Tara care ameninta ca va bloca prin veto bugetul UE: "Noi dam 20 de miliarde de euro Europei, care ne restituie 12"
Premierul italian, Matteo Renzi, a amenintat marti ca va bloca prin veto bugetul Uniunii Europene din cauza numarului foarte mare al migrantilor care debarca in Italia.
Italia se simte abandonata de unii dintre partenerii ei europeni, in special de tarile ce refuza cotele obligatorii de refugiati, transmite AFP.
“Noi dam 20 de miliarde (de euro) Europei, care ne restituie 12, iar daca Ungaria, Republica Ceha si Slovacia ne fac morala in legatura cu imigrantii, atunci permiteti Italiei sa spuna ca mecanismul nu mai functioneaza”, a spus Renzi in timpul unei emisiuni la televiziunea RAI UNO.
Intrebat daca ia in calcul posibilitatea ca Italia sa blocheze prin veto bugetul Uniunii Europene, el a raspuns: “da, categoric”, fara sa intre insa in detalii.
Renzi si-a continuat apoi atacul la adresa tarilor ce refuza sa primeasca migranti conform cotelor obligatorii impuse anul trecut. “Daca ridici ziduri impotriva imigrantilor, poti sa uiti de banii italieni. Daca imigrantii nu trec, nici banii nu vor mai trece”, a spus el.
Dar nu este prima data cand seful guvernului de la Roma exprima astfel de pozitii fata de statele est-europene care nu accepta cotele obligatorii de refugiati. Cu doua saptamani in urma, el a sustinut in fata parlamentului italian ca acestor state ar trebui sa li se restranga accesul la fondurile europene, criticand totodata raspunsul dat pe ansamblu de blocul comunitar in contextul crizei provocate de valul migrator.
Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Roma, de la inceputul anului au debarcat in Italia 153.450 de migranti, cu 10% mai multi fata de perioada similara a anului trecut, numai in ultimele 24 de ore in porturile italiene sosind circa 4.000 de migranti proveniti din tari africane.
Cotele obligatorii de refugiati au fost decise anul trecut in luna septembrie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) in urma unui vot prin majoritate calificata. In lipsa consensului, s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depasita opozitia statelor care nu au acceptat aceasta initiativa, ce prevede redistribuirea intre statele UE a 160.000 de migranti extracomunitari aflati in taberele din Grecia si Italia.
Pana in prezent au fost redistribuiti numai aproximativ 5.000 mii de migranti, dintre acestia din Italia fiind relocati doar aproximativ 1.300. Relocarea avanseaza lent din cauza conditiilor puse de unele tari, cum ar fi ca solicitantii de azil sa fie familii cu copii sau sa aiba experienta profesionala, dar si a preferintei migrantilor pentru unele tari, mai ales Germania sau statele nordice.
Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), statele europene prefera sa preia migranti mai degraba din taberele din Grecia, intrucat in taberele din Italia se afla migranti proveniti in special din Africa subsahariana si care de obicei nu au nicio pregatire profesionala.
Sursa: Agerpres
Etichete: refugiati, italia, criza migranti, buget ue,
Dată publicare:
25-10-2016 21:08