orizontului în largul coastei sale estice, pescarul Oussama Dabbebi începe să-și tragă plasele. Chipul său se fixează cu îngrijorare asupra conținutului acesteia, pentru că uneori nu găsește doar pești.
„În loc să prind pește, prind cadavre. Prima dată mi-a fost frică, apoi, pas cu pas, m-am obișnuit. După un timp, să scoți un cadavru din plasă este ca și cum ai prinde un pește”, a declarat pescarul.
Pescarul în vârstă de 30 de ani, îmbrăcat într-un trening cu glugă de culoare închisă și pantaloni scurți, spune că recent a prins cadavrele a 15 migranți în plasele sale, pe o perioadă de trei zile.
„Odată am găsit cadavrul unui bebeluș. Cum poate fi un bebeluș responsabil de ceva? Am plâns. Pentru adulți este diferit, pentru că au trăit. Dar știți, pentru copil, nu a văzut nimic”, a mai declarat pescarul.
Dabbebi pescuiește în aceste ape din apropierea celui de-al doilea oraș din Tunisia, Sfax, de când avea zece ani.
În acele zile, el era unul dintre cei mulți care își aruncau plasele, dar acum spune că majoritatea pescarilor și-au vândut bărcile pentru sume uriașe traficanților de persoane.
„De multe ori, traficanții mi-au oferit sume incredibile pentru a-mi vinde barca. Întotdeauna am refuzat, pentru că, dacă mi-ar folosi barca și cineva s-ar îneca, nu mi-aș ierta-o niciodată”, a mai spus pescarul.
La mică distanță, un grup de migranți din Sudanul de Sud, care a fost afectat de conflicte, șocuri climatice și insecuritate alimentară de la independența sa din 2011, se îndepărtează încet de port.
Toți speră să ajungă în cele din urmă în Regatul Unit. Unul dintre ei explică faptul că au renunțat cu reticență la o a doua încercare de a trece în Italia din cauza unei ambarcațiuni supraaglomerate și a înrăutățirii vremii.
„Erau atât de mulți oameni, iar barca era foarte mică. Aveam totuși de gând să mergem, dar când ne-am îndepărtat de țărm, sufla un vânt puternic. Era prea puternic vântul”, a declarat un migrant.
Potrivit Gărzii Naționale din Tunisia, 13.000 de migranți au fost forțați să coboare din bărcile lor, adesea supraaglomerate, în apropiere de Sfax și au fost duși la țărm în primele trei luni ale acestui an.
Între ianuarie și aprilie anul acesta, aproximativ 24.000 de persoane au părăsit coasta tunisiană în ambarcațiuni improvizate și au ajuns în Italia, potrivit Agenției ONU pentru refugiați.
Țara a devenit acum cel mai mare punct de plecare pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa. Anterior, Libia deținea această distincție dubioasă, dar violențele împotriva migranților și răpirile comise de bandele criminale au determinat mulți dintre aceștia să se îndrepte spre Tunisia.