„În casa asta a murit o fată. Alături a mai murit una”. În Jîtomîr pare a fi iadul pe pământ, după bombardamente
Cel puţin zece familii de la periferia oraşului Jîtomîr, în nordul Ucrainei, la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa cu Belarus, trăiesc un coşmar, după ce Rusia le-a invadat ţara.
Două bombe au fost lansate, la începutul săptămânii, din avioane ruseşti, distrugându-le casele şi provocând moartea a trei persoane, dintre care doi copii, relatează Agerpres.
Casele se află în imediata apropiere a Institutului Militar din Jîtomîr şi nu este exclus ca militarii ruşi să fi greşit ţinta.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Friends, just received information and video from my friend:30 min ago russian fascist army destroyed with missile the school #25 in the right center of Zhytomyr Korolyova street
— Xenta (@Xenta777) March 4, 2022
Another russian "liberators achievement ' pic.twitter.com/FhqvW2hVv6
Ceea ce a rămas în urma bombardamentelor este greu de descris. Pare a fi iadul pe pământ. Din locuinţe au rămas doar dărâmături, iar maşinile aflate în curţi au ars, au fost răsturnate sau au ajuns un morman de fiare.
"Pe 1 martie, la ora 22,30, au căzut două bombe, una chiar aici unde suntem noi, iar una în beciul unei case şi a luat foc totul. Uite aici, în casa asta, a murit o fată. Acolo, alături, a mai murit o fată. Aici a supravieţuit una şi este la spital. Toată lumea a venit aici să ne ajute să eliberăm locul, ca să nu mai vedem nenorocirea asta. Aici sunt zece case distruse", ne-a povestit Yura Ostimivici.
"Totul a ars. Ce să fac eu? Unde să plec? Nimeni nu ştie asta", a spus plin de amărăciune Arcadie Şumilo, un ucrainean de 69 de ani.
“Her name was Katia. One minute I saw her going into the bedroom, a minute later there was nothing.”
A husband mourns his wife who was killed in a Russian missile strike that hit Zhytomyr https://t.co/niLsF171ul pic.twitter.com/OnXm9hKt4N
— Al Jazeera English (@AJEnglish) March 3, 2022
Atacul venit din partea Rusiei i-a indignat puternic pe ucrainenii din nordul ţării. Un bărbat de 60 de ani, a cărui casă a fost distrusă în atacul din noaptea de 1 spre 2 martie, face apel la ucraineni să fie solidari şi să lupte împotriva regimului condus de Vladimir Putin.
This was a school. In #Zhytomyr. Not a military unit, not even a cadet academy. Just a school. Children are not weapons or soldiers. #StopKillingTheChildrenOfUkraine #NoFlyZoneOverUkraine pic.twitter.com/lMJz6iy6fV
— Lesia Vasylenko (@lesiavasylenko) March 4, 2022
"Federaţia Rusă a început să atace oraşul Jîtomîr prima dată pe 1 martie, seara, când au căzut două bombe care ne-au distrus casele. Nu ştiu cum vecinul meu mai este în viaţă după ce a căzut bomba peste casa lui. Aşa l-a ajutat Dumnezeu, să nu ardă de viu. Băi, unde ţi-e obrazul? Ce nu îţi ajunge? Încetează bombardamentele! Nu ne mai omorî! Dacă e care pe care, atunci hai oameni buni să ne adunăm şi să apărăm Ucraina!", este mesajul anti-Putin al lui Nicolai Petrovici Dimciuc.
În Jîtomîr, ruşii au mai distrus o şcoală, un bloc şi o casă din centrul oraşului, însă au bombardat şi aeroportul şi au atacat o fabrică de tancuri.