Zelenski a dezvăluit ce urmărește să obțină prin ofensiva fără precedent din Kursk. Armata a cucerit un oraș rus

kursk, rusia
IMAGO

Ucraina vrea să creeze o "zonă tampon" şi "coridoare umanitare" în regiunea rusă Kursk, unde forţele sale au lansat o ofensivă fără precedent la 6 august, au anunţat miercuri miniştri din guvernul de la Kiev, citaţi de AFP.

"Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice", a declarat ministrul de interne, Igor Klimenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Populaţia civilă rusă din "localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia" şi este privată de "lucrurile cele mai elementare", a adăugat el, precizând că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.

Aproape simultan, vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.

"Forţele noastre militare intenţionează (...) să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, atât spre Rusia, cât şi spre Ucraina", a indicat ea de asemenea pe Telegram.

Citește și
Vladimir Putin
Avertismentul Germaniei asupra ameninţărilor hibride din partea Rusiei. „Putin ştie cum să ne deranjeze”

Agenţia de presă Unian îl citează în acest sens pe preşedintele Volodimir Zelenski care vorbeşte despre "crearea unei zone sanitare" în regiunea rusă Kursk de către Ucraina ca despre un fapt împlinit.

"Ucrainenii se protejează pe ei înşişi şi vieţile oamenilor lor din comunităţile de la graniţă, continuând să desfăşoare acţiuni intense pe teritoriul Rusiei", a spus Zelenski la finalul unei reuniuni speciale cu miniştri ai cabinetului de la Kiev la care au fost discutate măsurile de stabilizare în regiunea Kursk. El a adăugat că "forţele noastre respectă cu stricteţe cerinţele convenţiilor internaţionale şi ale dreptului internaţional umanitar".

În această "zonă sanitară" din regiunea Kursk vor avea acces reprezentanţii Crucii Roşii, ONU şi ai altor organizaţii umanitare internaţionale pentru a desfăşura activităţi specifice, notează Unian.

La finalul reuniunii prezidate de Volodimir Zelenski, avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineţ, a explicat într-o declaraţie de presă că "în exercitarea dreptului său la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are dreptul nu numai de a se apăra, ci trebuie să respecte toate convenţiile internaţionale şi exigenţele dreptului internaţional umanitar".

"Prin urmare, armata noastră, în scopul autoapărării, a creat o 'zonă sanitară' pe teritoriul regiunii Kursk", a declarat Lubineţ, citat de Unian.

Oraşul Sudja a fost capturat. Armata ucraineană îşi continuă înaintarea

Armata ucraineană îşi continuă înaintarea în regiunea rusă Kursk, a susţinut miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în a opta zi a ofensivei ucrainene care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

"Continuăm să facem progrese în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unu şi doi kilometri în diferite zone", a spus Zelenski într-o înregistrare video pe care a postat-o pe Telegram şi în care el apare discutând cu comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Acesta din urmă spune că numai miercuri trupele ucrainene au luat peste o sută de prizonieri de război ruşi în atacul asupra provinciei Kursk.

De partea sa, armata rusă a susţinut miercuri din nou că respinge atacurile ucrainene. Forţele ruse, sprijinite de aviaţie, drone şi artilerie, "au dejucat tentative ale grupurilor mobile inamice de a pătrunde în profunzime în teritoriul rus" şi le-au provocat pierderi grele ucrainenilor, spune Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Şi comandanţii ruşi susţin că situaţia militară în Kursk s-a stabilizat, dar sunt contrazişi de bloggerii militari. "Situaţia este în continuare dificilă", afirmă Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus născut în Ucraina. "Inamicul încă menţine iniţiativa şi, deşi o face lent, îşi creşte prezenţa în regiunea Kursk", adaugă bloggerul.

Ucraina susţine că a ocupat peste o mie de kilometri pătraţi de teritoriu în provincia Kursk, inclusiv oraşul Sudja, de unde televiziunea publică ucraineană a difuzat imagini ce arată soldaţi ucraineni coborând drapelul Rusiei de pe o clădire oficială şi o coloană de vehicule militare ruse calcinate la intrarea în oraş. "Căutarea şi distrugerea inamicului în localitatea Sudja s-a încheiat", spune generalul Sîrski în faţa preşedintelui Zelenski în înregistrarea difuzată de acesta.

Rusia a susţinut în acest timp că a doborât 117 drone ucrainene în timpul nopţii, inclusiv în provincia Kursk, în ceea ce surse ucrainene au descris drept un atac ucrainean masiv asupra aerodromurilor aviaţiei militare ruse ce a avut ca obiectiv degradarea capacităţii acesteia de a lansa bombe ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă asupra poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.

În acest timp, Rusia a lansat tot în timpul nopţii o nouă salvă de drone şi rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene, provocându-le noi avarii în diferite regiuni ale Ucrainei.

Bloggeri militari ruşi afirmă că se aşteaptă la noi mişcări militare surpriză din partea Ucrainei în zilele următoare. Ei au atras atenţia asupra faptului că armata ucraineană acţionează în provincia Kursk dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.

"Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a declarat luni o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov.

Guvernatorul regiunii ruse învecinare Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat stare de urgenţă în urma bombardamentelor ucrainene în zonele de graniţă.

Cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Forţe ucrainene mecanizate au intrat pe 6 august în regiunea Kursk, de la frontiera cu Ucraina, luând trupele ruse prin surprindere.

După luni de retragere în faţa trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, această operaţiune militară este cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La rândul său, armata rusă anunţă aproape zilnic zădărnicirea tentativelor ucrainene de avansare, iar preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să "alunge" forţele ucrainene de pe teritoriul naţional.

Luptele au dus la evacuarea a zeci de mii de civili de pe ambele părţi ale frontierei.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că Ucraina nu este interesată de "capturarea" de teritoriu în regiunea Kursk a Federaţiei Ruse, ci doreşte să protejeze vieţile oamenilor săi, incursiunea având ca scop de a forţa inamicul să-şi disloce forţe din regiunea Doneţk, unde armata ucraineană este în retragere, şi să-i perturbe logistica.

Anunţul Kievului privind crearea unei "zone sanitare" în regiunea rusă Kursk intervine după ce preşedintele rus Vladimir Putin dăduse ordin în luna mai armatei sale să creeze o astfel de zonă în regiunea ucraineană Harkov, pentru a proteja în special regiunea rusă Belgorod de bombardamentele ucrainene. La fel ca acum în regiunea Kursk, trupele ruse au profitat de vulnerabilităţile de această dată ale armatei ucrainene în acel sector şi au avansat rapid, cucerind mai multe localităţi, dar au pierdut din ritm după primele săptămâni de ofensivă.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), Ucraina controla marţi cel puţin 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk. Dar comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, afirmă că circa 1.000 de km2 s-ar afla sub control ucrainean în această regiune.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Avertismentul Germaniei asupra ameninţărilor hibride din partea Rusiei. „Putin ştie cum să ne deranjeze”
Avertismentul Germaniei asupra ameninţărilor hibride din partea Rusiei. „Putin ştie cum să ne deranjeze”

Ministrul german al Apărării a declarat că Germania trebuie să fie pregătită să contracareze orice atacuri hibride din partea Rusiei, ce includ campanii pe reţelele sociale menite să sprijine partidele de extremă dreapta şi pe cele populiste.

Ucraina atacă din nou depozitele de combustibil ale Rusiei. Un incendiu masiv a izbucnit în regiunea Oriol
Ucraina atacă din nou depozitele de combustibil ale Rusiei. Un incendiu masiv a izbucnit în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, în vestul Rusiei, a luat foc după un atac ucrainean cu dronă, conform unei informări postate pe platforma Telegram în noaptea de sâmbătă spre duminică de guvernatorul regiunii, Andrei Klicikov, scrie dpa.

Țara care vrea să construiască o armată de drone pentru Occident și să contracareze monopolul Chinei
Țara care vrea să construiască o armată de drone pentru Occident și să contracareze monopolul Chinei

La etajul 15 al unei clădiri de birouri înalte, specialiștii de la firma de apărare Tron Future proiectează următoarea generație de apărare aeriană.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent