„În fiecare zi luăm prizonieri şi distrugem echipamente”. Ce a discutat Vladimir Putin cu Ramzan Kadîrov, la Kremlin

Putin s-a întâlnit cu Kadîrov
AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi la Kremlin cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, în plină controversă legate de fiul acestuia, Adam Kadîrov, care a bătut recent un deţinut pentru că a ars Coranul, relatează EFE.

Intenţia lui Putin era de a aborda situaţia economică şi politică din mica republică din Caucazul de Nord, dar conversaţia s-a îndreptat în întregime către războiul din Ucraina, unde oamenii lui Kadîrov luptă ca parte a Districtului militar nord, citează Agerpres.

Liderul cecen a afirmat că luptătorii săi "au moralul ridicat" şi că "în fiecare zi iau prizonieri şi distrug echipamente".

"Niciun tanc Abrams nu ne sperie", a remarcat Kadîrov, spunându-i lui Putin că, de la începutul războiului, republica pe care o conduce a achiziţionat pentru efortul de război circa 1.100 de echipamente militare, dintre care 100 vehicule blindate.

El a afirmat că "toţi oamenii îl susţin" pe Putin în Cecenia, unde, de asemenea, au fost create cinci regimente şi trei batalioane, care participă în cadrul Districtului militar nord la "operaţiunea militară specială" în Ucraina.

Citește și
Serghei Soigu
Șeful armatei private a lui Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov "au declarat război deschis" ministrului rus al Apărării

Liderul de la Kremlin i-a transmis lui Kadîrov "cele mai bune urări băieţilor şi familiilor lor". "Ştiu că dumneavoastră personal vă ocupaţi tot timpul de aceste probleme, inclusiv de sprijinirea familiilor băieţilor noştri care luptă în prima linie, luptă cu încredere, bine, curajos şi eroic", a spus Putin.

"Dacă nu vă îndeplinim ordinul de a câştiga războiul, înseamnă că nu vom trăi în acest stat.Vom îndeplini ordinul dumneavoastră în proporţie de 100%", l-a asigurat Kadîrov.

Liderul cecen a mai spus că "în republică nu avem probleme deosebite", în condiţiile în care este criticat în presa independentă şi pe reţelele de socializare pentru că fiul său Adam l-a snopit în bătaie pe un locuitor al oraşului Volgograd, identificat ca Nikita Juravel, aflat în arest preventiv într-o închisoare cecenă sub acuzaţia de incendiere a Coranului.

Kadîrov însuşi a postat o înregistrare video cu incidentul pe canalul său de Telegram în data de 25 septembrie.

Liderul cecen a spus că fiul său în vârstă de 15 ani "a făcut ceea ce trebuia" şi a susţinut că "oricine insultă o scriere sacră, inclusiv arzând-o în mod ostentativ, jignind astfel zeci de milioane de cetăţeni ai marii noastre ţări, trebuie să sufere o pedeapsă severă".

"Fără să exagerez, da, sunt mândru de ceea ce a făcut Adam. El s-a distins întotdeauna prin dorinţa de a creşte nu printre semenii săi, ci printre cei mai în vârstă, graţie cărora şi-a format idealurile adulte de onoare, demnitate şi apărare a religiei sale. Îi respect alegerea", a spus el.

Nici administraţia prezidenţială, nici Comitetul de Anchetă din Rusia şi nici procurorul general sau Ministerul de Interne nu au luat măsuri. Acestea nici măcar nu au comentat incidentul.

Doar comisarul pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a afirmat că în cadrul unei anchete în care cel reţinut se află în arest preventiv "trebuie respectate regulile stabilite de lege".

Întâlnirea lui Putin şi Kadîrov a avut loc pe fundalul diverselor speculaţii cu privire la starea de sănătate a liderului cecen, despre care unele media au transmis că nu ar mai fi în viaţă. Ceea ce se ştie în mod cert este că acesta a fost internat recent la Spitalul Central al Kremlinului destinat doar înalţilor demnitari ruşi.

"Vocea liderului cecen s-a schimbat semnificativ", scrie NEXTA Live pe Telegram. Într-un video de la întâlnire publicat joi, Kadîrov vorbeşte cu dificultate şi ceea ce spune nu se aude clar.

În acelaşi timp, Putin s-a întâlnit joi cu liderii celor patru regiuni ucrainene anexate de Kremlin - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - care au fost aleşi recent în alegeri nerecunoscute de Ucraina şi de comunitatea internaţională.

"Pentru prima oară au fost organizate alegeri în conformitate cu legislaţia rusă în noile regiuni istorice Donbas şi Novorosia", a subliniat Putin în timpul unei întâlniri desfăşurate prin videoconferinţă.

Putin a subliniat că la alegerile regionale din 10 septembrie au fost confirmaţi guvernatorii interimari ai acestor patru teritorii, pe care armata rusă nu le controlează încă în totalitate.

"Aceasta este, fără îndoială, o evoluţie semnificativă, un pas important pentru intrarea deplină a noilor regiuni în spaţiul juridic unic de stat al marii noastre ţări", a spus el.

La rândul lor, liderii republicilor populare Doneţk, Denis Puşilin, şi Lugansk, Leonid Paseşnik, i-au mulţumit călduros lui Putin pentru încrederea acordată şi au promis că nu îl vor dezamăgi.

Aşa-zisele adunări legislative din cele patru teritorii şi-au ales sâmbătă pentru cinci ani cei patru guvernatori, responsabili separatişti care au fost impuşi de Moscova atunci când armata rusă a ocupat respectivele regiuni în primele luni ale actualei campanii militare ruse în Ucraina.

La momentul respectiv, Ucraina a făcut apel la toate parlamentele şi guvernele din lume să nu recunoască rezultatele alegerilor locale ruseşti din regiunile anexate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Putin s-ar putea confrunta cu un război civil în Cecenia. Schimb de focuri „masiv” între luptătorii lui Kadîrov și civili
Putin s-ar putea confrunta cu un război civil în Cecenia. Schimb de focuri „masiv” între luptătorii lui Kadîrov și civili

Un schimb de focuri a izbucnit în Republica Cecenă la finalul săptămânii trecute între protestatari și susținătorii loiali ai regimului Putin, alimentând temerile legate de un posibil război civil în Cecenia, potrivit Daily Star.

Șeful armatei private a lui Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov
Șeful armatei private a lui Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov "au declarat război deschis" ministrului rus al Apărării

Doi dintre cei mai importanți locotenenți ai armatei lui Putin i-au „declarat deschis război” ministrului rus al Apărării, după o serie de înfrângeri jenante pentru Kremlin în Ucraina.

Kadîrov s-a supărat pe Putin și nu mai trimite ceceni în Ucraina. „Cecenia și-a depășit deja planul de recrutare cu 254%
Kadîrov s-a supărat pe Putin și nu mai trimite ceceni în Ucraina. „Cecenia și-a depășit deja planul de recrutare cu 254%"

Ramzan Kadîrov a decis să scutească Cecenia de la mobilizarea anunțată de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent