Zi decisiva pentru Italia. Prezenta de 55% la vot, cu 4 ore inainte de inchiderea urnelor, la referendumul crucial
Italienii sunt chemati duminica la urne pentru un referendum crucial. Premierul Matteo Renzi a propus adoptarea unei reforme consitutionale care prevede scaderea rolului Senatului si restrangerea puterii autoritatilor regionale.
Participarea la referendumul privind reforma constitutionala, care se desfasoara duminica in Italia, a ajuns la 55%, la ora locala 19,00 (18,00 GMT), potrivit datelor ministerului de Interne, cunoscute cu patru ore inainte de inchiderea urnelor, transmite EFE.
Rata anterioara de participare, care era 20,14 %, a fost facuta publica la miezul zilei, la cinci ore după deschiderea circumscriptiilor electorale, care vor ramane deschise pana la ora locala 23,00 (22,00 GMT).
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daca insa, noua lege fundamentala nu va trece, Renzi a anuntat ca va demisiona. "Votul vostru pozitiv este necesar pentru schimbarea Europei si a intregii lumi. Noi suntem Italia! Nu am facut ceva vreodata care nu a fost menit pentru bunastarea intregii lumi, iar acest lucru nu este doar un vis al unor persoane, ci al unei intregi generatii”, a declarat premierul de la Roma.
Matteo Renzi este convins ca noua Constitutie va pune capat impasului politic si va da un impuls puternic economiei in stagnare a Italiei. Premierul cere ca noua reforma sa scada rolul Senatului, care acum se afla la egalitate cu Camera deputatilor, si sa reduca numarul senatorilor de la 315 la 100. In plus, Senatul nu ar mai avea dreptul de a organiza votul pentru motiunea de cenzura. Reforma se refera si la modul cum este alcatuit Senatul, iar in noua lege acesta ar trebui format din 21 de primari regionali, 74 de presedinti de consilii regionale si alti 5 membri alesi de presedinte.
Reformistii insa vorbesc de schimbari majore. Noua lege ar taia din costurile politice cu 500 de milioane de euro si ar grabi in acelasi timp procesul de adoptare a legilor, care de ani de zile se afla ca intr-un joc de ping pong intre cele doua camere ale Parlamentului.
"Sunt inca nehotarata daca sa votez pentru, insa daca Berlusconi a spus ca va vota impotriva reformei, atunci eu voi spune DA", spune o alegatoare. Potrivit ultimelor sondaje facute, tabara "NU" are un avans de 5 procente, dar mai bine de un sfert dintre italieni sunt indecisi. Daca insa, reforma nu va trece de votul popular, Matteo Renzi a declarat ca va demisiona din fruntea guvernului.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, legi, referendum, politica, vot, Constitutie, matteo renzi,
Dată publicare:
04-12-2016 07:47