„Generalul de fier” al Ucrainei se confruntă cu al patrulea comandant de război rus. De ce i-a schimbat Putin „ca pe șosete”

Valerii Zaluzhnyi
Profimedia

De mai bine de 15 luni de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a jonglat cu comandații armatei sale, în timp ce Kievul continuă, încă din 2021, cu generalul său „de fier”.

Kremlinul se află deja la al patrulea comandant de la invazia din februarie 2022. Ucraina, pe de altă parte, a avut doar unul: Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Valerii Zaluzhnyi (foto articol), comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, cunoscut și sub numele de "generalul de fier" al Ucrainei, conduce armata Kievului din iulie 2021, când a fost numit în această funcție de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zaluzhnyi și-a făcut misiunea de a reforma în continuare forțele armate ale Ucrainei pentru a opera așa cum o fac armatele occidentale, îndepărtându-se de practicile mai vechi din epoca sovietică.

„Am învățat de la Gherasimov”

Zaluzhnyi l-a studiat îndeaproape pe actualul său adversar, generalul rus Valeri Gerasimov, care a fost ales să conducă invazia Moscovei în ianuarie, după ce anterior a fost șeful de lungă durată al Statului Major General al forțelor armate ale Rusiei.

Citește și
soigu, putin, gherasimov
ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la liderul miliției Wagner pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

"Am învățat de la Gherasimov. Am citit tot ce a scris. Este cel mai inteligent dintre oameni, iar așteptările mele de la el erau enorme", a declarat anterior Zaluzhnyi într-un interviu acordat anul trecut revistei Time Magazine.

Cu toate acestea, generalul rus nu pare să se ridice la înălțimea acestor așteptări. Gherasimov a supervizat o ofensivă de iarnă rusă relativ mediocră, în timpul căreia forțele sale nu au reușit să cucerească o parte semnificativă de teritoriu și au suferit zeci de mii de victime în acest asalt.

Cei doi lideri militari se confruntă în momentul în care Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă foarte așteptată, menită să elibereze zonele ocupate din regiunile estice și sudice ale țării. În afară de încercarea de a împiedica Ucraina să desfășoare avansări de succes, Gherasimov va încerca, de asemenea, să facă ceva ce niciunul dintre predecesorii săi nu a reușit să facă de la începutul războiului - să-și păstreze postul mai mult de cinci luni.

valeri gherasimov
(Valeri Gherasimov)

Iată ce s-a întâmplat cu precedenții trei comandanți de război ai Rusiei, potrivit unei analize recente a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington care a urmărit îndeaproape evoluțiile din Ucrainat, potrivit Insider.

Aleksandr Dvornikov

În ziua în care Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Kremlinul s-a bazat pe comandanții de district, mai degrabă decât pe comandantul general al efortului de război. Ceea ce a urmat au fost câteva săptămâni de operațiuni prost coordonate, pași greșiți și eșecuri rusești care au dus în cele din urmă la retragerea forțelor Moscovei din regiunea Kiev și la repoziționarea lor pentru a se concentra asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei.

alexander dvornikov
(Aleksandr Dvornikov)

"Reticența președintelui rus Vladimir Putin de a numi un comandant general de teatru pentru invazia sa în Ucraina a avut efecte în cascadă asupra armatei ruse, inclusiv alimentarea unei fracționalizări intense, dezorganizarea structurilor de comandă și alimentarea unor așteptări de neatins", a notat ISW.
La începutul lunii aprilie, după aceste eșecuri inițiale într-un război pe care Rusia credea că îl poate câștiga și se aștepta să câștige în câteva zile, Putin l-a numit pe generalul de armată Alexander Dvornikov în funcția de prim comandant general al teatrului de operații al Moscovei și i-ar fi dat instrucțiuni să cucerească regiunea Donbas până la începutul lunii mai și să stabilească un comandament uniform pentru operațiunile Moscovei în Ucraina. Dvornikov a ocupat și funcția de comandant al districtului militar de sud.

Gennady Zhidko

Însă, după nici două luni, conducerea lui Dvornikov s-a încheiat, în urma eșecurilor de a asigura oricare dintre cele două obiective. El a fost înlocuit de generalul de armată Gennady Zhidko, care a ocupat și funcția de comandant al districtului militar de est.

"Rolurile duble acordate lui Zhidko și Dvornikov au fost probabil un rezultat al reticenței continue a lui Putin de a face un singur general prea proeminent", a declarat ISW.

La fel cum numirea lui Dvornikov este un mic mister, motivele pentru care Putin l-a numit pe Zhidko sunt neclare, dar este posibil ca relația pe care acești oameni au avut-o cu Gherasimov, care era încă șef al Statului Major General la acea vreme, să fi jucat un rol. La fel ca Dvornikov, Zhidko a fost instruit să formalizeze structurile de comandă.

Mandatul lui Zhidko a durat până în vară, când Rusia s-a bucurat de câteva operațiuni ofensive de succes în estul Ucrainei înainte de a fi deraiate. Câștigurile teritoriale rusești au fost de scurtă durată, deoarece Ucraina a lansat o contraofensivă fulgerătoare în regiunea nord-estică Harkov în septembrie, în urma căreia forțele Kievului au eliberat o parte din teritoriul ocupat.

Operațiuni ofensive ucrainene au avut loc și în orașul Herson, care a fost eliberat ulterior pentru a priva Rusia de o victorie timpurie în război.

Apoi, Putin l-a demis pe Zhidko din ambele funcții la începutul lunii octombrie, punând capăt unei conduceri care a durat puțin peste patru luni.

"Eșecul celor doi generali care erau figuri ale Ministerului Apărării și afiliați lui Gerasimov a consolidat probabil decizia lui Putin de a numi un comandant neafiliat lui Gerasimov în funcția de comandant general al teatrului după dezastrul de la Harkov", a scris ISW.

Serghei Surovikin, „generalul Armaghedon”

La începutul lunii octombrie, Putin l-a numit pe generalul de armată Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon", în funcția de comandant general al teatrului. Potrivit ISW, mișcarea a avut probabil scopul de a liniști comunitatea ultranaționalistă pro-război din Rusia. Această comunitate critică adesea eșecurile rusești în Ucraina, dar susține cu fervoare războiul.

"Putin l-a considerat probabil pe Surovikin ca fiind ultimul comandant de rang înalt nepătat din Ucraina pe care l-ar putea numi la comanda generală a teatrului", a declarat think tank-ul. Timpul petrecut de Surovikin la comandă a fost mai scurt decât cel al lui Zhidko, dar mai lung decât cel al lui Dvornikov - a durat aproximativ trei luni.

serghei surovikin
(Serghei Surovikin)

Au existat mai multe aspecte semnificative ale conflictului care au avut loc în timpul mandatului său de comandant suprem. Printre acestea se numără începutul unei campanii generalizate de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii critice a Ucrainei, retragerea Rusiei din orașul Herson și extinderea influenței grupului de mercenari ruși Wagner și a fondatorului acesteia, Evgheni Prigojin.

Spre sfârșitul anului 2022, Gherasimov a început să facă presiuni pentru ca tabăra sa de lideri să își asigure mai multă influență asupra războiului din Ucraina, încercând să discrediteze operațiunile lui Wagner. Pe măsură ce se apropia anul 2023, iar forțele rusești continuau să sufere pierderi grele în estul Ucrainei, Putin a cedat aparent în fața campaniei lui Gherasimov.

Ministerul rus al Apărării a anunțat la jumătatea lunii ianuarie că Surovikin va fi înlocuit de Gherasimov și retrogradat la funcția de comandant adjunct al armatei ruse din Ucraina.

"Capturarea extrem de atrăgătoare a lui Soledar în ianuarie l-a determinat probabil pe Putin să cedeze campaniei lui Gerasimov și să-l numească pe Gherasimov comandant general al teatrului pentru operațiunea ofensivă de iarnă-primăvară", a declarat ISW.

Capturarea lui Soledar cu costuri ridicate a avut loc în cadrul bătăliei brutale pentru Bahmut, pe care Rusia a afirmat recent că a luat-o, de asemenea, cu costuri enorme în termeni de personal și resurse.

Armele occidentale, inclusiv tancuri de luptă principale și vehicule blindate, intră în prezent în Ucraina, pe fondul pregătirilor pentru o nouă contraofensivă ucraineană. Timp de luni de zile, rușii s-au săpat și au pregătit o strategie de apărare în profunzime menită să atenueze ofensiva așteptată. Deși procesul decizional al lui Putin este neclar, există posibilitatea ca rezultatul luptei care se apropie să cântărească puternic asupra viitorului lui Gherasimov în calitate de comandant.

Este așa cum a spus în mod ironic purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în februarie, Putin schimbă "generalii așa cum eu schimb șosetele".

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Lupte la vârf în Rusia. Kadîrov, pion principal într-un șantaj prin care Prigojin a vrut să-și recâștige influența la Kremlin
Lupte la vârf în Rusia. Kadîrov, pion principal într-un șantaj prin care Prigojin a vrut să-și recâștige influența la Kremlin

În timp ce soldații ruși fac față tot mai greu luptelor crâncene de pe frontul din Ucraina, liderii lor - Evgheni Prigojin, Ramzan Kadîrov, Valeri Gherasimov și Serghei Șoigu - duc propriul "război" în culise.

ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la liderul miliției Wagner pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin
ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la liderul miliției Wagner pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin

Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă probabil să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să treacă în defensivă înaintea unei potenţiale contraofensive ucrainene.

Comandantul suprem al lui Putin în Ucraina poartă propriul război cu bloggerii militari ruși. Ce îl deranjează pe Gherasimov
Comandantul suprem al lui Putin în Ucraina poartă propriul război cu bloggerii militari ruși. Ce îl deranjează pe Gherasimov

Valeri Gherasimov, noul comandat al armatei ruse pentru războiul din Ucraina, i-a luat la țintă pe bloggerii din armata sa, care îi contestă tacticile folosite pe frontul din țara vecină.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.